Ustavni sud duguje gradu Banjaluci

Banja Luka zbog neizmirenih obaveza institucija i organizacija koje besplatno koriste prostorije grada potražuju milionski iznos.

Republika Srpska 04.11.2015 | 19:30
Ustavni sud duguje gradu Banjaluci

Banjaluci najviše duguju republičke institucije, u dugovima za neizmirene obaveze, priznali su na posljednjoj gradskoj skupštini prednjače Ustavni sud Srpske i Arhiv Republike Srpske.

Gradske vlasti pokušale su na skupštini da proguraju otpis tih dugova ali je Odluka o tome u posljednji čas povučena dijelom zbog neizvjesne podrške odbornika.

Poenta je u tome da je grad ovim ustanovama besplatno ustupio prostorije, ali da za njih plaća PDV državi a ne uspijeva naplatiti taj iznos od ustanova koje besplatno koriste gradske prostorije.

Opozicija je najavila da će reagovati pravno ukoliko grad odluči da ovim ustanovama otpiše dugovanja.

Ustavni sud Srpske očigledno sa Banjalukom ima odličnu saradnju.

Banja Luka je ovoj instituciji u februaru odlukom skupštine poklonila oko 2000 kvadrata zemljišta u centru grada, vrijednog oko 2 miliona maraka.

Obaveza plaćanja PDV-a predvidjena je pravilnikom o izmjenama Zakona o PDV-u.

Iz uprave za indirektno oporezivanje najavili su mogućnost da državni organi ubuduće mogu biti oslobodjeni plaćanja PDV-a samo kada prostor bez naknade daju ustanovama i organizacijama čiji su osnivači.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN TV

BN TV

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vuper

05.11.2015 07:06

Tim dugom ce se graditi nova zgrada ustavnog suda

ODGOVORITE