Njemačka špijunirala "vruću liniju" SAD

Nemačka Savezna obaveštajna služba (BND) sistematski je nadgledala svoje prijatelje u celom svetu, piše politički magazin “Špigl” u današnjem broju.

Svijet 07.11.2015 | 21:54
Njemačka špijunirala "vruću liniju" SAD

Magazin navodi da su se u viziru BND našla ministarstva unutrašnjih poslova Amerike, Poljske, Austrije, Danske i Hrvatske i da u takozvane "tražene pojmove", koje BND koristi pri špijunaži, spadaju i američka predstavništva pri Evropskoj uniji (EU) i u Ujedinjenim nacijama, kao i američko Ministarstvo finansija.

Čak i "vruća linija" američkog Ministarstva spoljnih poslova za upozorenja pri putovanjima stajala je na špijunskoj listi, a BND svoje špijunske aktivnosti nije ograničio samo na državne institucije, već su tu bile i takozvane nevladine organizacje, poput "Care International", "Oksfam" ili Međunarodni komitet Crvenog krsta u Ženevi, piše magazin.

U Nemačkoj su na listi BND bili brojni konzulati i ambasade, pa su tako nadgledani mejlovi, telefoni, adrese i faks-brojevi predstavništava Amerike, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Portugalije, Grčke, Španije, Italije, Austrije, Švajcarske i Vatikana, piše "Špigl".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

07.11.2015 12:23

Ништа чудновато. Тако раде и обавештајне службе други држава које држе до своје безбједности!

ODGOVORITE
Name

nedjo2

07.11.2015 22:21

Samo snimaj ja kad idem spavat ne nosim ni telefon ni televizor nemam da mi spijuni nebi vidili supak ili kitu haha.

ODGOVORITE