Isti odnos Rusije prema Srbiji i Srpskoj

Ruski akademik Jelena Guskova izjavila je da je Srbija veoma važna Rusiji i istakla da je odnos Rusije prema Republici Srpskoj isti kao i prema Srbiji.

Republika Srpska 01.11.2015 | 13:11
Isti odnos Rusije prema Srbiji i Srpskoj

Sve što važi u odnosima Rusije i Srbije, važi i za Republiku Srpsku. Rusiji je važno očuvanje Republike Srpske, a sve više se radi i na jačanju naših veza i odnosa. U prilog tome idu i odlični odnosi predsjednika Vladimira Putina i Milorada Dodika - rekla je Guskova.

Guskova, koja je i rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Ruske akademije nauka, navodi da u sadašnjim teškim i napetim međunarodnim odnosima i okolnostima Rusija zna ko joj je pravi prijatelj, a ko ne.

- Zna ko nikad nije pucao u nju. A, nijedan Srbin nikada nije pucao u Rusiju. Zato je za moju zemlju Srbija jedinstven prijatelj u svijetu. Možda čak i jedini. Najiskreniji - rekla je Guskova.

Podsjećajući na to da su Srbi i Rusi u svim velikim istorijskim događajima uvijek bili zajedno, ona naglašava i da su dvije zemlje posljednjih godina krenule u novu, zajedničku istoriju.

- Odnosi Srbije i Rusije su se vratili u svoj stari, pravi kolosijek. To se najbolje potvrdilo u teškim trenucima velikih pritisaka na Srbiju, kada je Rusija jasno pokazala da stoji iza Srbije i u UN i u Savjetu bezbjednosti, kao i sada u zajedničkoj borbi da Kosovo ne bude primljeno u Unesko. S druge strane, Srbija nije podržala sankcije Rusiji, a to i rukovodstvo i narod moje zemlje izuzetno cijene - rekla je Guskova.

Ona je ukazala na to da EU neprekidno uslovljava Srbiju, dovodeći je pred teške odluke i izbore i napomenula da Unija ima svoje interese i ciljeve zbog čega će nastaviti politiku uslovljavanja jer želi da ostvari svoje interese.

- Uslovljavaće Srbiju iako znaju da je u cijeloj svojoj istoriji bila jedan od najvažnijih samostalnih političkih i vojnih faktora, ne samo na Balkanu, nego i u južnoj Evropi. To na Zapadu dobro znaju i zato traže načine da smanje mogućnosti Srbije da ostane samostalni vojni i politički faktor Balkana i juga Evrope - rekla je Guskova za "Večernje novosti".

Ona je istakla da bi dobre odnose Rusije i Srbije mogao da naruši jedino ulazak Srbije u NATO.

Guskova kaže da bi se od tog trenutka, kada je riječ o odnosima Srbije i Rusije, sve promijenilo, jer pripadnost države nekom vojnom savezu u velikoj mjeri mijenja njenu spoljnu politiku.

- Srbija je u okruženju članica NATO-a ili kandidata za članstvo u tom vojnom savezu, zato očekujem da će biti pod pritiskom da u budućnosti pristupi NATO-u. Vjerujem, ipak, da će Srbija ostati vojno neutralna - zaključila je Guskova.

Jelena Guskova je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti i član Senata Republike Srpske.

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Homo sapiens

01.11.2015 12:21

Ako je jacanje veza posljedica odlicnih odnosa Putina i Dodika, onda, meni licno, takva povezanost nista ne znaci.

ODGOVORITE
Name

desa

01.11.2015 13:16

Naravno da ti ne znaci kad mrzis sve sto je normalno. Na svu srecu tebe se nista i ne pita.

Name

Djordje S.

01.11.2015 13:24

U pravu si Homo sapiens, ako Putin zeli da nam pomogne neko preko svoje ambasade prisili Dodika da raspise fer i korektne izbore.

Name

blbl

01.11.2015 14:58

Ako ce nam pomagati kao i za vreme poplava onda hvala NE. Gde su oni silni avioni pomoci koji su najavljivani??

Name

Zoran

01.11.2015 15:29

Nudim opkladu da Homo nije Srbin jer nema srbina da tako razmišlja.

Name

Ранко75

01.11.2015 13:29

Живјела Русија.Живио Путин, а биће добрих веза и послије Дода јер он није Српски народ у РС

ODGOVORITE
Name

Zero

01.11.2015 14:50

Ljepo je imati prijateljske odnose sa Rusijom al realno oni su daleko i nisu vezani kopneno sa Srbijom,sto znaci da ce se Srbija morat odluciti jer sa jednom guzicom na dvije stolice, nece moci. Sta ce Srbiji naoruzanje i savez sa Rusijom kad je opkoljena sa NATOM i trazi kredite od MMF-a??? Da ne bi bilo evo ti oruzije na veresiju a narod nek gladuje.

Name

borac

01.11.2015 13:37

Homo sapiiens u pravu si i Rusija gleda svoje interese a ne srpske ali baja je ugledan covjek pa ode u Ameriku po Kredit jer su ga rusi izlevatili jako prijateljstvo.

ODGOVORITE
Name

ugljevik

01.11.2015 13:40

Homo ja kako vidim ne znaci tebi ni RS volis ti amere oni su spas za srbski narod koji svim i svacim idu da uniste pravoslavlje nazalost ako si pravoslavac a sto sumnjam tako razmisljas ti slusas nebuloze nekih koji pricaju godinama a niti su na vlasti niti su uticajni ljudi niti imaju ni obraz ni karakter

ODGOVORITE
Name

Draško

01.11.2015 13:50

Homo je mislio na Dodika i zbog toga se tako izrazio. Moje mišljenje je da nema veze ko je na čelu entiteta, Putin će uvijek da podržava RS zbog Srbije. Tačnije sve dok BiH ne uđe u NATO. Tu će biti kraj naše zajedničke priče.

Name

Superhik

01.11.2015 13:44

Los i losiji , ne mogu zajedno. Samo , budala i pametan mogu biti zajedno !

ODGOVORITE
Name

momak

01.11.2015 14:05

Ejj moja gusko , nije džaba izraz ko guske u magli ! Rusija nije nikad ništa značajno uradila za RS , a sad žele da uvuku našu djecu u njihove igrice , valjda je to jasno pametnim u RS-u i Srbi ....

ODGOVORITE
Name

boki

01.11.2015 14:25

Sudeci po komentarima na isti clanak, rekao bih da u Srbiji jeste jasno, u Republici Srpskoj cini se ipak zivi mnogo zatucaniji i neinteligetniji narod, nece taj nikad sabrati stvari kako treba.

Name

GoranPD

01.11.2015 14:13

A tek kave su odnose imali sa bratskom Ukrainon....

ODGOVORITE
Name

OGI PRIJEDOR

01.11.2015 14:19

NAROD JE POČEO SVATATI OVU RUSIJU KAO PROBLEM,KOJA JE UVIJEK TU KAD NJOJ TREBA,KAKAV PUTIN KAKAV DODIK

ODGOVORITE
Name

Ozren Doboj

01.11.2015 14:36

Bravo Rusi, Putin-Dodik!!!

ODGOVORITE
Name

Logično

01.11.2015 14:39

Jesu i biće dok Rusija moze danas koristi kao i dosad....gdjesu god Rusi sta pokrenuli tuje propast...

ODGOVORITE
Name

Logika...

01.11.2015 14:55

To rece BABA-djevojka...

ODGOVORITE
Name

Zoran

01.11.2015 16:43

Na opkladu mi niko ne odgovori sto znaci da sam u pravu. Daj Homo prestavi se imenom i prezimenom jer je potpuno normalno da vi muslimani ne simpatisete Rusiju jer su oni prepreka americko-muslimanskim ciljevima na balkanu .A sad dali je nama Rusija nesto dala to nije toliko ni bitno posto nam nikad ništa nije ni uzela .A teško onima koji prijatelje imaju samo iz koristi takvi mi ne trebaju. Siromasni onda nikad nebi imali i nebi bili nikom prijatelji. Hvala ti Rusijo sto nas nikad nisi bombardovala to nam je najveća pomoć.

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

01.11.2015 18:36

Ako je jacanje veza plod istorijske povezanosti Srba i Rusa, te iskreno opredjeljenje za pomoc u cilju jacanja Republike Srpske, zatim rjesenost u borbi protiv sirenja uticaja NATO-a na ovim prostorima, onda zasluzuje moje odobravanje. Samo da se na kraju ne ispostavi i ustanovi teza "Da nije bilo Dodika ne bi ni bilo dobrih odnosa i jakih veza sa Rusijom".

ODGOVORITE
Name

ZALOSNO

01.11.2015 19:39

A što onda Dodik ne dobi kredit od RUSA ??

ODGOVORITE
Name

SOS

01.11.2015 19:45

Kakvi RUSI , kakvi AMERIKANCI, SAMO USE I U SVOJE KLJUSE. Hvala svima. Zao mi je ovog naivnog naroda,nacionalizam je usao u najsitnije pore ljudskog mozga.

ODGOVORITE
Name

neno

02.11.2015 15:40

Bravo, tako je. Svako je sebi najblizi.