Video: Arrivederci bella Flavia!!!

Flavija Peneta oprostila se na Masters kupu u Singapuru od aktivnog bavljenja tenisom.

Tenis 30.10.2015 | 23:20
Video: Arrivederci bella Flavia!!!

Marija Šarapova pobedila je Flaviju Penetu rezultatom 7:5, 6:1 u trećem meču Crvene grupe na završnom turniru sezone u Singapuru. Pobeda Ruskinje ujedno je označila i kraj karijere lepe Italijanke.

Flavija Peneta je tim duelom okončala 15 i po godina dugu karijeru tokom koje je osvojila 11 WTA titula u singlu i 17 u dublu.

Italijanka iz Brindizija, rođena 25. februara 1982. godine, najveće uspehe u profesionalnoj karijeri ostvarila je baš ove, poslednje sezone, ali to nije promenilo njenu odluku da se povuče.

Ona je pre tačno mesec i po dana osvojila prvu grend slem titulu na US Openu, pobedivši u finalu svoju zemljakinju Robertu Vinči i odmah po podizanju trofeja saopštila je da će na kraju sezone "podići sidro".

Peneta je tada u Njujorku sa tačno 33 godine i 200 dana postala najstarija osvajačica koja je stigla do prvog grend slema u istoriji tenisa.

Peneta je takođe igračica koja je najduže čekala na osvajanje grend slema. Trofeja u Njujorku se dokopala nakon što je 49 puta u karijeri bila u glavnom žrebu nekog grend slema.

Ona će ostati ubeležena u analima i kao prva Italijanka koja je 2009. stigla do plasmana među 10 najboljih na svetu, ali i prva teniserka sa "čizme" koja je postala svetski broj jedan (u singlu ili dublu). To joj je pošlo za rukom 2011. godine, kada se popela na prvo mesto WTA liste dublova.

Ostaće ubeležen i jedan zaista redak rekord. U oktobru 2011. u istom danu pobedila je najbolju u singlu i najbolju u dublu. Najpre je u pojedinačnoj konkurenciji nadigrala Karolinu Voznijacki, a potom i Lajzu Huber, tada neprikosnovenu u igri parova. Pre nje to je jedino uspela Štefi Graf u maju 1986. na turniru u Berlinu.

Doviđenja lepa Flavija...

Komentari / 0

Ostavite komentar