Malom nezakonito 10 hektara zemlje?

Kako piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, firma gradonačelnika Beograda Siniše Malog i njegove porodice besplatno je dobila 10 hektara državnog zemljišta.

Srbija 26.10.2015 | 13:00
Malom nezakonito 10 hektara zemlje?

KRIK na svom sajtu navodi da je poslovni partner porodice Srđan Gajić nezakonito preneo zemlju s privatizovanog preduzeća u vlasništvo njihove firme zbog čega je osuđen.

"Protiv porodice Mali nije vođena istraga. Pokrenuli su proizvodnju đubriva za uzgoj šampinjona, a vlasništvo nad zemljom su prebacili na ofšor firmu s Devičanskih ostrva. Privatizovano preduzeće od kojeg je zemlja oduzeta je propalo i otišlo u stečaj", navodi se na sajtu.

Oni kažu da je ovo zemljište nedaleko od Vršca bilo u vlasništvu države, a koristio ga je državni proizvođač deteline "Alfa Protein".

Navodi se i da je "Alfa Protein" privatizovan 2003. godine, kada ga je na aukciji kupio direktor preduzeća Srđan Gajić. U to vreme, Siniša Mali radio je u Agenciji za privatizaciju kao direktor Centra za tendere i bio je zadužen za prodaju velikih državnih preduzeća.

"Nakon privatizacije, Gajić je nezakonito poklonio deset hektara državnog zemljišta koje je koristio "Alfa Protein" privatnoj firmi "Compost Group", piše KRIK.

Ova firma je tada, prema istraživanju KRIK-a, bila u večinskom vlasništvu oca Siniše Malog, Borislava, i njegovih poslovnih partnera, a, kako navode, zemlju, prema sudskim spisima, nikada nisu platili.

"Alfa Protein" je zatim otišao u stečaj. Radnici su protiv Gajića podneli krivičnu prijavu, a tužilaštvo u Vršcu ga je optužilo za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, jer je nezakonito prebacio državno zemljište na kompaniju porodice Mali", navodi KRIK.

Gajić je pravosnažno osuđen u februaru ove godine na dve godine uslovne kazne.

Prema istraživanju KRIK-a, umešanost gradonačelnikove porodice nije ispitana i navode da su zemlju iskoristili da pokrenu proizvodnju komposta - organske materije koja se koristi za uzgajanje šampinjona.

Kako tvrdi KRIK. porodica je, u međuvremenu, vlasništvo nad zemljom sakrila iza ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva – "Alessio Investment Ltd."

Izvor: N1

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

26.10.2015 12:05

Ima li u politici u Srbiji i Republici Srpskoj iko ko je pošten?

ODGOVORITE
Name

svi nisi isti,

26.10.2015 14:29

Svi su crvljivi ko divlja jabuka.

Name

MALI

26.10.2015 15:25

ČEKAJ DOK PORASTEM

Name

Jao

26.10.2015 12:19

Blizi se kraj svijeta, swve lopov do lopova. Mora početi sve ispočetka-drugog lijeka nema.

ODGOVORITE
Name

sve bi opet bilo isto

26.10.2015 14:32

I kad bi sve iz pocetka islo, opet bi se na isto doslo.

Name

onda nista,

26.10.2015 15:59

Dok Mali poraste, javasluk zaraste...

Name

Mihailo Mikic

27.10.2015 01:29

Cestitam na komentarima punih humora i poznate SRBske duhovnosti na koje mozete samo slatko da se nasmijete!

ODGOVORITE