“Stepenište ka raju” uskoro se otvara za javnost?

Uprkos tome što je za javnost zatvoreno već više od 30 godina, stepenište od 3.992 stepenika na havajskom ostrvu Oahu i dalje je prilično popularno među turistima.

Putovanja 13.11.2015 | 09:30
“Stepenište ka raju” uskoro se otvara za javnost?

Nakon oluje u februaru ove godine, budućnost Haiku stepeništa, poznatog i kao “Stepenice ka raju” (eng. “Stairway to Heaven”), ugrožena je.

Ali grupa lokalnih entuzijasta ne odustaje od čuvene turističke atrakcije tako lako. Naime, volonteri neprofitne organizacije “Prijatelji steprenica Haiku” već godinama pomažu u održavanju stepenica tako što uklanjaju biljke koje rastu u njegovoj blizini i učestvuju u realizaciji projekata u vezi sa njihovim očuvanjem.

I dok kompanija “Honolulu Board of Water Supply”, vlasnik zemljišta na kojem se stepenište nalazi, razmišlja o tome koliki će biti troškovi njegovog uklanjanja, članovima organizacije “Friends of Haiku Stairs” sinula je sasvim drugačija ideja – stanovnici Havaja mogli bi da počnu da naplaćuju njegovo korišćenje.

Strani turisti tako bi penjanje plaćali 100 dolara, dok bi ulaznica za lokalno stanovništvo koštala 10 dolara. Uprkos tome što je u pitanju pozamašna suma, volonteri smatraju da bi je turisti rado platili, s obzirom na to da trenutna kazna za prestupnike iznosi 600 dolara i/ili šest meseci pritvora.

Osim što igraju veliku ulogu u istoriji Havaja, sa stepenica se pruža vidik koji ostavlja bez daha.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar