Srpska kuća koja je oduševila svijet

Na planini Maljen, južno od Valjeva sagrađena je mala vikendica koja je toliko jednostavna, a toliko posebna, da nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, pa čak ni one koji vole luksuz i raskoš.

Srbija 06.11.2015 | 08:03
Srpska kuća koja je oduševila svijet

Tijana i Andreja Mitrović, koji se bave projektovanjem i dizajniranjem su tvorci ove vikendice koja je trebalo da pokaže kako moderna i tradicionalna arhitektura može da se spoji, pa su za krajni rezultat svoje ideje dobili vikendicu na obroncima Maljena, koja se savršeno uklapa u okolinu.

Inspirisani su bili srpskom tradicionalnom brvnarom, a planinski objekat je dimenzijama usklađen s prirodnom vegetacijom, niskim zimzelenim rastinjem, dok je njegov oblik proistekao iz planinskih uslova i uklopljen je u otvoreni, strmi i kameniti teren.

Vjerovali ili ne, iako djeluje kao veoma mala, ova vikendica može da primi i do sedam ljudi. Na dva sprata je, pa je u njenom donjem dijelu smještena kuhinja, dnevna soba i trpezarija, a na spratu se nalazi kupatilo i velika prostrana spavaća soba iz koje se pruža predivan pogled na pejzaž.

Sve ovo je dio projekta mladih arhitekata Srbije, a koliko je uspješan i koliko je zadivio svijet pokazuje činjenica da su vijest o ovoj vikendici prenjeli i vodeći svjetski magazini iz svijeta arhitekture “Wallpaper” i “Archaily“.

Izvor: NN/blog.tender5.net

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

06.11.2015 09:31

Glupost samo takva.

ODGOVORITE
Name

baci pogled

06.11.2015 09:47

Vidi kod kriminalaca,mozda ti se nesto i dopadne.

Name

maja

06.11.2015 10:50

Sve pohvale za mlade arhitekte.Bas je lijepa i funkcionalna.Odusevio me je ovaj krov.

Name

Igor

06.11.2015 12:42

Slazem se. Prava glupost. Toliko coskova nepotrebnih, kakva funkcionalnost. Cuj osam ljudi? Moze kao sardine.

Name

Patriota

06.11.2015 12:41

Skromnost je kako vidim danas mana!!! Anekad je bila Vrlina (mala slatka i fukcionalna Vikendica) ljepa ideja

ODGOVORITE
Name

Srbo

06.11.2015 14:21

Svaka ćast za arhitekte. Ovi što negativno komentarišu vjerovatno nisu pročitali u tekstu da se radi o ,,vikendici,, a ne o vili. Mala lijepa svako bi je poželio...

ODGOVORITE
Name

exsa

07.11.2015 00:18

Ovo je kuca za gledanje ne za zivot. Ona je ocigledno imala na umu patuljke neke koji bi ovde zivili.Svi ti coskovi i beton stvarno nemaju veze sa mozgom u ovoj sredini.Jasno mi je sta je htjela ali je na kraju ispala glupa.

ODGOVORITE