BIA tražila da Dačić povuče ljude iz Libije

Bezbednosno informativna agencija (BIA) još je u junu uputila nadležnima preporuku da se zbog bezbednosne situacije iz Libije povuče osoblje naše ambasade.

Srbija 12.11.2015 | 08:00
BIA tražila da Dačić povuče ljude iz Libije

„Kako je ambasador Oliver Potežica insistirao da ostane zbog još 'nekih poslova' tako je i ambasada Srbije ostala. Epilog je, nažalost, otmica Slađane Stanković i Jovice Stepića, radnika ambasade Srbije u Libiji, koji su kidnapovani u nedelju kod grada Sabrata i koji su još u rukama otmičara“, navodi sagovornik Blica blizak bezbednosnim službama.

Na pitanje zašto se ambasada Srbije u Libiji nije povukla u junu kada im je BIA sugerisala da to učine jer situacija nije bezbedna, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za Blic da je “ambasador bio drugačijeg mišljenja”.

„Ambasador je bio upoznat s preporukom BIA, ali je on smatrao da treba da ostane. I u sličnim situacijama ranije, pre mog mandata, ostali su recimo otpravnik poslova u Siriji, kao i ambasada u Iraku zbog političkih odnosa naših zemalja“, kaže Dačić.

Međutim, sve evropske i zapadne diplomate evakuisane su još prošle godine iz Libije upravo zato jer su često bile na meti islamističkih militanata ili bandita.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kajla

12.11.2015 08:38

Opet balkanska posla. Stručni ljudi kažu jedno, a stoka koja je na Balkanu uvijek pametnija, uradi nešto drugo.

ODGOVORITE
Name

Igor

12.11.2015 09:02

E jesi kajla. Strucni ljudi. Pa vidis ostale kako se kupi i gule javis svojima nije nesto u redu moja preporuka je da razgulite. Raspala BIA gleda samo svoja posla i vise nikakvog uticaja nema, niti prva ima neku informaciju van granica Srbije. Nosaju znacke po BG i glume agente. "Soko zove orla -orao pao ".