Радници ЖРС не дозвољавају стечај

Радници "Жељезница Републике Српске" неће одустати од својих права, а од Владе Српске траже да преиспита рад управе тог јавног предузећа, чији одлазак у стечај неће дозволити, поручили су данас радници овог јавног предузећа.

Република Српска 14.11.2015 | 16:40
Радници ЖРС не дозвољавају стечај

Предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности ЖРС Златко Марин рекао је на протесту у бањалучком Парку "Младен Стојановић" да радници не могу бити кривци зато што траже да им се исплате накнаде за топли оброк и регрес по основу правоснажних судских пресуда.

"Имамо назнаке да се ради на реорганизацији предузећа по којој би неки његови дијелови били приватизовани, а многи радници би остали без посла, а знамо из искуства у окружењу да је то промашај", рекао је Марин и додао да вишка радника има у администрацији, а не у техничким секторима.

Он је одбацио тврдње менаџмента да ће радничке тужбе одвести "Жељезнице Републике Српске" у стечај, наводећи да су "од 2006. године све управе направиле губитак од 240 милиона КМ, за који нико није одговарао, а да дуговања по њиховим тужбама за неизмирена давања износе око 10 милиона КМ".

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа ЖРС Симо Цвјетковић тврди да су радници приморани да своја права штите и улицом.

Цвјетковић је указао на закључивање, како каже, штетних уговора у овом јавном предузећу на које нису реаговали надлежни истражни и правосудни органи, а да управа сада штеди на радницима и пријети им стечајем.

Радницима у Парку "Младен Стојановић" обратио се и предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Обрад Белензада, а скуп је завршен мирно.

Радници имају девет извршних пресуда због ранијег умањења износа за топли оброк са 185 на 112 КМ, али још нису добили новац.

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

боле борко

14.11.2015 15:51

Залосно и тузно ,запосљавали су симпатизере који су гласали за водеце партије.Наравно да немају да исплате висак радника.Власт урусава градјане српске,који изгледа цекају ,,Судњи дан да реагују и склоне са власти ове стране плаценике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја

14.11.2015 20:48

И треба вам тако, већину вас је а поготово тај вишак запослио снсд јбн а ви мирно гледали како пропадате из дана у да. Опет ви гласајте за Додика и за коју годину се неће ни имати шта ви ше уништити.. СВЕ ЋЕ БИТИ УНИШТЕНО. ЛАКУ НОЋ

Name

мислим

14.11.2015 16:07

Просао је вас воз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возови стално иду,

14.11.2015 17:39

Један воз продје али други додје...

Name

Бора Ч.

15.11.2015 07:49

Прошли су сви моји возови...нису извучени моји лозови...све је као и обично...

Name

правда

14.11.2015 17:53

Ето вам Марко Павиц који је био министар саобрацаја,па Недељко Цубриловиц, па сада овај Савановиц иза њих остаје пустос.Гдје им је сада Славко Глигориц који је лагао како це зељезница запосљавати људе а обецањима и лазима постао посланиник.Посебно су Добоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

14.11.2015 22:20

Како мало коментара на ову вијест?! Тужан смо народ, претужан. Ментална сиротиња!

ОДГОВОРИТЕ