Baždarević: Ne zavaravaju me irski problemi!

Uoči dvomeča baraža za EP protiv Iraca Mehmed Baždarević optimizam temelji i na povratku Edina Džeka na teren, igrao je i Sead Kolašinac.

Fudbal 30.10.2015 | 12:40
Baždarević: Ne zavaravaju me irski problemi!

"U ponedjeljak ću objaviti spisak fudbalera za utakmice baraža protiv Republike Irske. Biće to najvjerovatnije širi spisak od 27-28 fudbalera, koji ću potom skratiti na 24 ili maksimalno 25 spremnih igrača koji će u dvomeču sa Ircima, uvjeren sam, "ginuti" na terenu za naš plasman na Evropsko prvenstvo", istakao je za Anadolija Agenciju Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Pred prvu utakmicu plej-ofa za EURO 2016 koju će BiH sa Ircima igrati 13. novembra na stadionu "Bilino polje" u Zenici (20:45) Baždarević kaže da ga ne zanimaju problemi u kojima su se našli protivnici "zmajeva". Naime, Martin O'Nil, selektor Irske neće tada moći računati na suspendovane Džona Voltersa i Džona O'Šeja, a prema najnovijim informacijama za oba susreta otpali su povrijeđeni Stiven Kvin i Šejn Long.

"Bez obzira na to čeka nas ista borba. Oni su jak kolektiv. Sve od nas zavisi. Sada sami odlučujemo o sudbini i plasmanu na EP. Istina, normalno je da si slabiji kada ti nedostaju četiri igrača, ali nisu Irci nimalo naivna ekipa. Budite sigurni, čeka nas rovovska borba i u Zenici i tri dana poslije u Dablinu. Vjerujem da ih možemo proći. Međutim, za to će nam trebati mnogo, mnogo truda, znanja, pa mislim i malo sreće", rekao je Baždarević, dodavši:

"Da bude jasno, ne želim nikome zlo i ne radujem se što oni imaju problema. Imali smo ih i mi itekako u ovim kvalifikacijama. Znamo kako im je i to je njihova stvar. Neće nas zavarati ti problemi, jer ćemo se spremiti i već se spremamo studiozno za utakmice sa Irskom".

Statistika na strani BiH

Ni brojni statistički parametri koji su na strani reprezentacije BiH u odnosu na Irsku, od tržišnih vrijednosti igrača do toga da kao selektor ima bolje rezultate od O'Nila, Baždareviću, tvrdi, "neće se upetljati u računicu".

"U fudbalu je statistika važna i godi kada je na vašoj strani. No, statistika jednog dana počne i završi. Utakmice baraža su specifične. Ne igraju se stalno i biće sigurno veoma teško, pogotovo sa psihološke strane", kazao je Baždarević, naglasivši:

"Upravo me raduje povratak samopouzdanja u našu ekipu poslije posljednjih pobjeda nad Velsom i Kiprom. Psihološki bi trebali biti potpuno OK. Optimizam temeljim i na povratku Edina Džeka na teren, igrao je i Sead Kolašinac. Mnogi naši igrači igraju i u dobroj su formi u svojim klubovima. To raduje! U ovom momentu mogu reći da, napokon, nemamo većih problema".

Za vikend u Italiji i Belgiji

Prije nego li dođe u Sarajevo u ponedjeljak i saopšti spisak igrača sa susrete sa Ircima Baždarević će putovati u Italiju i Belgiju, gdje će za vikend gledati bh. reprezentativce u tamošnjim ligama.

"Obići ću neke od naših igrača. Bitno mi je da budu zdravi i nemam šta sakrivati. Na spisku za Irsku neće biti spektakularnih promjena, odnosno nekih iznenađenja", otkrio je u razgovoru za Agenciju Anadolija, Baždarević.

Komentari / 0

Ostavite komentar