"Stadion Partizana je Partizanov!"

Vladimir Vuletić, član Radne grupe FK Partizan koja se bavi pitanjem vlasništva stadiona, apsolutno je uveren da je pravo svojine nad sportskim objektom u Humskoj u potpunosti na strani beogradskog kluba. Pročitajte šta on kaže...

Fudbal 15.11.2015 | 09:20
"Stadion Partizana je Partizanov!"

Da li će Jugoslovensko sportsko društvo Partizana, konačno i zašto ne reći ponovo, dobiti na papiru stadion na Topčiderskom brdu?

Predstavnici Fudbalskog kluba Partizan bez dileme kažu: "Stadion Partizana je Partizanov!".

Vladimir Vuletić, član Radne grupe FK Partizan koja se bavi pitanjem vlasništva stadiona u Humskoj, još jednom je "pretresao" ceo slučaj i naglasio da kod sadašnjih vlasti postoji dobra volja i da ima signala da će ovaj slučaj konačno biti rešen tako što "Partizan neće biti povređen".

"Ovaj slučaj, pravno gledano, pravno nema nikave dvosmislenosti, nema nejasnoća. Ovo je Partizanov stadion", podvukao je Vuletić i citira Rimsko pravo: "Časno živeti, drugoga ne štetiti, svakome njegovo pravo dati".

Sve je počelo davne 1989. godine, kada je tadašnji prvi čovek armije, Savezni sekretar za narodnu odbranu, general Veljko Kadijević, potpisao akt koji je bio u skladu sa tada važećim propisima, a na osnovu kojeg je tada sačinjen kojim je sačinjen ugovor o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima bez naknade.

POVEZANE VESTI
SD Partizan ostaje bez "JNA"?Šutanovac: Nadam se dogovoru sa Partizanom
Dakle, tada je JNA prenela ovlašćenja, odnosno svojinu nad stadionom na Topčiderskom brdu na JSD Partizan.

"Da bi taj ugovor bio validan, general Kadijević je pokrenuo opsežnu proceduru, koju, inače, nije morao da pokreće, na koju nije bio obavezan, jer je imao diskreciono pravo odlučivanja. Dakle, to nije morao da učini, ali je želeo da dobije sva 'zelena svetla' i dobio je 29. decembra 1989. godine, kada je doneo upravni akt koji je imao potpunu pravnu snagu i izvršnost i koji se nikako ne može napadati u parničnom postupku", rekao je Vuletić za TV Partizan.

Pravno osporavanje ove pravosnažnosti, nastavio je Vuletić, i to samo pod uslovom da nije poštovana procedura, a general Kadijević je u potpunosti poštovao, mogao se napadati samo u roku od godinu dana, dakle do 29. decembra 1990. godine.

"A spor je pokrenut 17 godina kasnije, što je pravni nonsens!", ističe Vuletić.

On je naglasio da JSD Partizan ima pravo svojine nad ovim stadionom i to je, kaže, nedvosmisleno potvrđeno i u parničnom postupku kada je utvrđeno da je JSD Partizan bilo društvena organizacija podobna da joj bude prepušteno pravo svojine, a ne udruženje građana kako je insistirano.

Vuletić je primetio da zahtev Vojske Srbije, odnosno osporavanje prava svojine Partizanu nad stadionom, datira iz vremena kada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac i da se to podudara sa tadašnjim planom da se izgradi nov, moderan stadion na istom mestu, što je stopirano upravo tada.

O tom planu za igradnju novog stadiona svojevremeno je govorio bivši generalni sekretar FK Partizan Žarko Zečević, čija je to bila i ideja i koji je rekao da je bila potrebna još samo jedna dozvola, još samo jedan papir da počne izgradnja novog stadiona, ali da je to završilo u nekoj fioci.

Postupajući sudija nije poštovao zakon koji propisuje da se bilo kakvo pobijanje pravnosnažnosti može učiniti u roku od godnu dana, a sve je učinjeno 17 godina kasnije, kaže Vuletić i ističe da to "unosi pravnu neisgurnost, a osnovni temelj pravne države je pravo svojine".

Vuletić kaže da su predstavnici Partizana kod sadašnjih vlasti prepoznali želju da ovaj slučaj bude konačno rešen.

"Predsednik Radne grupe Vojislav Nedić već je obavio nekoliko razgovora u vladi i dobio određene signale i pozitivne ophođenja koja bi mogla da rezultiraju pokušajem da se vansudski poravna ova situacija ida Partizan izađe iz procesa nepovređen. Na tome moramo da insistiramo, jer je pravo na našoj strani", rekao je Vuletić.

On je izneo još nekoliko argumenata u prilog Partizanu.

"Malo je poznato da je stadion Partizana 1989. godine prvo bio ponuđen Gradu Beogradu na upravljanje i na dobijanju prava na korišćenje nepokretnosti... Grad je to odbio. Ko će tada ili danas da plaća troškove održavanja stadiona koje ne koristi? Isto je bilo i sa vojskom. Partizan danas plaća milion evra tekućeg održavanja stadiona", naveo je Vuletić.

Primetio je još jednu bitnu stvar:

"Stadion Partizana nije se našao u prosecu sukcesije među država bivše Jugoslavije kao tema koja bi mogla da bude sporna. Ako ovo nije stadion Partizana zašto se nisu javila ministarstva Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, BiH?".

Vuletić je zaključio ovim rečima:

"Ja sam kao pravnik apsolutno siguran da nema dileme - stadion Partizana pripada Partizanu".

Komentari / 0

Ostavite komentar