Sedma liga, pa Real?! Da, da, dobro ste pročitali...

Pre pet godina u sedmom rangu engleskog fudbalskog sistema, od zime u Real Madridu? To može samo Real ili, hajde da se ogradimo, to mogu samo španski portali...

Fudbal 27.10.2015 | 20:00
Sedma liga, pa Real?! Da, da, dobro ste pročitali...

1979: Lori Kaningem iz Vest Bromvič Albiona
1999: Stiv Mekmanaman iz Liverpula
2000: Dejvid Bekam iz Mančester junajteda
2004: Džonatan Vudgejt iz Njukasla
2004: Majkl Oven iz Liverpula
2013: Garet Bejl iz Totenhema
2016: Džejmi Vardi iz Lestera!?

Da, dobro ste pročitali. Deset golova u deset mečeva za "lisice" ove sezone, od čega sedam uzastopnih u mečevima Premijer lige, povod su da španski portal "Fichajes" objavi da će Vardi ove zime preći na "Santijago Bernabeu", postati igrač Reala i pojačati konkurenciju u napadu gde su trenutno Karim Benzema i Hese Rodrigez.

Tako je 28-godišnji napadač iz Šefilda, bivši fudbaler Stoksbridža, Halifaks Tauna i Flitvuda, dospeo u žižu evropske javnosti. On igra četvrtu sezonu za Lester, drugu u Premijer ligi, a doveden je u vezu sa prelaskom u najveći klub na svetu.

Klub koji je, da slikovito opišemo i odmah izostavimo Velšanina Gareta Bejla po strani, progutao najveći broj od petorice Engleza koji su nosili beli dres.

Jer, veličine poput Stiva Mekmanamana, Džonatana Vudgejta i Majkla Ovena nikada se nisu oporavile od prelaska u Real, u koji su došli kao velike zvezde Premijer lige i kandidati za najveća priznanja na svojim pozicijama, a otišli tiho i pretvorili se u puke epizodiste, kojima su se navijači uglavnom podsmevali.

Tu pre svih mislimo na Vudgejta i Ovena.

Ni karijera Dejvida Bekama posle Reala nije išla uzlaznom putanjom, mada to i nije bio njegov primarni cilj, jer je izabrao Los Anđeles Galaksi i platu od skoro 25 miliona dolara godišnje.

Prvi Englez u Realu, Lori Kaningem, bio je dva puta slat na pozajmice iz Madrida, pre nego što je prodat Olimpiku iz Marseja, a potom je nastupao za Lester, Rajo, Šarlroa, Vimbldon i opet Rajo Valjekano. Ni to ne možemo nikako nazvati uzlaznom putanjom, tim pre što je u trećoj i četvrtoj sezoni u Madridu odigrao ukupno tri utakmice za Real.

Samo su Bekam (20 golova, 155 utakmica, četiri sezone) i Mekmanaman (14 golova, 152 utakmice, četiri sezone) ostavili dublji trag u Madridu, ali evo rodila se ideja da pokuša i Vardi, koji je pre samo pet sezona, sa 23 godine (a, to nije malo za fudbalera) nastupao kao amater u sedmom rangu engleskog fudbalskog sistema.

Bajka ili utopija?

Komentari / 0

Ostavite komentar