Analiza: Serena debitovala prije 20 godina!

Nije odustala iako je bila deklasirana! Kada počinjete da se bavite nekim sportom želite da budete najbolji. Dajete sve od sebe na svim treninzima. Trudite se, radite, zamišljate kako dostižete zvezdane visine. Kada po prvi put izađete na teren da biste odigrali zvanični meč, srce bije više nego što bi trebalo. Trema je prisutna. Strah takođe. Ako pobedite imate utisak da vam je ceo svet pod nogama. Izgubite li, razmišljanja poput onih “ma da li sam ja za to?”, počinju da preovlađuju.

Tenis 30.10.2015 | 19:00
Analiza: Serena debitovala prije 20 godina!

Serena Vilijams je jedna od najboljih teniserki koje je svet ikada imao. Jedna je od najuspešnijih sportistkinja ikada. Njena karijera je perfektna. A znate li kako je počela? Ubedljivim porazom!

Tačno pre 20 godina, najbolja teniserka sveta je kao 14-godišnjakinja izašla na megdan 149. na svetu Ani Miler u Kvebeku. Izgubila je sa 6:1, 6:1. Ali nije dozvolila da je poraz uzdrma, već je nastavila da trenira još jače. Već tada se videlo da je šampionka rođena.

- Bila sam uplašena. Nisam bila pripremljena za to. Ali odlučila sam da izađem da igram. Leptirići u mom stomaku mi nisu dozvolili da jedem pre meča. Samo sat vremena po izlasku na teren Ani Miler me je pobedila sa 6:1, 6:1. Praktično me je razbila. Ne samo da sam izgledala kao početnik, već sam izgledala kao da ne pripadam tenisu. Nisam igrala onako kako sam planirala - evocirala je uspomene Serena.

Ali želja za dokazivanjem ju je vukla dalje. Jedan poraz ne mora da znači ništa. Da je tada odustala, svet bi bio uskraćen za njene majstorije u magičnom pravougaoniku.

- Rođena sam sa urođenom željom da napredujem. Znala sam da ću se vratiti, ali nisam znala da ću osvojiti 21 grend slem titulu i biti broj jedan dvadeset godina kasnije. Nikada ne odustajte od svojih snova. Možda se neće ostvariti baš onda kada vi hoćete, ali jednog dana vaš san će se ostvariti sigurno. Budite pozitivni. Ljubazni. I iznad svega budite ponizni - poručila je mlađa sestra Vilijams.

To da je Serena postala šampionka znamo. Ali pitanje je šta se dogodilo sa Ani Miler. Ova teniserka rođena 19. januara 1977. Najviši ranking je ostarila 21. septembra 1998. kada je bila 40. na svetu. Nikada nije osvojila nijednu titulu u karijeri, najveći uspeh na grend slemovima je postigla kada je 1998. stigla do treće runde na US Openu. U karijeri je ukupno zaradila 346.726 dolara, a sa Tura se povukla 2000.

O duelu protiv Serene Vilijams, Milerova je ranije ove godine izjavila:

- U to vreme svi su pričali o Venus. Igrala sam dobro u tom meču, ali osećalo se da je i ona nervozna. Bio je to njen prvi profi meč, bila je atletski dobro pripremljena, ali bila je pod pritiskom.

Serenina priča je prototip one čuvene izreke da se do zvezda stiže preko trnja. Počela je porazom, a sada, ona je vlasnica svih najvećih titula. Najdominantnija na svetu. I čini se da se njenoj karijeri ne bliži kraj.

Komentari / 0

Ostavite komentar