Majkl Kirbi: Ne rušimo Vučićevu vladu

SAD nemaju nijedan razlog da ruše vladu premijera Aleksandra Vučića, izjavio je američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.

Srbija 13.11.2015 | 14:21
Majkl Kirbi: Ne rušimo Vučićevu vladu

On je istakao da su SAD veoma zadovoljne radom srpske vlade na čelu sa premijerom.

"Razgovarao sam sa Vučićem i jasno sam mu rekao 'Amerika ne ruši vašu vladu, nemamo nijedan razlog za tako nešto'", istakao je Kirbi na pitanje Blica da li je razgovarao sa premijerom povodom tvrdnji da neke zapadne zemlje rade na obaranju Vlade Srbije.

Američki diplomata je nabrojao niz stvari koje vlada i premijer Vučić rade, a sa kojima su SAD zadovoljne, kao što su: zalaganje za ulazak Srbije u EU, konstruktivno učešće u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, uspostavljanje saradnje s Albanijom, Vučićevi odlasci u Srebrenicu, protržišne ekkonomske reforme, plodni odnosi sa Amerikom u ekonomiji i vojnoj saradnji.

"I za sve to dobro sto Vlada Srbije radi najzaslužnji je upravo premijer", rekao je Kirbi i zapitao: Pa znate li nekog člana vlade koji se snažnije zalaže za ulazak Srbije u EU od Vučića"?"

Zašto bismo radili protiv njega, ponovo je zapitao Kirbi i dodao: "Zasto bismo obarali njegovu vladu"?

"Tako nešto ne bi imalo nikakvog smisla", naveo je nave je Kirbi koji ocekuje da najnovija dešavanja u Unesku sa Kosovom, kada su SAD i Srbija bile na suprotnim stranama, neće uticati na pogoršanje odnosa dve zemlje.

Prema njegovim rečima, saradnja u brojnim drugim oblastima je veoma dobra.

"Poznato je da se Srbija i Amerika ne slažu oko pitanja vezanih za status Kosova, ali opet, slažemo se oko aktuelnog prcesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU, koji ne podrazumeva zvanično priznanje Kosova od Srbije", naveo je američki diplomata.

I oko Kosova smo, kazao je, dakle, za prethodnih nekoliko godina postigli važan napredak u razumevanju.

"S druge strane, veoama dobro sarađujemo po nizu drugih pitanja, a SAD imaju izdašne programe pomoći za Srbiju. Mislimo da nema razloga da se zbog razlika u Unesku ti naši dobri odnosi menjaju", objasnio je Majkl Kirbi.

Izvor: B92

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dragan

13.11.2015 12:21

Ma, kad je amerika rušile neku vladu? Taman posla!

ODGOVORITE
Name

Последњи кинески цар

13.11.2015 12:36

У праву си ,гдје би они то радили?! Они само пазе на поштовање демократије и људских права???

Name

Ранко75

13.11.2015 13:09

Лаже ли лаже али то и јесте америчка спољња политика: Лаж, превара и пљачка

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.11.2015 13:15

I odbrana 'američkog interesa i načina života' hiljadama kilometara od Amerike. Da je Hitler živ, bio bi ponosan na današnje USA!

Name

Mihailo Mikic

13.11.2015 14:16

Благо Вучићу кад Америка њега подржава. То значи да неће остати још дуго на власти. Америка када неког подржава то значи да иде на ђубриште историје. Зато Вучићу ослони се на Путина. Русија попут Америке због интереса не издаје пријатеље своје.

ODGOVORITE
Name

Danko

13.11.2015 14:59

Upravu je i sve je obrnuto od onoga sto nas narod misli..Vreme ce to da pokaze

ODGOVORITE
Name

spartak

13.11.2015 15:08

Sada javno govore o rusenju lada ! Pa sa kojim pravom vi rusite svijetom, ko vam dade pravo bagro I izrodi ??? Vi ste zlo ove planete I nista gori nisu oni zlikovci islamisti od vas jer ste ih namjerno I stvorili ...KIRBI..USISIVACIIIII...: )))

ODGOVORITE
Name

Md

13.11.2015 16:24

Pa sto bi ga rusili kad je njihov covjek jedino mozda nije odradio sto je trebao

ODGOVORITE
Name

virus

13.11.2015 16:46

Tacno, nije priznao Kosovo a to im je bio i cilj