Falsifikovanjem otimaju imovinu Srba

Falsifikovanjem dokumenata u kosovskim sudovima i katastru, kriminalne grupe Srbima iz Čaglavice kod Prištine otimaju imovinu.

Srbija 31.10.2015 | 18:56
Falsifikovanjem otimaju imovinu Srba

Novi vlasnici zemlje su uglavnom Albanci koji na poljoprivrednom zemljištu započinju izgradnju kuća ili poslovnih objekata bez znanja i saglasnosti pravih vlasnika.

Vlastimir i Zoran Kitić iz Čaglavice bili su iznenađeni kada su na imanju svojih predaka ugledali građevinsku mašinu kako uništava usev i pretvara ga u put.

Pored njive, Albanac, koji ne želi ispred kamere i tvrdi da je on vlasnik zemlje i da niko ne može da ga spreči šta će na svom imanju da radi.

“Pokazaću sve papire i sve što pokazuje da smo mi vlasnici i naši preci preko 200 godina, odakle se taj čovek pojavljuje tu, kako se njemu dodaljuje ova zemlja preko noći”, rekao je Zoran Kitić.

Kitići za imanje koje im je oduzeto posle Drugog svetskog rata pokrenuli su sudski postupak. Na odluku suda čekaju deset godina.

Umesto zemlje, kako kažu, kosovski pravosudni organi su im dodelili - komšiju.

Od nadležih u kosovskim sudovima i katastru da obrazlože ovakvu odluku, B92 nije dobio odgovor.

“Pa to je njihova država, njihova vlast, to je njihova moć i to je jedan dokaz koliko navodno jedna pravna država Kosovo postoji i koliko funkcioniše. Znači, papiri se stvaraju preko noći i to je čitava priča”, navodi Zoran Kitić.

Atar Čaglavice je veoma atraktivan jer se oslanja na Prištinu i cena ara dostiže nekoliko desetina hiljada evra.

Zbog ovakvih dešavanja, sve je više srpskih porodica koje odlučuju da zemlju prodaju.

“Tabla za prodaju imanja je baš ovde zato što se ne mogu ostvariti svoja prava na Kosovu, pogotovo Srbi. Albanci i druge nacionalnosti možda ostvaruju svoja prava, ali mi Srbi ne. Zbog toga je ta tabla tu, jer dosta mi je svega i Kosova i Albanaca i zapadnih moćnika. Jedino rešenje je prodati i otići odavde, a ko to može da spreči, ne može niko”, rekao je Vlastimir Kitić.

Predstavnik Srba u Čaglavici Nebojša Marković smatra da ovo predstavlja još jedan vid pristiska na Srbe u Čaglavici.

“Ovo je pritisak na Srbe da prodaju svoja imanja i da napuste svoja vekovna ognjišta. Danas smo prisutni još jednoj otimačini srpske zemlje od strane Albanaca”, rekao je on.

Srbi iz Čaglavice kažu da su u nasilnom otimanju zemlje i falsifikovanju papira uključeni i Srbi i Albanci, pojedini kosovksi političari, ali i predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zero

31.10.2015 19:07

Zna nana Fata kako je to,žalosno.

ODGOVORITE
Name

Veky

31.10.2015 20:51

Uzeo si mi riječi iz usta! Upućeni znaju kroz šta sve žena prolazi. Sramota!!!!!!