Radnici ŽRS ne dozvoljavaju stečaj

Radnici "Željeznica Republike Srpske" neće odustati od svojih prava, a od Vlade Srpske traže da preispita rad uprave tog javnog preduzeća, čiji odlazak u stečaj neće dozvoliti, poručili su danas radnici ovog javnog preduzeća.

Republika Srpska 14.11.2015 | 16:40
Radnici ŽRS ne dozvoljavaju stečaj

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin rekao je na protestu u banjalučkom Parku "Mladen Stojanović" da radnici ne mogu biti krivci zato što traže da im se isplate naknade za topli obrok i regres po osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

"Imamo naznake da se radi na reorganizaciji preduzeća po kojoj bi neki njegovi dijelovi bili privatizovani, a mnogi radnici bi ostali bez posla, a znamo iz iskustva u okruženju da je to promašaj", rekao je Marin i dodao da viška radnika ima u administraciji, a ne u tehničkim sektorima.

On je odbacio tvrdnje menadžmenta da će radničke tužbe odvesti "Željeznice Republike Srpske" u stečaj, navodeći da su "od 2006. godine sve uprave napravile gubitak od 240 miliona KM, za koji niko nije odgovarao, a da dugovanja po njihovim tužbama za neizmirena davanja iznose oko 10 miliona KM".

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković tvrdi da su radnici primorani da svoja prava štite i ulicom.

Cvjetković je ukazao na zaključivanje, kako kaže, štetnih ugovora u ovom javnom preduzeću na koje nisu reagovali nadležni istražni i pravosudni organi, a da uprava sada štedi na radnicima i prijeti im stečajem.

Radnicima u Parku "Mladen Stojanović" obratio se i predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada, a skup je završen mirno.

Radnici imaju devet izvršnih presuda zbog ranijeg umanjenja iznosa za topli obrok sa 185 na 112 KM, ali još nisu dobili novac.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

bole borko

14.11.2015 15:51

Zalosno i tuzno ,zaposljavali su simpatizere koji su glasali za vodece partije.Naravno da nemaju da isplate visak radnika.Vlast urusava gradjane srpske,koji izgleda cekaju ,,Sudnji dan da reaguju i sklone sa vlasti ove strane placenike.

ODGOVORITE
Name

goja

14.11.2015 20:48

I treba vam tako, većinu vas je a pogotovo taj višak zaposlio snsd jbn a vi mirno gledali kako propadate iz dana u da. Opet vi glasajte za Dodika i za koju godinu se neće ni imati šta vi še uništiti.. SVE ĆE BITI UNIŠTENO. LAKU NOĆ

Name

mislim

14.11.2015 16:07

Prosao je vas voz.

ODGOVORITE
Name

vozovi stalno idu,

14.11.2015 17:39

Jedan voz prodje ali drugi dodje...

Name

Bora Č.

15.11.2015 07:49

Prošli su svi moji vozovi...nisu izvučeni moji lozovi...sve je kao i obično...

Name

pravda

14.11.2015 17:53

Eto vam Marko Pavic koji je bio ministar saobracaja,pa Nedeljko Cubrilovic, pa sada ovaj Savanovic iza njih ostaje pustos.Gdje im je sada Slavko Gligoric koji je lagao kako ce zeljeznica zaposljavati ljude a obecanjima i lazima postao poslaninik.Posebno su Doboju.

ODGOVORITE
Name

Tuga

14.11.2015 22:20

Kako malo komentara na ovu vijest?! Tužan smo narod, pretužan. Mentalna sirotinja!

ODGOVORITE