LE - Crno-bijela noć: Bilbao bi goleadu, otpisani Partizan veliko čudo!

Polovina takmičenja u grupnoj fazi Lige Evrope je okončana. I, suprotno mnogim predviđanjima, fudbaleri Partizana se nalaze na poziciji koja vodi dalje - drugi su u grupi, posle tri odigrana meča. Samo... Izazov pred kojim su, a iskustvo koje nose iz minulih dana, od crno-belih su napravili "lak ulov". Bar tako kažu predviđanja pred njihov nastup protiv moćnog Atletik Bilbaoa, tima koji je u seriji od pet trijumfa, koji je pobedio srpskog šampiona u Beogradu (0:2, pre dve sedmice) i koji će biti domaćin Partizanu ovog četvrtka od 20.05. Ali, da li će biti baš tako kako se Baski nadaju, a kladonice potvrđuju neretko dvocifrenom kvotom na prvaka naše zemlje?

Fudbal 05.11.2015 | 20:00
LE - Crno-bijela noć: Bilbao bi goleadu, otpisani Partizan veliko čudo!

Ima povoda za takva razmišljanja, ponajviše u dve činjenice. Jedna je da je Atletik fantastičan tim za naše prilike, a i za evropske se ne može reći da je "mačji kašalj", a druge je očajan niz crno-belih.

Jer, otkako su pobedili ekipu Augzburga u istoj toj Ligi Evrope (1:3), zaređali su se (mahom) neuspesi. Najpre 2:2 u Surdulici sa Radnikom. Pa 3:2 protiv Javora, koji je imao igrača manje pola sata. Pa ispušten trijumf u Lučanima, gde je Mladost u 89. minutu stigla do 2:2. Pa poraz od Metalca (1:0) uz isključenje Ostojića, ali, istini za volju, i neke sporne sudijske odluke zbog kojih su u Partizanu bili prilično besni.

Od tog Augzburga, mnogo toga se desilo i u samom klubu, ne samo na terenu.

Promenjen je trener, pa je Milinkovića zamenio Ljubinko Drulović, a stigao je, konačno, i sportski direktor Partizana - takođe njegov bivši igrač, Ivica Iliev.

I, tako izranjavani, tako poniženi stanjem na srpskoj fudbalskoj sceni, na kojoj su četvrti, iza Zvezde Borca i Čukaričkog, ali četvrti sa čak 19 bodova zaostatka posle 16 kola, crno-beli treba da gostuju timu koji ih je skoro pa preslišao i u Humskoj.

Otuda ona predviđanja u Španiji, i one kvote od 1,1 do 1,2 na Atletik, a od devet do 12 na Partizan.

Samo, ne igraju fudbal uvek kvote. Niti na terenu odlučuje "ono što je nekad bilo". Na terenu odlučuju smirenost, talenat i mudrost.

Ono prvo je crno-belima do sada nedostajalo, ali Drulović je osvajanjem evro-titule sa omladincima pokazao da ume da ukroti burne emocije onih koje predvodi. Ono drugo crno-beli poseduju, jer ne bi ni bili tu gde jesu da je drugačije. A ono treće? Od mudrosti će i zavisiti da li će se Baski noćas radovati goleadi svojih ljubimaca, ili će crno-beli deo sveta slaviti čudo.

Komentari / 0

Ostavite komentar