Dragan Čović na izborima u Hrvatskoj

Glasanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića na izborima za Sabor susjedne Hrvatske analitičari su ocijenili kao prvorazredni skandal, koji se nikada ranije nije vidio u praksi, piše novinska agencija Patria.

Region 07.11.2015 | 18:28
Dragan Čović na izborima u Hrvatskoj

Analitičari su pozvali da stručnjaci za međunarodno pravo, na prvom mjestu Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, što prije moraju pronaći način kako da zaustave praksu da najviši politički zvaničnici Bosne i Hercegovine istovremeno mogu biti i državljni druge zemlje.

Bivši član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić rekao je za agenciju Patria da je sam način na koji se vodila predizborna kampanja u Hrvatskoj za njega na najnižem nivou.

- Kao Hrvatu iz Bosne i Hercegovine i jednom od onih koji su učinili sve da Hrvati Bosne i Hercegovine dobiju ravnopravan tretman u zemlji, sve to oko predizborne kampanje u Hrvatskoj mi se gadi – rekao je Kljuić.

I politički analitičar Neven Kazazović rekao je za Patriju da mu nije poznato da igdje u svijetu postoji praksa da predsjednik jedne zemlje glasa za Vladu neke druge države.

Izbori za Sabor Hrvatske održavaju se u nedjelju u Hrvatskoj, te u još 48 država širom svijeta. Oko 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu izlazi na birališta da bi izabrali novi saziv Hrvatskog sabora, a bira se 151 poslanik.

Više od 20.000 hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini ili privremeno borave u BiH od jutros takođe mogu glasati za osmi saziv Hrvatskog sabora.

Biračka mjesta u BiH otvorena su u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci, a na izborima u Hrvatskoj u subotu je glasao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, piše NAP.

Izvor: Patria

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

sara

07.11.2015 17:58

Skutori hercegovacki...i jos kazu da su ugrozeni.

ODGOVORITE
Name

BiH Mostar

07.11.2015 18:11

Uzalud vam trud svirači, za drugog su dunje žute.

ODGOVORITE
Name

posavina

07.11.2015 18:17

I onda se Covic cudi sto Hrvati napustaju BIH, pa on ih uci da BIH nije njihova domovina vec da je to Hrvtska, onda ljudi ne znaju vise kako da se ponasaju. A svaki dan im jos govori da nisu ravnopravni na teritoriji gdje zive 95 posto samo Hrvati. Normalni Hrvati odgovrite sami na ovo.

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVKA

07.11.2015 20:19

Pa evo odgovora, nadam se normalne Hrvatice. Uopšte ne slušam šta Čović govori jer većeg lažova i dvoličnjaka u životu nisam vidjela. Ali, nažalost, on to što želi savršeno zna izboriti. Da, Hrvati u BiH su zaista ugroženi. Od Čovića, Čovićevog zeta, Borjane Krišto, Marine Pendeš i ostalih njihovih mafioza. A inače, j... se Čovića što narod odlazi. Ostaju oni s kojima može manipulisati do kraja života.

Name

Ugrozeni

07.11.2015 18:23

Placu da su ugrozeni, obnasaju najvise funkcija, a najveca glupost je da clan predejednistva jedne suverene drzave ucestvuje na izborima u drugoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

Djordje S.

07.11.2015 18:29

Mozes ti glasti koliko hoces, Milanovic formira vladu opet, a uz pomoc srpskih partija.

ODGOVORITE
Name

Ante

07.11.2015 20:24

Paveliceva ku...a

ODGOVORITE
Name

može

09.11.2015 08:46

Nekadašnji predsjednik Gruzije, danas je na funkciji gubernatora Odese u Ukrajini kako to može.

ODGOVORITE