Apisa sahranjuju u Aleji velikana

Kosti pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa će, nakon što budu prenete u Srbiju, biti sahranjene u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju, nezvanično saznaje “Blic”.

Srbija 31.10.2015 | 17:10
Apisa sahranjuju u Aleji velikana

Prethodno je razmatrano da Apisove kosti, kao i kosti druge dvojice “crnorukaca” osuđenih u Solunskom procesu, majora Ljube Vulovića i Radeta Malobabića, budu sahranjene na Kalemegdanu. Crkva se, međutim, nije složila da to bude u Crkvi Ružici. Druga moguća lokacija bila je kosturnica branilaca Beograda, u neposrednoj blizini crkve, ali se i od te varijante odustalo.

Aleksandar Vulin, čije Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vodi proces prenosa Apisovih kostiju, juče je samo rekao da su razgovori sa Skupštonom grada u toku i da veruje da će brzo biti odlučeno gde će biti sahranjeni streljani pripadnioci “Crne ruke”.

Sve saglasnosti za ekshumaciju i prenos kostiju su dobijene, i od grčkih vlasti i od SPC, kao i od potomaka Radeta Malobabića. Apis nije imao potomke, a nadležni nisu uspeli da utvrde da li je major Vulović imao potomke.

- Biće mi ogromna čast ako uspem da poželim dobrodošlicu kući Apisu i njegovim drugovima koji su s njim i otišli u smrt. Oni nisu zaslužili da leže u neobeleženim grobovima. Verujem da će se konačno vratiti iz bratske Grčke i naći svoje mesto u Srbiji, čime ćemo imati i osećaj da smo se malo više ujedinili - istakao je Vulin.

Ministar je učestvovao na okruglom stolu „Heroji ili otpadnici - Apis i drugovi”, organizovanom na Sajmu knjiga povodom knjige „Pukovnik Apis“, čiji je autor Apisov sestrić Milan Ž. Živanović. Reč je o fototipskom izdanju iz 1955. godine, a koje su, uz predgovor dr Mila Bjelajca i govor Slobodana Jovanovića o Apisu, nakon šest decenija objavili „Prometej“ i RTS.

Živanović je čitavog života prikupljao dokumentaciju i odigrao veliku ulogu za proces rehabilitacije i obnovu procesa na kojem je optužen njegov ujak.

- Zaostavštinu Milana Živanovića čuva SANU, a dokumentacija koju je prikupljao pravljena je kao doktorska disertacija i 1955. izašle su dve knjige, „Pukovnik Apis“ i „Solunski proces 1917“. Sada konačno imamo knjigu koja je izuzetno važna za istoriografiju - istakao je istoričar dr Aleksandar Životić.

On je podsetio da je borba za rehabilitaciju Apisa i drugova trajala tokom međuratnog perioda, a da su se uslovi stekli tek nakon 1935. godine.

- Vlada je 1941. godine raspravljala i o pitanju prenosa posmrtnih ostataka. Trebalo je da kralj Petar II održi govor. Rat je to omeo, a 1953. godine uz pomoć tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Rankovića obnovljen je sudski procec i Apis je rehabilitovan - dodaje Životić.

Istoričarka Olga Manojlović Pintar ranije je ocenila da “Apis ima mesto u srpskoj istoriji, ali nikako ne može biti proglašen za heroja koji treba da bude uzor mladim generacijama”.

Srbljanović: Bio je kukavica
„Apis je pre svega bio velika kukavica, preležao je balkanske ratove, a da nisu znali šta mu je. Kako se potpiše mir, tako se on pridigne iz kreveta, pa kako dva meseca kasnije kreće drugi rat, on mora u banju, pa Drugi balkanski rat preleži u banji. Pa se pridigne čim se završi i taj rat“, napisala je 2013. godine za „Peščanik“ spisateljica Biljana Srbljanović, koja se Apisom bavila i u predstavi „Mali mi je ovaj grob“.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Honduras

31.10.2015 17:12

Slava mu

ODGOVORITE