Ivanić: Rat na Balkanu nije baš realna opcija

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je za TV1 kako ne vjeruje u mogućnost izbijanja ratnih sukoba na zapadnom Balkanu, ali da bi zadržavanje izbjeglica iz Sirije na ovom području moglo prouzrokovati stravične probleme i tenzije, te negativan politički ambijent.

Bosna i Hercegovina 03.11.2015 | 19:30
Ivanić: Rat na Balkanu nije baš realna opcija

"Ne vjerujem u mogućnost sukoba, ali mislim da zemlje zapadnog Balkana ni ekonomski ni u bilo kojim drugim kapacitetima nisu u stanju da izdrže taj pritisak. Čak ni ti ljudi ne bi ovdje bili srećni i zadovoljni, sami bi proizveli određene probleme, što bi bio negativan scenario", smatra Ivanić.

Mišljenja je da bi trebalo ozbiljno uzeti u razmatranje upozorenje njemačke kancelarke Angele Merkel na moguće vojne sukobe na Balkanu ako Njemačka zatvori svoju granicu s Austrijom za izbjeglice treba. No, ističe kako je ova izjava više upućena njemačkoj javnosti o značaju poteza ove države kada su u pitanju izbjeglice.

"Smatram da je prejaka ocjena o ratnim sukobima, ali da bi bilo stravičnih problema, tenzija i negativnog političkog ambijenta, bilo bi. Sve trzavice koje se pojavljuju proizvode negativan ambijent i dodatno usložnjavaju našu unutrašnju, ionako, krhku stabilnost", zaključio je Ivanić.

NN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

rat

03.11.2015 18:58

Samo ratom i borbom narod mora da se rijesi lopova koji unistavaju nase zivote od dejtona pa do danas.u ratu nisam se bojao metka koliko se sad bojim kako i od cega zivjeti,gdje zaraditi,kako djecu prehraniti.samo borba naroda protiv lopova, sve ih pohapsiti i dozivotna robija.

ODGOVORITE
Name

pa

03.11.2015 19:34

Znaci nista od zlatnih kasika, pih lopovi slagase...

Name

Zero

03.11.2015 19:53

Aaaaa , ja sam isto mislio 91..

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

03.11.2015 22:07

Nisam baš siguran.

ODGOVORITE
Name

zito

03.11.2015 22:17

Ako Angela kaže da će bit' rat , nda će bit' i tačka . Pa , šta kad ga oni priželjkuju , oni ga i naprave , a njemački prorok Alois Irlmaier je rekao da će varnica krenuti sa Balkana . I zašto to Balkan , isto k'o i oni , ne može zatvoriti granice ???

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

04.11.2015 02:03

Слажемо се са мишљења Г. Иванића да "рат на Балкану није реална опција" али рат није био "реална опција" ни за разбијање Југославије па се рат И поред тога десио. Зато је најбоља опција мир градити спремајући се за рат!

ODGOVORITE
Name

Kiklop

04.11.2015 08:09

Na stranu sto ja nevjerujem u rat, ali nisam vjerovao ni '91. A opet ,Svabe ne grijese tako cesto.

ODGOVORITE