"Fića" se voli i poslije punih šest decenija

U Kragujevcu obeležen jubilej početka serijske proizvodnja prvog jugoslovenskog automobila. Bio je pouzdan automobil, jeftin, dostupan većini naših građana

Srbija 27.10.2015 | 09:04
"Fića" se voli i poslije punih šest decenija

 

PRVI srpski i jugoslovenski automobil, popularni “fića”, proslavlja svoj šezdeseti rođendan. U pogonima kragujevačke “Crvene zastave”, oktobra 1955. godine, po licenci italijanskog “Fijata”, počela je proizvodnja ovog automobila koji i danas krstari drumovima širom bivše Jugoslavije, ali i Evrope.

Povodom značajnog jubileja, u nedelju je u Kragujevcu upriličena svečanost, u organizaciji grada Kragujevca, ovdašnje Turističke organizacije i Udruženja ljubitelja “fića”. Defile “uparađenih” automobila krenuo je simbolično ispred hale u krugu “Zastave”, gde je daleke 1955. godine i proizveden prvi “fića”. Potom je za građane, i sve ljubitelje ovog automobila organizovana besplatna rođendanska vožnja ulicama Kragujevca.

Uspomene na taj period, ali i ono što je “fića” i sada kod ljudi koji vole ovaj automobil, evocirali su bivši radnici i rukovodioci.

- Kao mlad radnik počeo sam da radim baš na proizvodnji “fiće”. Bilo je mnogo poleta, ljubavi prema tom automobilu.Kod mene je tako ostalo i danas, posle mnogo godina. Prvog “fiću” kupio sam 1974. godine i vozim ga i sada, ne bih ga menjao ni za jedan drugi. To je neka posebna veza koju baš najbolje ne mogu da objasnim - kaže Dušan Stevanović.

Direktor “Montaže” Milorad Milovanović, ispričao je da je “fića” u to vreme bio pouzdan i jeftin automobil, dostupan većini građana. Kaže da su ga, u saradnji sa “Fijatom”, usavršavali i otklanjali početne, sitne nedostatke.

U kragujevačkoj fabrici “fića” se proizvodio tačno trideset godina, do oktobra 1985. godine kada je taj program ukinut. Za to vreme proizvedeno je 923.487 “fića”, a veliki broj ovih automobila, doteranih i unapređenih i sada se vozi drumovima širom sveta. Bilo je i predloga da se “fići” u Kragujevcu podigne spomenik, ali ta inicijativa još nije realizovana.

(Večernje novosti)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar