Odabir pacijenata za kubanske vakcine

U tri zdravstvene ustanove u Srbiji - Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici, danas će početi testiranja kubanske vakcine "Cimavax EFG" i odabir pacijenata sa karcinomom pluća koji će ih primiti.

Srbija 02.11.2015 | 07:29
Odabir pacijenata za kubanske vakcine

Kubanske vakcine stigle su u petak u Srbiju.

"Od ponedeljka svi zainteresovani pacijenti mogu da se jave tim bolnicama i tako započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove da dobiju vakcine", rekao je Lončar i podvukao da je dobra vest što se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

Ministar je istakao da će vakcine biti apsolutno besplatne i da nema razloga da se bilo kome nudi novac za njih, te naglasio da je najteži korak bilo da vakcina stigne u Srbiju, odnosno da se potpiše ugovor.

Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života, rečeno je na konferenciji.

U Srbiji, kako je rečeno, godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta "Torlak" o nabavci 1.68 jedinica leka, koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma pluća, potpisan je u oktobru.

Na taj način je realizovan dogovor koji je postignut u maju prilikom posete delegacije Srbije Kubi, koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Obezbeđene količine leka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 obolelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU.

Lončar je na predstavljanju vakcine rekao da se u narednih 10 do 15 dana, kad prođe period testiranja i odabira pacijenata, očekuje dolazak lekara sa Kube, koji će pratiti pacijente i primenu vakcina "Cimavax EFG".

Komentari / 0

Ostavite komentar