Mirenje u Semberiji

Ko će profitirati u pokušaju vrha Srpske pravoslavne crkve da pomiri lidere Srba s leve strane Drine i ko stoji iza ovog susreta?

Republika Srpska 06.11.2015 | 22:58
Mirenje u Semberiji

Bilo je i biće u političkom životu Srbije da državni vrh sedne s patrijarhom i vladikama SPC kako bi se razmenila mišljenja o gorućim problemima države i nacije, ali nije bilo da Sveti arhijerejski sabor SPC - s patrijarhom na čelu - zaseda u želji da pomiri, pameti privede srpske političare. Eto, dogodilo se i to. Mesto okupljanja: Bijeljina. Cilj: da se pomire Milorad Dodik s jedne i svi ostali njemu opozicioni srpski lideri Republike Srpske s druge strane.

Sudeći po onome što je moglo da se čuje u zajedničkom obraćanju nakon sastanka, do pomirenja je došlo, tačnije srpske političke poglavice s leve strane Drine rešavaće ubuduće, ovo su obećali patrijarhu, svoje sporove jedino i samo iza zatvorenih vrata. Nisam siguran. Pretpostavimo da lider SDS-a, Mladen Bosić, na primer, negde u Prnjavoru ili Višegradu kaže (pa makar i u kafani) da je Mile Dodik lopov, ko će ovoga (Dodika) zaustaviti da se još iste večeri ne obruši na Bosića, repertoarom na kakav smo kod Dodika odavno navikli. Nema tog vladike koji će da ga obuzda.

Inače, kad već spominjem vladike, jedan od njih, Hrizostom, bio je inicijator okupljanja u Bijeljini. Hrizostom je, ovo će vas verovatno iznenaditi, veliki prijatelj s Valentinom Inckom i Miloradom Dodikom, često su obojica kod njega u gostima, a Hrizostom dobro stoji i van okvira Eparhije zvorničko-tuzlanske, sve gore do Sarajeva. Kao takav, interesantan je mnogima. Otuda prve, vrlo stidljive ocene da je susret u Bijeljini jedino dobro doneo Dodiku. Naime, Dodik je velika i - kažu njegovi oponenti - laka meta koju, bude li poštovanja dogovora pred patrijarhom, od pre dva dana Bosić, Ivanić, Čavić i ostali, neće nišaniti. Ni tu čovek ne treba da bude siguran.

Ne mislim da je susret u najvećoj varoši Semberije bez značaja, ali velikih promena sigurno doneti neće. Ovaj četvorosatni razgovor, na kojem je bilo i mučnih i zabavnih delova, na neko vreme će spustiti tenzije na političkoj pozornici Srpske, ali bi neuporedivo značajnije bilo da su vladike SPC, s patrijarhom Irinejom na čelu, poradile na ideji političkog ujedinjenja Srba u Republici Srpskoj. Ne u jednu partiju, razume se, već u okvir jedne ideje čija suština nadilazi sopstvene interese, kuće, lokale, stanove u Beogradu i po Evropi, račune u švajcarskim i drugim bankama. Bogami i najnovije modele svetske auto-industrije, a takvi su u Bijeljinu dovezli i srpske političare i srpske episkope.

Jedan broj vladika SPC smatra da bi na duži period valjalo pronaći čoveka koji bi smirujuće delovao na srpske lidere u Republici Srpskoj, mirio ih, zatrpavao rovove, razgovarao sa svima, projektovao zajedničke ideje. Nisu ga pronašli. Ne nudim rešenje, ali se pitam zbog čega u Bijeljini nije bilo Mirka Šarovića.

Autor: Ratko Dmitrović

(Večernje novosti)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ljubo

06.11.2015 22:01

Kakvo jadno mirenje,sada su i vladike vidjele kojo je Mile kriminalac.I njima je sada sve jasno!

ODGOVORITE
Name

bozo

07.11.2015 03:33

Pa neka mi Bog oprosti,pa ovaj prvi medju njima dolazi ovom prvom medju nama i na slavu,a Gligorije ko rodjeni brat,pa znaju oni sve.

Name

Re Dmitrović

06.11.2015 22:10

A ko si ti uopšte da i nudiš rešenje? Rešenja nema dok se ne dokažu malverzacije svima i isti budu odgovarali za to.

ODGOVORITE
Name

rodjo

06.11.2015 22:20

Budimo jednom iskreni i kazimo istinu,SDS nas je pokrao a SNSD totalno unistijo.Sad je veoma bitno da se oni izmire i legalizuju kriminal.Od toga ce narod imati veliku korist,bravo za inicijatore!!! Arcibald Rajs........

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

07.11.2015 06:02

Bravo za komentar!Sve stranke unistiti!

Name

koji sarovic

06.11.2015 22:22

Ne lupetaj ti ne poznajes tog lika...

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

06.11.2015 23:13

На Западу на коме је демократски изборни систем народна стварност а не пародија постоји заједнички национални план или програм којег подржавају све политичке партије и позиција и опозиција такмичећи се међусобно. Оне се међусобно која ће партија брже и успешније тај национални програм да спроведе у дјело. Код СРБа тога нема и никада неће бити јер поднебље и менталитет СРБског Народа не одговара принципима уведене и насилно наметнуте демократије којој боље пристаје име ДЕМОНократија. Србима по менталитету више би одговарао сталешке систем и његово друштвено политичко уређење земље јер бијели медвјед са Сјеверног Пола не живи у Африци нити банана расте у Сибиру. Свако поднебље има своје одлике па тако исто и поднебље СРБског Народа. Зато је узалудно настојање СПЦ да пелцер ДЕМОНоктатије пресади код Православних СРБа Светог Саве и да СРБе натера да се они понашају попут Енглези и тако пелцер демократије пресаде успјешно на сирово СРБско Светосавски дрво. Нема од тог посла ништа. За СРБе Светог Саве изван Светосавља као врхунца хришћанске православне националне идеологије и СРБског начина живота нема СПАСЕЊА НИТИ ОПСТАНКА на животној позорници и КАРТИ СВИЈЕТА.

ODGOVORITE
Name

PD

06.11.2015 23:25

I prije je piso o Dodiku pozitivno .plaćen

ODGOVORITE
Name

borac

07.11.2015 04:56

Mirko Sarovic je najveci gospodin i ovakvi skupovi su mizerni za njega- moja pretpostavka.

ODGOVORITE
Name

una

07.11.2015 13:07

Nije samo Mirko gospodin ,i Mladen je gospodin, i Ognjen i Vukota, i inače ,sva gospoda je u SDS-u.

Name

cuj ovo

07.11.2015 05:08

Po SPC nije sramota biti lopov i krasti narod, sramota je o tome pricati.. ovoje cist pokusaj pranje Dodika i zataskavanje lopovluka a ti narode izvoli zijevaj, crkva je oduvijek tako radila.

ODGOVORITE
Name

GROM

07.11.2015 06:16

SDS i SNSD su ista bagra.Najbolje stranca postaviti da vodi drzavu ,bilo bi nam 1000 bolje. Od ovih nema nista ,ko dodje,opet ce krasti

ODGOVORITE
Name

Idi se begaj...

07.11.2015 09:05

Znači "..ideja političkog ujedinjenja Srba .. u okvir jedne ideje.."..!! Nije loše, ali za koga i šta to uopšte znači. Po svoj prilici to zači da jedni i dalje pljačkaju, a drugi da aminuju. Pa onda "ko je jamio jamio..", kako to vele komšije u Hrvatskoj. I mirna Bosna, i RS u njoj. Svašta li ćemo se naslušati..??!!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

07.11.2015 10:11

Ako izuzmemo Bosića i još par ljudi iz SzP, ovo je sastanak Alibabe i 40 razbojnika... Irinej i većina vladika su odavno izgubili kompas i svaki uticaj u srbskom narodu. Sad je sasvim jasno zbog čega su Kačavendi smještali navodne afere. Lopovima nije trebao neko ko gradi crkve, nego neko ko je njima blizak kao Hrizoston. Vjerujem da je Dodik dobro iskeširo da bi sakupio sve ove EUR vladike. I na kraju predlažem Bosiću i SzP da ovaj skup zaborave što je moguće prije.

ODGOVORITE