Analiza: TRI za i TRI protiv Uga Vijeire!

Postoje različita mišljenja o učinku nekadašnjeg člana Benfike. O tome kako ne može da igra usamljen u napadu, da nema crtu špica ubice i da Crvena zvezda za naredne evropske kvalifikacije mora da pronađe bolju robu, do onih koji tvrde da takvog timskog igrača uvek treba istrpeti.

Fudbal 16.11.2015 | 09:20
Analiza: TRI za i TRI protiv Uga Vijeire!

O fenomenu Zvezdine publike, njenoj varljivosti nedavno je govorio i trener prvog tima Miodrag Božović, ne mogavši da se načudi kako sjajne partije crveno-belih ne mogu na tribine Marakane da dovuku veći broj ljudi. Možda fanovi crveno-belih osciliraju kada je u pitanju poseta, znaju da budu uz klub kada je vraški teško, ali jedna navika je duboko ukorenjena u DNK pristalica crveno-belih – posebno onih sa zapadne tribine. Poznati po kratkom fitilju kome oni pokažu bele maramice taj je završio misiju u Crvenoj zvezdi.

Kroz tog „toplog zeca“ zapadne tribine nedavno je prošao reprezentativac Antigve i Barbude Džošua Parker, pa je morao „mir“ da pronađe u redovima škotskog Aberdina. Međutim, na poslednjem meču protiv Metalca iz Gornjeg Milanovca imali smo drugačji primer. Trener Miodrag Božović je apostrofirao da to nije bila najbolja utakmica Uga Vijeire, Portugalac je pošteno propatio dok nije pogodio mrežu gostiju. Pre toga je brojao silne promašaje i loše reakcije, ali je s tribina ispraćen gromoglasnim povicima:
„Ugo, Ugo...“

Postoje različita mišljenja o učinku nekadašnjeg člana Benfike. O tome kako ne može da igra usamljen u napadu, da nema crtu špica ubice i da Crvena zvezda za naredne evropske kvalifikacije mora da pronađe bolju robu. Čak se nezvanično može čuti da je nesuđeni sportski direktor Vlada Stošić dobio zadatak da u zimskom prelaznom roku dovede zverku od centarofa.

Ima i onih koji tvrde da je Ugo Vijeira pravi timski napadač, igrač spreman da obavlja i „prljave“ poslove poput najboljeg zadnjeg veznog, odnosno da njegov učinak ne treba ocenjivati samo kroz broj postignutih golova. U dosadašnjem delu sezone Vijeira je postigao šest pogodaka, navijačima je ušao pod kožu ostvarenjem protiv Partizana, ali imao je i crne trenutke.

Nije postigao gol od 19. septembra (Jagodina) do 30. oktobra (OFK Beograd), ali uživao je poverenje Miodraga Božovića koliko Mičel Donald ili Marko Grujić. Donosimo vam analizu učinka prvog napadača Zvezde, uz nabrajanje šta je dobro, a šta uradio loše u crveno-belom dresu.

ZA UGA VIJERU

NEPREDVIDIVOST

Tokom staža u Crvenoj zvezdi Ugo Vijeira je postizao golove desnom, levom i glavom. Sasvim dovoljan podatak da opiše njegovu raznovrsnost. Oni koji ga duže posmatraju spoznali su da je Ugo Vijeira vrlo nepredvidiv špic, nikada se ne zna šta će da uradi u prijemu. Taktički je gotovo savršen, lopta mu se lepi za nogu i na taj način je sposoban da napravi višak. Ima reference majstora malog fudbala, vidi se da je prve lekcije učio na prašnjavim ulicama portugalskog Barkelosa gde je rođen.

NAVIKA DA „DAVI“ PROTIVNIČKE ŠTOPERE

Postoji ta fotografija sa meča protiv OFK Beograda na kojoj petorica Romantičara jure za Ugom Vijerom. To je taj učinak koji se ne vidi laičkim okom. Odličnim kretanjem i navikom da preuzima odgovornost, Vijera oslobađa prostor saigračima, pre svih Srniću i Kataiju. Takođe, o različitostima Zvezdinih špiceva može da posluži anegdota sa jednog od prvih treninga Nenada Lalatovića u Ljutice Bogdana. Želevši da ispita karakter supertalentovanog Luke Jovića mladi stručnjak se poslužio trik pitanjem:
„Luka, da li si ti špic koji radi ili špic koji radi i daje golove“, obratio se Lalatović Luki.
„Šefe, ja sam onaj koji daje golove“, kroz osmeh je odgovorio mladi napadač.

Jasno je da treneri vole napadače koji ne staju, a Ugo Vijeira je baš takav. Konstantno davi suparničke štopere što je rezultiralo golom u Subotici.

PSIHOLOŠKA STABILNOST

Bezgranično poverenje koje mu ukazuje Miodrag Grof Božović prouzrokovalo je veliku stabilnost u igri agresivnog napadača. Ume Vijeira da za poluvreme da promaši dva ili tri zicera, ali – ne staje. Tako je dočekao svoj momenat protiv Metalaca, a još jedna važna stvar kada govorimo o učinku Uga Vijeire je to što nije klasičan stranac. Tačno je da je došao u Beograd da reahabilituje karijeru, ali u većini slučajeva ponaša se kao timski igrač.

PROTIV UGA VIJEIRE

POLOVIČNA REALIZACIJA

Treneri vole da kažu da napadači i golmani imaju mnogo toga zajedničkog. Kao što čuvari mreže treba da odbrane sve što je do njih, tako i špicevi moraju da realizuju stopostotne šanse. Portugalac je u derbiju postigao gol koji liči na ostvarenje Darka Pančeva protiv Panatinaikosa, ali imao je „kamaru” promašenih stopostotnih šansi. Oni koji nemaju optimističku crtu u sebi već su počeli da projektuju košmarne letnje scene. Zvezdi je potreban gol za prolaz u Ligu šampiona, Ugo Vijera ima čestu situaciju, ali šalje loptu pored gola...

PREVIŠE GLADAN GOLA

Apostrofirali smo već da je Ugo Vijeira pravi primer timskog igrača, ali kao i svaki napadač ponekad pokušava da na silu prekine post. Možda je to i vrlina, pošto šutira iz svake pozicije, međutim zbog te prenaglašene gladi u nekoliko navrata je ulazio u klinč sa saigračima. Postigao je dva gola u prethodna dva meča što bi moglo u nastavku sezone da ga oslobodi stega. A takav je Vijeira najopasniji, pošto ima istančan osećaj za asistencije. Svima u sećanju je ostala asistencija Srniću protiv Vojvodine.

CENA NA TRŽIŠTU

Čak i da postigne 20 golova u ovoj sezoni Ugo Vijeira nije igrač na kome će Crvena zvezda zaraditi veliku svotu novca. U avgustu je potpisao trogodišnji ugovor, ali pojedini klubovi su počeli da stežu obruč oko njega. Sada je na odgovornima iz Ljutice Bogdana da procene hoće li učinak Uga Vijeire imati tendenciju rasta i može li on da podigne nivo igre.

Komentari / 0

Ostavite komentar