Baraž za EP, najava: Čardaš u hladnom Oslu...!

Mađari traže utehu za "tragediju" iz poslednjeg kola...To je moralo da demorališe Mađare, koji su i inače skloni pucanju pod pritiskom, a meč u Oslu im je najznačajniji još od onih čuvenih susreta sa SRJ u baražu za Mundijal 1998. godine u Francuskoj (eto simbolike), u kojima su poraženi sa 7:1 i 5:0!

 

Fudbal 12.11.2015 | 19:00
Baraž za EP, najava: Čardaš u hladnom Oslu...!

Norveška i Mađarska dugo čekaju učešće na nekom velikom takmičenju – Norvežani od 2000, kada su svoj jedini nastup na Prvenstvima Evrope završili na trećem mestu u Grupi C u konkurenciji Španije, SR Jugoslavije i Slovenije, a Mađari još od 1986. i Mundijala u Meksiku. Zbog toga obe reprezentacije sa silnom motivacijom ulaze u dvomeč čiji će pobednik da ode na EURO u Francuskoj (10. jun – 10. jul 2016), pa nemojte da očekujete spektakularne partije i goleade, prevashodno na ovoj utakmici – uostalom, Norveška je kao domaćin u poslednje tri godine samo jednom odigrala utakmicu sa više od dva pogotka (20.45, Sportklub 1).

Norvežani su u bliskoj prošlosti imali i kvalitetniju selekciju igrača od sadašnje, ali ni Age Hereide, ni Egil Olsen nisu uspeli da individualne sposobnosti fudbalera poput Džona Kerjua, Jona Arnea Risea, Bredea Hangenlanda i Mortena Gamsta Pedersena iskoriste da naprave tim koji bi mogao da se nosi i sa najjačima.

Per-Matijas Hegmo, koji je selektor Skandinavaca od septembra 2013, imao je potpuno drugačiji pristup: jednoj po jednoj, zahvalio se najvećim zvezdama i okupio je grupu momaka koji su većini prosečnih poznavalaca fudbala mahom nepoznati, ali srčanošću i fanatičnom upornošću nadoknađuju manjak talenta i klase. Naravno, stvari su u početku išle sporo, ali kako su odmicale kvalifikacije za EURO 2016 Norvežani su beležili sve bolje rezultate, a uporedo sa njima podizalo se i samopouzdanje Hegmovih izabranika.
"Ovo je potpuno nova Norveška. Mi smo još uvek radimo i napredujemo. Ovo je prilično samouverena grupa igrača i impresioniran sam kako reaguje na uspehe, ali i na neuspehe", rekao je Hegmo.

Mađari su, s druge strane, tragičari poslednjeg kola kvalifikacija jer su ih pobeda Turske nad Islandom, odnosno Kazahstana u Letoniji sprečili da kao najbolja trećeplasirana selekcija odu direktno na EURO (na kraju su to ostvarili Turci). To je moralo da demorališe naše severne komšije, koje su i inače sklone pucanju pod pritiskom, a meč u Oslu im je najznačajniji još od onih čuvenih susreta sa SRJ u baražu za Mundijal 1998. godine u Francuskoj (eto simbolike), u kojima su poraženi sa 7:1 i 5:0. Sreća, pa Norvežani nemaju Predraga Mijatovića, koji je Mađarima tada „umuvao“ sedam pogodaka.
"Dobar početak je izuzetno važan, a naravno da je najbolja stvar kada bismo pobedili u ovoj utakmici. Norevška ima dobre igrače, koji igraju Ligu šampiona i Ligu Evrope. Bili smo u stanju da se okupimo prilično rano, pa smo imali dovoljno prostora da nasvimo da gradimo timski duh, ali i da neke posebne planove dovedemo do rutine, s obzirom da nismo bili u mogućnosti da to učinimo ranije. Imamo dobar tim, koji može da odigra dobar fudbal", rekao je selektor Mađara Bernd Štork.

Arbitraža na ovoj utakmici poverena je engleskim sudijama na čelu sa Markom Klatenburgom. Utakmica se igra na Ulevol stadionu, koji poseduje kapacitet od 28.000 mesta i nema sumnje da će biti ispunjen do poslednjeg mesta.

Komentari / 0

Ostavite komentar