Partenijus - sveti čovjek velikog srca

Zovu ga "živi svetac" i humanista velikog srca. Više od deceniju i po u ratno i poratno vreme dolazio je u Republiku Srpsku donoseći pomoć grčkih donatora. Reč je o grčkom svešteniku - dobrotvoru, arhimandritu Partenijusu.

Republika Srpska 30.10.2015 | 22:44
Partenijus - sveti čovjek velikog srca

Više od 250 puta, u najteža vremena, doneo je pomoć u Republiku Srpsku, pre svega, za decu poginulih boraca, ali i za socijalno ugrožene porodice, bez obzira na nacionalnost. Više od 70 pravoslavnih hramova popločano je mermerom, koji je takođe doneo, danima putujući iz Grčke.

Priča se da ga godinama nijedna prepreka, poput snežne vejavice ili problema na graničnim prelazima i carinskim terminalima, nije obeshrabrila. Nikada nije odustao, već je danima putovao samo iz jednog razloga, da donese pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Donosio je pakete hrane, odeće, obuće, novčanu pomoć, voće... Uvek je sve uručivao lično, jer je tako bio sasvim siguran da je misija u potpunosti uspela.

Iako je već prošlo šest godina otkad je prestao da isporučuje donacije u Srpsku, sećanje na njegovo dobročinstvo nije ugašeno. Naprotiv, ovekovečeno je u dokumentarnom filmu pod nazivom "Otac Partenijus, počasni građanin Prijedora", autora prijedorskog novinara Pere Špadića.

Špadić je film o "živom svecu" snimio u Solunu i Prijedoru, koristeći arhivski materijal lokalne TV Prijedor. Na promociju filma, stigao je i grčki dobročinitelj.

U to vreme donosio sam pomoć za oko 2.700 dece širom Srpske. Među njima je bilo možda najviše malih Prijedorčana. Bilo je perioda kad smo pomagali čak 820 dece iz Prijedora. Ja verujem da će se ta deca i kad ostare sećati da su im neki skoro nepoznati ljudi davali malu pomoć i da su im dokazali svoju ljubav. Nadam se da su neka srpsko-grčka prijateljstva zaživela - kaže arhimandrit Partenijus.

KRSTIO 740 MALIŠANA

Ovaj svešenik je u Republici Srpskoj krstio 740 dece. On je za svoje zasluge proglašen počasnim građaninom Prijedora, ali i Dervente, Doboja, Kozarske Dubice, Kostajnice i Novog Grada.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

papagenos

30.10.2015 19:56

Naravno dobri Grce,narod ce te pamtiti,vlast zaboraviti jer nema procenat od tvoje dobrote. Bog ce ti zahvaliti na pravoslavnoj hriscanskoj dusi koja nam donese svetost u doba tame i kvarnih i ljudi, koji nas vode pravim putem.

ODGOVORITE
Name

dabarbosanski

30.10.2015 20:01

Hvala ti dobri covjece,dajes nam nadu da jos vjerujemo u Boga istinskoga o ne ovog sa RTRSA.

ODGOVORITE
Name

Veteran.

30.10.2015 21:06

SLAVA GOSPODU BOGU NA NEBESIMA, A TEBI VJEČNO HVALA OD POŠTENOG SRPSKOG NARODA.

Name

Михаило

30.10.2015 22:10

АМИН! Нека тако буде у славу Бога Оца, Сина и Светог Духа!

Name

spartak

31.10.2015 01:25

Svaka cast za ljudsku gromadu I njegovu istinsku pravoslavnu dusu ! Hvala

ODGOVORITE
Name

Novi Grad

31.10.2015 08:21

U ratno vrijeme donosio je nadu i podršku, u poratno još i više. Bog ga blagoslovio i poživio na mnoga ljeta. On je svoje mjesto u rajskom naselju za života obezbjedio... Srdačni pozdravi iz Novog Grada koji ga po najboljem pamti.Amin.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

31.10.2015 21:00

Част ми је да се захвалим овоме дивноме Божијем створењу који се на дјелу показао да се по добру памти. Нека га Бог чува.

ODGOVORITE