Superklasiko za ''majku Rusiju''!

Dunga se uzda u Nejmara, Martino sprema ofanzivu! Poslastica mundijalskih kvalifikacija na južnoameričkom tlu igra se noćas u 01.00 na legendarnom Monumentalu.

Fudbal 12.11.2015 | 21:00
Superklasiko za ''majku Rusiju''!

Ne postoji na svetu takav rivalitet u reprezentativnom fudbalu. Ništa, baš ništa ne može da se meri sa južnoameričkim Superklasikom. Svet staje kada se jedni preko puta drugih nađu Brazil i Argentina.

U kakvoj god da su formi, kakav god da imaju sastav i igrače, okršaj Brazila i Argentine je uvek više od fudbala. Kvalifikacije za Mundijal u Rusiji su na južnoameričkom tlu krenule pre dva meseca, a duel ljutih rivala uvek predstavlja vrhunac kvalifikacija na Zelenom kontinentu.

Okršaj bivših prvaka sveta je zakazan za jedan sat posle ponoći po našem vremenu na mitskom Monumentalu (01.00, TV Arena Sport 1). Oba tima su slabo započela kvalifikacije što ovom duelu punom tenzije daje dodatni pritisak. Selektori Martino i Dunga su već pod paljbom kritika, a ko izgubi moraće da odgovara na brdo nezgodnih pitanja.

Argentinci su na početku kvalifikacija doživeli šokantan poraz od Ekvadora na svom terenu, a potom su odirgali remi bez golova u Paragvaju. Otežavajuća okolnost za Gaučose je što Brazilce dočekuju bez prve zvezde Lionela Mesija koji je na dužoj pauzi zbog povrede. Poziv nije dobio ni Serhio Aguero koji je takođe na listi povređenih. Ali tu su Di Marija, Iguain, Tevez i mladi lavovi Anhel Korea i Paulo Dibala. Ofanziva nije problem za Martina, ali jeste poslednja linija koja ne uliva mnogo poverenja s obzirom na formu Otamendija, Demikelisa, Zabalete, Funes Morija...
“Mislim da će ovo biti prva utakmica u kojoj nam rival neće praviti nikakve probleme u defanzivi. Brazilci stižu da se brane, da nas čekaju na svojoj polovini i napadaju iz kontre. Fali će nam mnogo Leo Mesi, njegov izostanak se uvek odražava na rezultate. Kada pobedimo, njegov izostanak nije važan, ali kada izgubimo, onda se potegne i to pitanje”, istakao je seketor Tata Martino.

Brazilci su, sa druge strane takođe upisali poraz na startu pošto ih je rutinski savladao Čile, dok su u drugom kolu bez većih problema izašli na kraj sa autsajderom Venecuelom. Selektor Dunga se najviše uzda u svemirsku formu Nejmara, koji je u ovom trenutku možda i najbolji igrač sveta. Vratio je i veterane Kaku i Danija Alvesa, a ohrabrujuće deluje forma Daglasa Koste u Bajernu. Međutim, višegodišnja boljka sa nedostatkom klasične „devetke“ opet izaziva glavobolju među Brazilcima.
“Ako pogledamo statistiku i brojke, Nejmar je trenutno superioran. Popravio se, konstantan je od kada je stigao u Barselonu 2013. godine, u velikoj je formi jer vuče taj klub u trenutku kada je Mesi van tima zbog povrede. Dobro je imati ga u timu”, tvrdi Dunga.

Selesao ne zna za pobedu u Argentini već šest godina kada je na krilima Luisa Fabijana deklasirao Gaučose sa 3:1 u Rosariju. Uglavnom su se prethodnih godina sastajali u prijateljskim mečevima u kojima je više uspeha imao Brazil. Ali kao što rekosmo, trenutna forma i tradicija ništa ne znače kada je u pitanju Superklasiko reprezentativnog fudbala.

Komentari / 0

Ostavite komentar