Može li Borac do opstanka?

Banjalučki Borac je ŠESTIM uzastopnim porazom u subotu u Vitezu (0:1) jednom nogom zakoračio ka Prvoj ligi Republike Srpske! Da li crveno-plavi mogu da opstanu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine?

Fudbal 08.11.2015 | 18:40
Može li Borac do opstanka?

Nekadašnji šampion BiH i osvajač Kupa one velike Jugoslavije mogao bi na kraju sezone da ispadne iz elite bosanskohercegovačkog fudbala!

Poniranje „Velikana iz Platonove“ krenulo je dok je trener bio Vlado Jagodić, koji je odlično startovao i ostvario četiri utakmice bez poraza.

Jagodićev tim je izgubio tek u petom kolu od sarajevskog Olimpika (0:1), a nakon tog meča i od „fenjeraša“ Drine u Zvorniku (2:0) što je nekadašnjeg selektora mlade reprezentacije BiH koštalo posla.

Bolje rečeno, najtrofejniji trener u istoriji ne samo Borca već i cijele Republike Srpske sa 10 pehara uključujući i posljednju titulu koja krasi Trofejnu salu Gradskog stadiona je ponudio ostavku, a Upravni odbor Borca je prebrzo prihvatio.

Ekspresno je doveden Petar Kurćubić iz Srbije da proba da ugasi požar, iako to sad se slobodno može reći i nije bio požar već jedan mali plamen.

A to gašenje, iako nesumnjivo potaknuto dobrim namjerama klupskog rukovodstva, ispostavilo se da je bilo polijevanje benzinom!

Angažovani Kurćubić dobro je krenuo i na svom debiju savladan je Travnik na Gradskom stadionu (2:1), pa se isprva činilo da je „pozitivan šok“ razdrmao ekipu Banjalučana i da će nastaviti u dobrom ritmu.

Međutim, poslije očekivanog poraza od Sarajeva (2:0) i pomalo (ne)očekivanog trijumfa nad „plemićima“ u Banjaluci, crveno-plavi su krenuli silaznom putanjom koja je dovela do Kurćubićeve smjene i imenovanja trećeg trenera ove sezone Željka Vranješa na klupu, a kulminirala subotnjim porazom, šestim uzastopnim u prvenstvu od Viteza (1:0)!

Najprije je „mjeru“ banjalučkom timu uzeo Čelik (1:0), potom i prijedorski Rudar u derbiju Krajine (1:2), uslijedio je kasnije ubjedljiv poraz u Istočnom Sarajevu od Slavije (3:0), a nadovezao se sa dva domaća neuspjeha - protiv Širokog Brijega (0:2) i Radnika iz Bijeljine (0:1).

Uzalud je Vranješ govorio da crveno-plavi nisu zaboravili da igraju fudbal, što su pokazale dvije pobjede nad Bratstvom iz Gračanice (1:0, 0:2) u osmini finala Kupa BiH, ali se pomenuta ekipa ne takmiči za džabe u Prvoj ligi Federacije BiH.

A Vitez je ipak član elitnog društva što je i danas demonstrirao protiv crveno-plave čete.

Borac poslije ŠESTOG uzastopnog poraza ima samo 12 bodova i za 10. mjestom, koje je garant opstanka u Premijer ligi BiH i naredne sezone, zaostaje osam bodova. S tim što ekipe poput Željezničara i Olimpika imaju i meč manje...

Poslije nedjeljnih mečeva, kojima će biti kompletirano 15. kolo, premijerligašima predstoji reprezentativna pauza.

U Borcu već dugo vremena zvoni alarm za uzbunu, nadamo se da će ga neko čuti...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SrbiIN

09.11.2015 08:58

Ne znam zasto se pravi prica i fama oko Borca. To nije nikakav "Velikan iz Platonove". To je bio standardni drugoligas u SFRJ koji je jednom slucajno osvojio kup. Nista posebno. Pa Velez je dva puta osvajao kup, Rijeka isto tako, OFK-a cak cetiri puta pa niko te klubove ne proglasava "Velikanima". Ovdje je novac pokraden iz klub i zbog toga je u dubiozi. Za to treba neko da snosi odgovornost a ne da se Borac pumpa i dalje novcem. Zasto ne bi taj novac dobio Radnik koji je stabilan klub i ima sansu da ide u Evropu ove godine. Ili Slavija koja je bila treci srpski klub po znacaju u Kraljevini, odmah iza beogradskih BSK-a i Jugoslavije. Slavija bi vjerovatno bila jedan od najvecih klubova Jugoslavije da je nisu ukinuli nacisti 41, a zabranili joj obnovu titoisti. U svakom slucaju Slavija je klub koji ima najsnazniju istorijsku pricu. Pravi je simbol srpskog stradanja. Slavija je neka vrsta srpskog Seltika. Srpski pravoslavni klub radnicke sirotinje. Pored Slavije tu su i Leotar, Rudar i drugi klubovi koji takodje imaju svoj znacaj i istoriju tako da se Borac ne treba da favorizuje jer nije nista znacajniji za RS od Radnika, Slavije, Leotara, Rudara i sl...

ODGOVORITE