Партенијус - свети човјек великог срца

Зову га "живи светац" и хуманиста великог срца. Више од деценију и по у ратно и поратно време долазио је у Републику Српску доносећи помоћ грчких донатора. Реч је о грчком свештенику - добротвору, архимандриту Партенијусу.

Република Српска 30.10.2015 | 22:44
Партенијус - свети човјек великог срца

Више од 250 пута, у најтежа времена, донео је помоћ у Републику Српску, пре свега, за децу погинулих бораца, али и за социјално угрожене породице, без обзира на националност. Више од 70 православних храмова поплочано је мермером, који је такође донео, данима путујући из Грчке.

Прича се да га годинама ниједна препрека, попут снежне вејавице или проблема на граничним прелазима и царинским терминалима, није обесхрабрила. Никада није одустао, већ је данима путовао само из једног разлога, да донесе помоћ онима којима је најпотребнија.

Доносио је пакете хране, одеће, обуће, новчану помоћ, воће... Увек је све уручивао лично, јер је тако био сасвим сигуран да је мисија у потпуности успела.

Иако је већ прошло шест година откад је престао да испоручује донације у Српску, сећање на његово доброчинство није угашено. Напротив, овековечено је у документарном филму под називом "Отац Партенијус, почасни грађанин Приједора", аутора приједорског новинара Пере Шпадића.

Шпадић је филм о "живом свецу" снимио у Солуну и Приједору, користећи архивски материјал локалне ТВ Приједор. На промоцију филма, стигао је и грчки доброчинитељ.

У то време доносио сам помоћ за око 2.700 деце широм Српске. Међу њима је било можда највише малих Приједорчана. Било је периода кад смо помагали чак 820 деце из Приједора. Ја верујем да ће се та деца и кад остаре сећати да су им неки скоро непознати људи давали малу помоћ и да су им доказали своју љубав. Надам се да су нека српско-грчка пријатељства заживела - каже архимандрит Партенијус.

КРСТИО 740 МАЛИШАНА

Овај свешеник је у Републици Српској крстио 740 деце. Он је за своје заслуге проглашен почасним грађанином Приједора, али и Дервенте, Добоја, Козарске Дубице, Костајнице и Новог Града.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

папагенос

30.10.2015 18:56

Наравно добри Грце,народ це те памтити,власт заборавити јер нема проценат од твоје доброте. Бог це ти захвалити на православној хрисцанској дуси која нам донесе светост у доба таме и кварних и људи, који нас воде правим путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дабарбосански

30.10.2015 19:01

Хвала ти добри цовјеце,дајес нам наду да јос вјерујемо у Бога истинскога о не овог са РТРСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран.

30.10.2015 20:06

СЛАВА ГОСПОДУ БОГУ НА НЕБЕСИМА, А ТЕБИ ВЈЕЧНО ХВАЛА ОД ПОШТЕНОГ СРПСКОГ НАРОДА.

Name

Михаило

30.10.2015 21:10

АМИН! Нека тако буде у славу Бога Оца, Сина и Светог Духа!

Name

спартак

31.10.2015 00:25

Свака цаст за људску громаду И његову истинску православну дусу ! Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

31.10.2015 07:21

У ратно вријеме доносио је наду и подршку, у поратно још и више. Бог га благословио и поживио на многа љета. Он је своје мјесто у рајском насељу за живота обезбједио... Срдачни поздрави из Новог Града који га по најбољем памти.Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

31.10.2015 20:00

Част ми је да се захвалим овоме дивноме Божијем створењу који се на дјелу показао да се по добру памти. Нека га Бог чува.

ОДГОВОРИТЕ