Džoker Malešević u rukavu Vesne Krunić

Kada je diplomirala na Fakultetu Fizčkog vaspitanja i sporta Univerziteta, Sanja Ivanović iz Gradiške, nije brinula za svoju profesionalnu budućnost.

Republika Srpska 30.10.2015 | 20:14
Džoker Malešević u rukavu Vesne Krunić

Puna ljubavi prema svom poslu, nije imala potrebe za brigu. Međutim slijedom logike oboljelog društva, za nju nastupaju problemi koje nije ni slutila. Iako je 2010. godine primljena na neodređeno vrijeme sa punom radnom normom, ona sada u ovoj školi predaje samo dva časa fizičkog vaspitanja. Dok iza favorita, direktor stoje SNSD, bivši ili aktuelni ministar, iza Sanje Ivanović stoje njeno znanje, trud, ljubav prema pozivu, a to je u ovom društvu teški grijeh.

Priča profesorice Sanje Ivanović, svjedoči o tom pogubnom dejstvu partijskog kadrovanja u školstvu Republike Srpske. Direktorica Gimnazije u Gradišci Vesna Krunić, je nastavila, tamo gdje je njen prethodnik, Petar Bursać stao, ali sa višestruko većim žarom u gaženju svih normi osim onih partijskih.

Zakon po Bursaću

Sanja Ivanović profesorica fizičkog vaspitanja, u Gimanaziji Gradiška radi od početka školske 2010/2011. godine. Zaposlila se na to radno mjesto na osnovu konkursa i Ugovora o radu na neodređeno vrijeme od 01.11. 2010. godine. Od četiri profesora Fizičkog vaspitanja koliko ih je tada radilo u Gimnaziji samo je profesoru Vojinu Kudri i njoj ovo matična škola.

Dok su dvojica kolega, Milan Jungić i Zoran Arbutina kao zaposleni u drugim školama, u Gimnaziju primljeni na „dopunu norme“.Tako je profesor Zoran Arbutina bio stalno zaposlen u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Dubravama kod Gradiške u Gimnaziju primljen na osnovu, Rješenje o zaposlenju 01. septembra 2010.godine sa normom od 6 časova, koliki je tada bio višak časova u ovoj školi.

Interesantno je, to što tadašnji direktor Petar Bursać nije raspisao konkurs za dopunu tih šest časova što je po tada važećem Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju bio obavezan.

Iako je školske 2010/2011. godine imala punu normu časova u skladu sa Ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, kao i naredne 2011/2012. godine njoj je te školske 2012/2013, norma iznenada smanjena. Ostalo joj je ukupnu 14 časova fizičkog vaspitanja i 2 časa razredništva za tu školsku godinu.

Za nepovjerovati je da joj je norma smanjena uz obrazloženje da je smanjen broj odjeljenja u Gimnaziji, dok je istovremeno profesoru Zoranu Arbutini norma povećana sa 6 na deset časova.

Istovremno je norma povećana i profesoru Milanu Jungiću sa osam na deset časova. Kako je moguće da je broj časova za Sanju Ivanović, smanjen, a za Arbutinu i Jungića povećan!? Odgovor naravno postoji i on je vrlo jednostavan. Zoran Arbutina iz Banjaluke, prema vrlo pouzdanim informacijam, imao je“jaku vezu” u Ministarsvu prosvjete, naročito dok je na njegovom čelu sjedio Anton Kasipović.

Sanja je tada ipak prihvatila ovakvu raspodjelu časova. Učinila je to jer je dovedena pred svršen čin. Direktor Petar Bursać joj je “skrenuo pažnju” da je “zadnja došla” u Gimanziju i da je “tehnološki višak” iako nikakav dokument o tehnološkom višku tada nije dobila.

Shvatila je da je oštećena, ali je vjerovala da se radi o grešci koja će biti ispravljena. Međutim prošla je i ta školska godina, a nepravda nije ispravljana.

Zato je pred početetak nove, 2013/2014. godine, odlučila da pred nadležnim insitucijama zatraži zaštitu svojih prava. A znala je da je u pravu.

Prije svega, Arbutina je za razliku od nje u Gimnaziju došao bez konkursa na dopunu norme pa prema tome u raspodjeli časova nije mogo imati prednost u odnosu na nju.

Zbog toga se početkom avgusta 2013. obratila Republičkom pedagoškom zavodu, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkoj prosvjetnoj inspekciji.

Zahtijevala je inspekcijsku kontrolu, jer su njena prava predviđena Zakonom o radu permanentno kršena još od prethodne školske godine.

U očekivanju da nadležni reaguju i da nepravdu isprave, Sanju je dočekalo novo neprijatno iznenađenje. Za narednu 2013/2014. godinu, direktor Bursać, joj je ponudio samo deset časova! Njena vjera u pravdu, međutim, nije popustila. Nije prihvatila ovu, zaista neprihvatljivu ponudu. Ona je tada, još uvijek, naivno, vjerovala institucijama. Bila je sigurna da će inspekcija ispraviti nepravdu.

Bez obzira na sve, vjerovala je da će joj biti vraćena puna norma koja joj je nezakonito oduzeta. Direktor joj je zbog neprihvatanja njegove ponude, ovaj put, zaprijetio otkazom. Opet je ustvrdio da je ona “tehnološki višak” i da je “zadnja došla”.

Nije se mnogo obazirala na prijetnje. Vjerovala je u pobjedu pravde i zakona, koji su na njenoj strani. 

Nakon toga je Nastavničko vijeće, 16.08. 2013. godine donijelo privremeno odluku o podjeli predmeta i časova na nastavnike i počela je nova školska godina.

Republički prosvjetni inspektor je 10.10.2013. godine izvršio inspekcijski pregled „Gimnazije“ Gradiška.

Inspektor je samo konstatovao da je „Komisija u skladu sa Pravilnikom o tehnološkom višku prikupila podatke o kritirjumima koji se boduju za nastavnike fizičkog vaspitanja i nakon toga utvrdila rang listu“. Inspektor se, nije bavio zakonitošću Pravilnika niti validnošću predočenih kriterija pojedinih profesora.

Iako je stiglo obavještenje da će se time pozabaviti Republički inspektor rada to se ni do danas nije desilo.
Naravno, kao što je bilo i za očekivati u društvu gdje su sve institucije u službi jedne politike, nemoguće je očekivati da takve institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom. Osnovni uslov da rad institucija bude nepristrasan jeste da u njima rade objektivni, nekorumpirani i politički neutralni službenici. To u Republici Srpskoj međutim odavno nije slučaj, što se i na ovom primjeru pokazalo.

Komisija za određivanje tehnološkog viška je Sanju Ivanović, 29.08 2013, proglasila tehnološkim viškom. Nakon čega je pripalo svega šest časova fizičkog vaspitanja u ovoj školi!

Potpuno nezaštićenoj od institucija i bez političkog ili bilo kakvog drugog zaleđa ovoj profesorici su moćnici nastavili da otimaju ono što joj zakonski pripada. Tako su joj naredne 2014/2015. godine ostavili da predaje samo dva časa u Gimnaziji.

Bilo je to pred kraj Bursaćevog mandata na čelu te Javne ustanove.

Zakon po Vesni Krunić

Iz ko zna kojih razloga, pred odlazak sa funkcije Bursać je priznao da je prema Sanji napravljena nepravda i da bi to trebalo ispraviti. On je čak izjavio i da bi ona trabalo da tuži Gimnaziju!

Za novu direktoricu Gimnazije uskoro je imenovana profesorica Vesna Krunić. Provjereni kadar vladajućeg SNSD-a, postavljna je na tu funkciju ikao je na sjednici Školskog odbora na kojoj je biran novi direktor od mogućih šest dobila samo dva glasa. Novi ministar prosvjete Dane Malešević, kadar koalicionog partnera DNS-a, je ipak presudio u njenu korist. Kao i u prošloj, Sanji je i u ovoj školskoj godini ostalo samo dva časa.

Nevolje tek slijede. Istini za volju broj učenika u Gimnaziji je iz godine u godinu opadao. U skladu s tim smanjivao se i broj časova i profesorima fizičkog vaspitanja. I Sanji Ivanović i Zoranu Arbutini je u ovoj školskoj godini broj časova fizičkog vaspitanja spao na po dva časa.

Po toj raspodjeli u ovoj godini bi dva časa Zorana Arbutine, pripala Milanu Jungiću, pa bi se potreba za četvrtim profesorom fizičkog vaspitanja u Gimnaziji potpuno izgubila.

Slijedi novo iznenađenje.

Polovinom avgusta na Stručnom aktivu profesora biologije hemije i fizičkog vaspitanja, kojem je prisustvovala i direktorica, profesorima je predstavljen novi kolega, profesor fizičkog vaspitanja Marko Zec. Kako je sam saopštio, on i Arbutina su se zamijenili radnim mjestima!?

Što je bilo potpuno apsurdno obzirom da je Arbutina spao na dva časa koja pripadaju Jungiću. Međutim Jungić mu poklanja ta dva časa kako bi on “imao ulaz” da počne raditi u Gimnaziji!?

Umjesto objašenjenja novonastale situacije direktorica je pozvala Sanju i Marka Zeca da u njenom rokovniku potpišu neformalni sporazum da će, kada profesor Vojin Kudra ode u penziju, podijeliti popola njegove časove i da škola neće tada zaposliti novog radnika. Shvativši da ”tu nisu čista posla” Profesorica Sanja Ivanović je odlučila da igru neće prihvatiti. Postalo je jasno da je “sporazum” iz direktoričinog rokovnika, poslužio poput vrhunskog kockarskog blefa za skretanje pažnje protivniku.

Dobar scenario

Na njeno insitiranje i pismeni zahtjev Vesna Krunić je profesorici Sanji Ivanović, dostavila dopis ministra Maleševića, kojim je odobrena sumnjiva rotacija radnim mjestima između Marka Zeca i Zorana Arbutine.

“Dana 26.06.2015. godine Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zaprimilo je vaš zahtjev, kojim tražite saglasnost za trajno premještanje vašeg radnika Zorana Arbutine profesora fizičkog vaspitanja zaposlenog na neodređeno vrijeme na pola radnog vremena, u JU OŠ “Sveti Sava” iz Banjaluke, dok bi Marko Zec, koji je takođe profesor fizičkog vaspitanja zaposlen na neodređeno vrijeme na pola radnog vremena u navedenoj osnovnoj školi prešao u JU Gimnaziju u Gradišku.

Na taj način bi došlo do zamjene radnih mjesta sa preuzimanjem svih prava i obaveza prethodnika zbog smanjenja putnih troškova jer Zoran Arbutina živi u Banjoj Luci i godinama putuje u Gradišku, a Marko Zec živi u Gradišci i putuje u Banju Luku.

U svom zahtjevu pozivate se na član 114a. Zakona o osnovnom obrazovanju kojim je omogućen trajni premještaj radnicima radi lakšeg obavljanja radnih obaveza i racionalizaciji troškova prevoza. “

Licemjerje

Treba li dobar pravnik da se zapita: Zašto se direktorica Gimnazije, dakle srednje škole poziva na Zakon o osnovnom obrazovnju? Pa zato što po zakonu o srednjem obrazovanju ovakva igra ne bi mogla biti odigrana.

Zato je direktorica odlučila da pokuša upotrijebiti džokera iz svog špila, u liku ministra Dane Maleševića.
Opšte poznato je da putne troškove, zaposlenim u srednjim školama (za razliku od osnovnih)ne snose opštine. Prema tome takva “štednja” nije i ne može biti predmet dogovora direktorice i ministra.

Vrhunac licemjerja, ipak, leži u činjenici, da se u dopisu govori o uštedi na prevozu profesora čiji angažman, obzirom na broj časova u Gimnaziji, uopšte nije potreban.

Činjenica je takođe da Arbutina i dalje iz Banjaluke putuje u Gradišku gdje predaje u OŠ “Vasa Čubrilović”, dok Marko Zec iz Gradiške, i dalje putuje u Banjaluku gdje predaje u OŠ “Aleksa Šantić”. Putuju o trošku Republike Srpske odnosno Ministrastva prosvjete, a ti troškovi ne brinu ministra, ispada da je njemu bitnije da spase opštinski budžet. Kako dušebrižno, ako je i od Dane Maleševića, previše je!

Pouka ove priče je tek poražavajuća: Omladino uzlud studirate, bolje da se malo potrudite, lijepite predizborne plakate, nagovorite nekog u komšiluku da glasa za vašu partiju, a do diplome se danas može i u ratama.

Autor: Miljan Kovač
Impulsportal

Komentari / 78

Ostavite komentar
Name

N

30.10.2015 20:00

Nista strasno, moze kako oces

ODGOVORITE
Name

Colovic

31.10.2015 05:58

Bas je i profesor necega. Zavrsila dif i misli da je rijesila sve u zivotu! Visak nego sta je! Bravo ministre!

Name

zdrav i prav

31.10.2015 06:02

Nek udje u neku partiju, promjeni imidz. Nek uzme za primjer Zeljku c. Samo napred i bez depresije. Tiha voda mulj nosi. Sve najbolje i zapamti: Pornokratija!

Name

Semberac

31.10.2015 09:20

Nemojte da potcjenjujete DIF. I naš Mićo Mićić je završio DIF. Vidite kako je svestran i uspješan. U ratu komandant bataljona. Istina, zahvaljujući sestrinom mužu. Posle rata dva puta ministar i dva puta načelnik. A para kao blata. Stanovi u Njemačkoj. Zgrade u Bijeljini a deviza koliko hoćeš. Vidite da je najbolje studirati DIF.

Name

Cuj Colovica

31.10.2015 09:36

Cuj bolida Colovica, nije ni procito clanak a vec se vatio branit vlast.. Nema viska Cola procitaj clanak

Name

ali

01.11.2015 01:13

ne moze dokle hoce

Name

slika

30.10.2015 20:11

Ovakve stvari se desavaju i u Nevesinju. Gdje jedan te isti covek nacelnik opstine 8 godina pa sada savjetnik koji preko poslusnika opet muti i bunari. Pa predsjednik rukometnog kluba,fudbalski funkcioner i predsjednik prosvjete. Poznat po prevarama i kradama raznim. Sada afera oko vjetro parka trusina gdje Mikovic trazio ogroman mito sve se saznalo. Sadasnji nacelnik finasiro kancelariju opstinskim novcem a privatna firma u pitanju. Inace saradnik osnivaca i poznati rusitelj Bosica i sds.Zaposljava po Nevesinju po nalogu osnivaca,bruka i sramota.Neviden nepotizam.

ODGOVORITE
Name

Zoran N.Topola

30.10.2015 21:56

Kad je ova direktorica nista nije cudno. Upoznali smo se mi kod Ćorkana.

Name

kiki

04.12.2015 16:18

PREVARIO JE BIVŠI DIREKTOR PETAR BURSAĆ.

Name

kondor

30.10.2015 20:11

Све наведено је истина 100% то зна цијела просвјета у Градишци,нажалост закон силе а не закон правде је на снази у РС,

ODGOVORITE
Name

Dejo

01.11.2015 22:26

Bote zivot, sta rade ljudi, bote zivot

Name

Ozrenac

30.10.2015 20:14

Sve, naprijed navedeno, je naravno po zakonu. To sto Vi ne pripadate skupini za koju taj Zakon vrijedi, je Vas problem. Vi niste procitali ono sto pise izmedju redova i zaglavlju. Sve odredbe se primjenjuju ili ne primjenjuju, jednako i po potrebi prema prpadnistvu vladajucoj partiji i njenim satelitima. Koga je jos briga za kvalitet u obrazovanju, izboru i brizi za kadrove? Ministra bivseg, ministra sadasnjeg, direktora RPZ-a, oni ne znaju sta to znaci. Samo vi cutite i nadajte se. Bez brige, bice to jos gore.

ODGOVORITE
Name

za slika

30.10.2015 20:45

Nije ovaj Mikovic i sadasnji nacelnik Siljegovic sa njim samo saradnik osnivaca,vec su na opstim izborima javno i tajno radili za snsd kandidate. Protiv Tadica i Ivanica a fera imaju moze se feljton napisati.

ODGOVORITE
Name

Nekorektnost

30.10.2015 20:59

Kada ces ministre potpisati za direktorsko rjesenje postenom profesoru Malinovicu iz Sipova,koji je dobio ubjedljivu podrsku skolskog odbora, a ne propaloj SNSD-ovoj direktorici Nadici Mitrici. Radite po zakonu sram vas bilo a ne po partiskoj.

ODGOVORITE
Name

Sta je koga briga

30.10.2015 21:25

Sta je briga direktoricu sto njen maticni radnik nema normu i sto iz druge skole dolazi covjek u njenu skolu da sebi dopuni normu. (Sto je mimo zdrave pameti) Nije bilo briga bivseg direktora nije bilo briga prosvetnu inspekciju, inspekciju rada, ministarstvo, skolski odbor, narod, nije briga nikoga. Dok god direktor moze biti nastavnik likovnog muzickog itd a ne ekonomista ili pravnik, dok god politika postavlja direktora, dok god niko ne odgovara za ovakvo krsenje zakona nece biti briga nikoga. I cuj aj potpisite da cete dijeliti casove... eeeeeeejjjjj

ODGOVORITE
Name

profesor

30.10.2015 21:26

E sada zamislite ako se usvoji novi zakon o radu u kome je predvidjeno da nema rada na neodredjeno,nego direktori mogu da otpustaju kad hoce i koga hoce,kako ce da nam bude skolstvo.svi skolovani na ulicu,a djeca politicara sa kupljenim diplomama na mjesto profesora.

ODGOVORITE
Name

Da

30.10.2015 22:19

Moj druze

Name

Žeravica

30.10.2015 21:42

Gdje je Dane tu nema zakona. Banda!

ODGOVORITE
Name

BANE

30.10.2015 21:55

GORI JOJ SIN BRANKO,KRETEN KLASICNI,

Name

NN

30.10.2015 23:11

Sin nije tema mada se slazem.

Name

Pa

30.10.2015 23:22

Nije bas kreten klasicni vec je KRETEN NEOPJEVANI!

Name

Gradiska

30.10.2015 22:00

Zna li neko koji fakultet je zavrsio ministar Malesevic,gdje je doktorirao?

ODGOVORITE
Name

Ana

20.11.2015 23:43

"Након завршених основних студија, на којима стиче звање професора политехничког васпитања и образовања, одбранио је, 2011. године, докторску тезу која се односи на квалитет средњег стручног образовања." Ово стоји на сајту Министарства-:) Дакле, прескочио је магистарски и НИГДЕ не можете наћи гдје је докторирао.

Name

Maja Gradiska

30.10.2015 22:23

Direktori moraju raditi po zakonu a ne po partijskoj pripadnosti . Strasno.Kako takvi ljudi poput ove direktorice uce djecu!Bas je lijep primjer mladim generacijama koje dolaze!

ODGOVORITE
Name

Šomi

30.10.2015 22:47

Zalosno je na što je ta škola spala, ugledna Gimnazija. Ne mogu da vjerujem da je ta zena direktor???? zar je to primjer , ona je stalno bila na bingu kod Germe i to je primjer djacima, zalosno je to sve, a tek Malešević,suvišan komentar. Šta su uradili toj mladoj profesorici???vodila je maturantski ples, Gledao sam je jer sam jedan od roditelja prve maturantske parade u Gradišci

ODGOVORITE
Name

Nadja Bl

30.10.2015 22:58

Ova direktorica se ponasa kao trgovac na pijaci . Malo trguje casovima. Fuj! Na sto je spalo skolstvo na dno !A ministar prosvjete reda svoje afere.

ODGOVORITE
Name

Ninja

31.10.2015 08:24

A Krunicka nije ni 6 mjeseci direktor a vec reda afere alaaaaaa

Name

Rade Gradiska

31.10.2015 09:56

Samo naprijed profesorice Sanja .Svi mi znamo koliko ljubavi imate prema svojim djacima.Takodje znam da ste prvi uradili maturantsku paradu u Gradisci. Svako dobro vam zelim !

ODGOVORITE
Name

boban

31.10.2015 10:06

U svakoj školi je bilo i biće kojekakvih namještaljki oko posla, međutim, ovo u poslednjih par godina je prevršilo svaku mjeru.Ovaj ministar je prevazišao sve prthodne, ali kako je kod nas sve moguće, nikakovo je čudo. Ima mnogo oštećenih nastavnika i profesora, ja sam jedan od takvih, ali je praduga priča i smatram da se trebaju okupiti na neki način i pravo pred ministarstvo, javno imenovati ljude koji su učesnici u sramotnim radnjama, kao i direktore škola koji provode partijske zadatke pod pokroviteljstvom ministra. Da nebi ostalo samo na praznoj priči, evo nekoliko imena koji su, smatram, najodgovornijim: dane malešević,glavni lik, goran aljetić, pomoćnk glavnog lika, radmila kocić, pomoćnik, i svi osteli u ministarstvu prosvjete zajedno sa direktorom inspetorata, igorom milunovićem, direktorom rpz-a predragom damjanovićem, učiteljima u uniformi inspektora, boško stojković,duško lalović i ostala ekipa koja realizuje sve zamisli dirktora škola, koji su tekođe članovi iste ekipe. Nikako se nebi trebao preskočiti sindikat koji čvrsto stoji iza radnika i draga gnjatić koji se lavovski bori za poožaj svojih članova. Strašno

ODGOVORITE
Name

Bravo

31.10.2015 10:12

Tekst je ekstra. Sa konkretnim imenima, tako i treba. U glavu udariti "od direktora do portira". Inače nas nema...

ODGOVORITE
Name

boban

31.10.2015 10:37

Ljudi kao što je profesorka iz Gradiške je mnogo, trebaju se udržiti i zajedničkim snagama nastupati odnosno, pred vrata ministarstva , nema druge. Pojedinačne slučajeve oni ignorišu i diskredituju, a svakako ih treba imenovati, šta je tu problem ako je čovjek u pravu, on se bori za svoj status koji mu je ovo društvo oduzelo na krajnje primitivan način, koji je apsurdan i najobičnijem čovjeku

Name

boban

31.10.2015 10:30

Sva podrška profesorki iz gradiške, treba podnijeti tužbu koja će čekati smjenu vlasti, ali drugog izbora nema i eventualno podnijeti krivičnu prijavu u mup-u ili tužilastvu protiv odgovornog lica, pa šta bude. Nije jedina kojoj se ovo događa, ima nas puno, trebaju se svi uključiti i natjerati ih da rade iii otjerati.

ODGOVORITE
Name

Evropa2015

31.10.2015 10:50

Bobanova konstatacija je tačna.Dodajem da ministar Dane Malešević i direktorica Gimnazije Gradiška daju odmah ostavke!

ODGOVORITE
Name

boban

31.10.2015 11:05

Taj Malešević od kad je na funkciji ima veći broj afera koje se zataškavaju, a najveća je manipulacija sa prijemom u medicinsku školu u Banjaluci. Pored toga, direktna upletenost u smjenu starog i imenovanje novog direktora u školi u Kostajnici, pa sad skola ima dva direktora, a umješan je u skoro svako zaposlenje kako u školstvu, tak i u samom ministarstvu. Od kad je on došao, u ministarstvu je zposleno više radnika na izmišljena mjesta, a niko nije otpušten. Nema tu pomoći i spasa, samo svi koji su oštećeni na bilo kakav način od strane direktora koji imaju podšk Maleševića, trebaju pred vrata ministarstva i dok se problem ne riješi, niko nikuda. Vjerujem da nas ima dosta, jer u svakoj školi postoji više istih ili sličnih slučajeva.

Name

Mirko Sarajevo

31.10.2015 10:55

Svaka čast novinaru Miljanu Kovaču za objavljeni tekst i mladoj profesorici koja je javno iznijela svoj problem!

ODGOVORITE
Name

kovrđzava

31.10.2015 14:19

IMA TOGA I U BIJELJINI.

Name

Željko C.

31.10.2015 15:25

Ova Vesna Krunić je prava lopuža to svi u Gradišci znaju. Dio mafije

ODGOVORITE
Name

Lipo

31.10.2015 16:59

Autor teksta bolje da se uputi malo u pravne akte o kojima piše. Ako piše o dopuni norme, potrebi za raspisivanje konkursa i sl. trebalo bi da o tom nešto zna. Ovako ispada neznalica ili osoba koja iz nekih svojih interesa brani stavove Ivanovićke, u šta ne ulazim.

ODGOVORITE
Name

Дане М.

31.10.2015 19:13

Да ти и онај ко ти диктира имате појма о закону не би се ни упуштали у коментарисање овог текста у којем је изнесена само истина.

Name

Re

01.11.2015 20:37

A ti se nasao pametan..ako ne znas zakon onda bi se trebao voditi osnovnom logikom..ako imas radnika recimo varioca i placas mu doprinose iimas svaki dan posla za 8 sati..e sad oces li ti vec kad mu sve placas zvati jos jednog varioca da ti radi 6 sati a tvoj radnik 2 sata..nidje veze al vidim da si ogranicen ko balkon pa ne kontas.

Name

gradiscanac

06.09.2016 20:43

Kako ce ovaj Miljan Kovac biti upucen u situaciju kad je prvo niskoobrazovan,drugo u vehabijskim prljavim hlacama po cijeli dan kruzi gradiskom kao sumanut,al valjda zato sto u glamocu nema ravnice za vozati se,jer ocito da je sa brda sisao,a trece da je sta znao nebi ozenio CIPELICKU ciji otac je OLICENJE MORALA I POSTENJA

Name

С.Дуњић

31.10.2015 17:02

Не нападајте професорицу Весну Крунић. Нас двоје смо најпоштенији људи у Градишци.

ODGOVORITE
Name

sta si sebi dozvolila Gradisko

31.10.2015 17:23

Prosvetari iz Banja Luke dolaze u Gradisku na posao a djeca iz Gradiske setaju po birou za zaposljavanje.Pola zaposlenih u posti Gradiske dolaze iz Laktasa i drugih lokalnih zajednica.U elektro Gradiska po direktivi dosli radnici Kaldere na posao.Bruka za lokalnu zajednicu.Nema nikoga da se oglasi i stane na stranu te djece iz nase lokalne zajednice.Sretni su samo oni koji su otisli iz ovog grada jer je ovo jedna obicna kasaba.

ODGOVORITE
Name

Професор

31.10.2015 19:18

Све што је написано је истина. Ова власт нам је уништила школство. Претворили су просветне раднике у робове. А и сами су криви јер се већина понаша као полтрони директора.

ODGOVORITE
Name

prosveta

31.10.2015 19:29

Ovo je nekada bio lep posao dostojanstven. Danas smo na dnu jer su nam ovakve direktorice.

ODGOVORITE
Name

Sava

31.10.2015 22:18

Da u ovoj drzavi ima imalo morala ovo dvoje bi bili smijenjeni odavno.

ODGOVORITE
Name

jackpot

01.11.2015 00:45

Malešević će završiti karijeru prije nove godine. Ako Krunićka bude dovoljno mudra da prije toga podnese ostavku biće to jackpot za nju ;)

ODGOVORITE
Name

mali budo

01.11.2015 01:05

Ovi su gori od maratonaca. Grobari RS......

ODGOVORITE
Name

nektarina

01.11.2015 01:16

Jos jedan dokaz kakva sekta vlada Srpskom. Nista im nije sveto.

ODGOVORITE
Name

Mafija

01.11.2015 01:17

Mafiji ne trebaju obrazovani nego poslusni u tome je problem....

ODGOVORITE
Name

DRAGAN KATALINA

01.11.2015 06:18

Шта рећи него падај бандо и неправдо,оваквих случајева је много,ал ничија није до зоре сјала...

ODGOVORITE
Name

Poznanik

01.11.2015 07:36

Molim BN da ovo pusti. Ognjen Vucen , sef kabineta Dane Malesevica je teski nasilnik kojeg niko nece da sankcinise. Svi znamo da je on dogovorio akciju da se lazno zaprijeti Dani Malesevicu kako bi ispao zrtva. Ognjen Vucen je maltretirao i tukao svoju bivsu zenu i njenu sestru. Sve je zataskano. U Ministarstvu prosvjete svi se sa njim sprdaju jer je teska neznalica. Sa njim je jos u igri Sasa Panic, mladi junosa DNS-a iz Laktasa, cija je sestra udana za Marka Acica, generalnog sekretara Narodne Skupstine. Taj Acic je najiritantniji lik i svi kazu da nosi tange. Ovo sve treba raskrinkati i objaviti

ODGOVORITE
Name

markogradiska

01.11.2015 09:28

Kad si već kod Ognjena Vučena, on je u ministarstvo kao savjetnik ministra došao bez konkursa, doveo ga Malešević da ga savjetuje. Kakav je čovjek to je već rečeno i poznato, a takav ili takvi su zaštitni znak prosvjete. Eto gdje smo mi! Nije moguće da Malešević ima toliko afera za ovaj period, a da mu se ništa ne može? Kakav je to splet korumpiranih a nemoralnih ljudi, nečuveno. Divlji zapad 1800. godina

Name

dejan vredec

15.10.2018 06:10

PA KAKVE VEZE IMA ŠTO NEKO NOSI TANGE, NEĆEMO TO VALJDA OTKRIVATI I TIME SE BAVITI? JA SAM ČUO DA POPOVI NE NOSE GAĆE ISPOD MANTIJE PA ŠTA ONDA?

Name

Sinisa

01.11.2015 08:10

Stvarno ovde nisu cista posla, diploma izgleda ne vredi nista,Sanja imas moju punu podrsku za svoja prava i ne treba se zadryati na institucije u Gradiski , treba ici i na Vrhovni sud.Moja velika podrska ya tebe.

ODGOVORITE
Name

prof.

01.11.2015 08:58

sistem uvezanosti direktora i ministarstva je previše jak da bi običan školovan čovjek mogao legalno da zadovolji svoje osnovne interese. Kod nas je moguće steći ili kupiti diplomu pa sa njom direktno u nastavu! Gotovo na svim konkursima je sve pripremljeno za u napred odabranog kandidata, a sve ostale radnje obavi komisija uz sugestije direktora. Kada se dogodi da odbiju kandidata koji je bolji od njihovog, onda na scenu stupa inspekcija koja to popegla, a ministarstvo verifikuje i tako u nedogled.Svi zakoni i pravilnici padaju u vodu kada treba da se legalizuje nelegalno primljeni kandidat. Direktori su stranački kadrovi trenutne vlasti i nema tu spasa, oni jednostavno prime onoga koga žele, a konkursi su čista formalnost ili obična farsa u režiji direktora, konisije i školskog odbora. Nema pravne države, nema morala, nema ništa od nas i to je bolna činjenica. Samo smjene i veći broj građana koji imaju isti ili sličan problem pred zgradu ministarstva.

ODGOVORITE
Name

bravo

01.11.2015 12:23

Apsolutno tacno. Ja se pitam zasto uopste postoji inspekcija kad se sve unaprijed dogovori. Pa svi bi radili po zakonu da se boje inspekcije, logicno. Vazno je malo talasati a onda se sve zaboravi.Ovih dana je prosvjetna inspekcija posetila skole,sve sami kadrovi iz Bl. Bogme, nije nam bilo prijatno, bojali smo se da necemo biti na nivou zadatka. Ali, pokazalo se da oni nisu neki nivo. Naime,dok su hodali kroz skolu, nisu pozdravljali ucenike pa smo ih morali braniti,pod izgovorom da su umorni i sl.

Name

Cupko

01.11.2015 09:23

Kako se ova profeorica zaposlila u Gimnaziji, trebala bi to da objasni da javnosti u Gradisci. Neka novinar i to provjeri.

ODGOVORITE
Name

Knezevic

01.11.2015 13:47

Kako se Vesna Krunic zaposlila u gimnaziji? Kako je postala direktorica? Kako se može zaraditi na trafostanici? Sve treba da se istrazi, mada javnost u Gradisci sve zna ;)

Name

NemanjaBanjaluka

01.11.2015 13:13

Ostavke odmah , ministar Dane Malesevic i ova direktorica. Drage kolege , svi pred ministarstvo koji imate ovakve probleme !Stop mafiji !

ODGOVORITE
Name

prof.

01.11.2015 15:28

Svakako da treba pred ministarstvo i traziti rješenje problema za sve koji ih imaju, a u svakoj skoli je bar nekoliko takvih slucajeva, međutim, moramo se udruziti, zajedno otici, bar 50 ljudi i traziti sastanak , neodlozno, dok se ne rijesi, nikud ispred vrata ministarstva zvati novinare i tv, za par dana bi se neto postiglo, makar ostavka ministra ako nista drugo. Treba ih javno prozvati, sve i direktore i inspektore, bez straha, jer 50 ljudi danas, a sutra već i vise. Ako ima volje, treba se organizovati i ići, ne treba da se čeka nova glupost minisra ili nekog direktora gdje će neko neduzan da nastrada.

Name

С

01.11.2015 19:44

Прво, ја не бих подцењивала ничији факултет а друго, пружам подршку Сањиној борби у тражењу правде за радно место.Стицајем околности сам упозната са њеним проблемом.Има још оваквих случајева у школама Градишке општине...јер ако ниси у странци која је на власти, немаш никаква права...СРАМОТА!

Name

Amila Becirevic

01.11.2015 16:01

Bolesno društvo

ODGOVORITE
Name

Nada Gradiska

01.11.2015 20:36

Svi mi znamo profesoricu Sanju Ivanovic! To je divna djevojka za koju mozete cuti samo lijepe rijeci, predana svom poslu i ljubavlju prema ucenicima !Idite dalje i izborite se za svoja prava!

ODGOVORITE
Name

Marko

02.11.2015 06:55

Banda vlada

ODGOVORITE
Name

OSTAVKE

02.11.2015 12:20

Maleševiću OSTAVKA, ali ODMAH!

ODGOVORITE
Name

Evropa

04.11.2015 08:08

Gimnazija , Gradiška je izgubila svoju reputaciju nekadašnje elitne škole. Tu reputaciju su srušili navedeni akteri, direktorica krunić, ministar Malešević. Nećete imati učenika ni koliko sada imate, ne zbog smanjenja nataliteta , već zbog vašeg bahatog ponašanja. Roditelj sam i jedno dijete sam prebacio u Srednju stručnu i tehničku školu, a drugo nema pojma da upišem u tu javnu školsku ustanovu. Osim toga držite u svojoj školi alkoholičare i nasilnike, sramota . Ostali profesori nadajte se i sebi kao i navedena profesorica Sanja, zadesiti će vas ista sudbina, ako ne promijenite nešto.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo Bjelašnica

04.11.2015 12:56

Treba u potpunosti ukinuti Sindikat u Republici Srpskoj , samo nam džabe uzimaju novac i od zaposlenih , a i iz državnog Budžeta.Nikakvu zaštitu radnika ne pružaju , a služe samo za izbor direktora i direktorove su sluge. Isto tako ukinuti Školske odbore po školama , jer i oni za svoj rad dobijaju novac , a ne rade ništa , samo izglasaju ono što direktor kaže. Iskreno , veseli me da se izglasa novi Zakon o radu.

ODGOVORITE
Name

21 vijek

13.11.2015 20:29

Moja poruka na novinarov komentar: Omladino zar ste toliko glupi da vas stranačke vođe iskorištavaju u svoje svrhe dajući vam neku mrvicu od svog mafijaškog načina života i rukovođenja.Stranke vas pretvaraju čak u nacionaliste i fašiste. Formirajte svoju omladinsku organizaciju koja ne pripada niti jednoj stranci i odlučno i hrabro idite naprijed i recite ne mafijaštvu . Formirajte svoj pokret za bolje vaše sutra i za bolji život vas i vaše djece, a te starce više sklanjajte sa tih visokih pozicija društvenog poretka Entiteta i države.U suprotnom postaćete trajni robovi, bez ikakvih prava.

ODGOVORITE
Name

Jovana Gradiška

17.11.2015 10:41

Ne mogu da vjerujem Vesna Krunić direktor Gimnazije !Fuj , fuj ta kradljivica!Gimnazijo na što si spala!Mafija vlada u toj školi.

ODGOVORITE
Name

Aleksandra Gradiška

19.11.2015 22:41

Gimnazija u Gradišci je davno izgubila ugled .Dijete mi je ispaštalo od nasilnika i alkoholičara . Stidi se Gradiško ovakve institucije.

ODGOVORITE
Name

Ана

20.11.2015 23:46

Не постоји доказ да је Малешевић магистрирао. О докторату да и не говоримо.

ODGOVORITE
Name

Nina

23.11.2015 09:40

Ostavka Dane odmah !

ODGOVORITE
Name

Gradiščanac

30.11.2015 13:22

Svi mi znamo kakav je Dane Malešević. Bilo bi mu bolje da se povuče sa funkcije ministra prosvjete , jer zaista nije sposoban da obavlja takvu vrstu posla. Sto se tiče Gimnazije u Gradišci , strašno je to što je pala na dno . Sve se zna pa tako i to da mladu profesoricu Sanju Ivanović , našu sugradjanku žele isjerati iz ove institucije . Žalosno ali istinito !!!

ODGOVORITE
Name

Jelica

03.12.2015 13:15

Zbog nesavjesnog rada i zloupotrebe položaja smjeniti odmah ministra Danu Maleševića !Gradiška ga se stidi !

ODGOVORITE
Name

ostavka

16.02.2016 21:17

Dane štiti direktore iz dns oni rade šta hoće,dobio je stan u bl da da saglasnost za otvaranje privatnog medicinskog fakulteta u doboju.Izigrava poštenje a bogati se na brzinu.Ostavka

ODGOVORITE
Name

Miso bekrija

02.09.2016 06:48

Mihajlo Sladojevic, inace bivsi ucenik Gimnazije koji je trebao pasti u drugom razredu iz informatike, ekspresno zavrsio informatiku na Apeironu, otvoreno se HVALI u kafanama da je primljen na neodredjeno u Gimnaziju na mjesto prof. informatike jer je kako kaze "PLATIO KRUNICKI BRATE DRAGI!"

ODGOVORITE
Name

JS

14.09.2016 05:34

Ovo je istina. Licno znam momka kojem je pricao to, a cak i nisu neki veliki prijatelji. Bruka i sramota. Krunicka, ako budes ovo nekad citala, daj brate zadrzi bar malo digniteta, makar da mu kazes da manje laje okolo.