M. Kovač: Nesanica

Nisam spavao svu noć. Nije spavao ni Milorad Dodik. Ne trebaju mi pouzdani izvori da bih to znao. Nismo spavali iz gotovo istih, a opet različitih razloga.

Republika Srpska 26.10.2015 | 07:10
M. Kovač: Nesanica

Mojih par prijatelja u životu i na fejsbuku i ja, ostali smo budni poneseni crnogorskom revolucijom.

Bio je to jedini način na koji sam ove noći mogao biti i bio uz ponosne Crnogrce što su jurišali na Đukanovićeve režimske falange.

Razbili su proteste suzavcem, šok bombama, pendrecima, hamerima su gazili narod, ali nisu ugasili luču slobode koja je u punom sjaju planula nad Crnom Gorom i osvijetila mnogo širi prostor od ove male zemlje. Zasjala je i do Banjaluke. Otud nesanica. Dok sam znananim i neznanim, junacima u Podgoricu slao poruke da izdrže i on je budan pisao i brisao adresu na pismu podrške.

Kome da čestita, Mandiću i Medojeviću, što su srušili diktatora ili Đukanoviću što što je uspio da odoli pritiscima. Velika dilema nije razriješena ni poslije kratkotrajnog sna koji ga je stigao tek pred zoru dok je u ruci grčevito stezao koverat sa prekriženom pa ponovo ispisanom adresom.

Treba ga razumjeti. Neće taj više nikada ponoviti grešku pa da nekog prije vremena otpiše ili proglasi „političkim pobačajem“.

Milo Đuknović je otpisan, sa Istoka i Zapada, a što je najbitnije od vlastitog naroda. Danas se zadržao na vlasti, ali dokle...

Hoće li ga svaki dan oklopno krdo držati na toj vlasti? Možda hoće, ali za kratko. Jednostavno je pušten niz vodu, a svaka manifestacija sile trzaji su smrtno ranjene zvijeri, koje samo povećavaju šansu da okonča kako i okončavaju oni "koji se mača late".

Svjestan je toga i naš Baja zato mu san neće na oči. Svjestan je da on nije Milo, a i da jeste koja mu korist. Nema ni mač i bolje mu što ga nema.

A šta o svemu misle lideri opozcije? Oni danas sjede i... Ma ništa, samo sjede. Mogli su bar dok sjede izvući slamke. Ko izvuče najkraću da trči do pošte i pošalje telegram podrške opoziciji i narodu u Crnoj Gori. Morli su to uraditi najkasnije u subotu, pred početak protesta u Podgorici. Nisu. Kako saznajem nisu imali slamke.

Možda i oni jednom dođu na vlast. Ko zna, nikad ne reci nikad. Možda ih Baja pozove i prepusti im fotelju. Njemu se i onako u njoj ne ostaje. Najradije bi sa svojim blagom put pod noge pa kod zlatnog prijatelja Olega. Ili bilo gdje što dalje odavde samo da ga puste na miru da uživa u svom bogatstvu. Ali ne daju mu.

Ne daju prijatelji i poslovni partneri prema kojima ima obavezu – ako ode šta će biti sa njima i njihovim poslovima, neda opozicija koja drhti pred pitanjem: "Šta poslije Baje?"

Ovdje je sve manje onih koji mirno spavaju. Dok jedni, čim oči, sklope sanjaju pruge i rešetke, većina razmišlja kako će sutradan preživjeti.

Ovi u većini više nemaju strpljenja. Oni se ne moraju buditi već su budni. Ne moraju se obući, i obučeni su goli. Ne boje se oni više ničega. Ne nasjedaju na priče kako će im, ako se pobune Bajine horde kičmu polomiti.

Već je ta kičma lomljena i lomljena. Ne nasjedaju na strah od Baje koji siju i pojedini vajni opozicionari kako bi opravdali svoje nečinjenje. Pao je silni Milošević uz minimalne žrtve. Imao je Vojsku, policiju, medije, mafiju, a pao je.

Zna Baja dobro tu tehnologiju rušenja režima, učestvovao je nekada u njenom kreiranju, zato ga i hvata ovoliki strah. Njegov strah ima opravdanje. Još opravdaniji je strah tajkuna, ološa, poltrona što su se skupili pod njegov stari kišobran. Taj kišobran će, prvi povjetarac oduvati, prije nego i počne prava bura.

Nije, međutim, opravdan strah opozicije. Nije jer znaju da ne postoji prava opasnost. Plaše se samo svoje odgovornosti.

Plaše se za svoje guzice. Ne plaše se oni Baje, plaše se jer neznaju kako i šta dalje. Plaše se jedan drugoga. To je onaj strah što ubija.

Njih je već dobro izubijao, jer znaju, da lako, vrlo lako mogu izgubiti "monopol na promjene" koji su imali ili su umislili da imaju. Nisu jedini. Na taj monopol se poziva i dobar dio tzv. civilnog sektora. To su oni koji godinama, drže razne seminare, okrugle stolove, tribine, o demokratiji, ljudskim pravima, slobodi medija i mole Boga da do promjena nikada ne dođe jer bi mogli ostati bez posla. Ima izuetaka. Malo ih je. Malo je i vremena za čekanje.

Režim pada nezaustavljivo treba ga samo malo pogurati. Oni koji to nisu i ili neće da shvate ostaće vječni gubitnici. Opozicionari moraju imati na umu da se u politici može uspjeti samo na jedan način:

Stati na čelo mase koja je negdje krenula! Ovaj narod je masa koja je krenula naprijed. Mnogi to ne vide ali istina je. Ide naprijed jer nazad više ne može, ide sve brže i brže, i ništa ga neće zaustaviti. Ni zidine, ni ograde, ni policijski kordoni. Ko nije na vrijeme stao na čelo te kolone može lako biti pregažen. Ko joj se na vrijeme ne pridruži ostaće tu gdje i jeste. Na dnu.

Impulsportal

Komentari / 92

Ostavite komentar
Name

Rudar III smjena

26.10.2015 06:28

Cekamo ga na zicer za kriminalno poklanjanje bjelosvjetskim kriminalcima naseg rudnika olova i cinka Sase kod Srebrenice. Drugi nek se bore za svoje

ODGOVORITE
Name

DOBRO

26.10.2015 07:39

DOBAR JE PRIMJER TOG RUDNIKA. LIČNO ZNAM DA JE NAŠ VAJNI BAJA U OVAJ KRIMINAL DIREKTNO UPETLJAN I DA SIPA VEĆ IMA SVE PODATKE. ALI IMA I DRUGIH SLUČAJEVA

Name

Mitar Potočari

26.10.2015 08:04

Ja bi dodao da su stari državni rudnik gurnuli u stečaj, a stečajnu imovinu dali u bescijenje ovim novim Bajinim prijateljima

Name

bagerista

26.10.2015 08:32

... a ja bi dodao da su ovi novi vlasnici rudnika kupili i nase lokalne politicare u Srebrenici. svu rudu izvezose u inostranstvo i nista ne preradjuju . stecajni od malih akcionara oduzeo sva prava. dzaba smo ih tuzili. nema dokaza kaze tuzilac. sve sve su kupili....

Name

marko samardzic

26.10.2015 09:40

Ako budemo cekali opoziciju,samo cemo docekati nevidjenu bjedu!!!Ustanak,ustanak,ustanak!!!

Name

Marko, Marko

26.10.2015 10:11

Ne pozivaj na ustanak. Mogli bi te u prdekanu. Čuvaj se Marko, mlogo si se raspričao. Možda te zlotvori prate

Name

vjeruj sad je kraj.

26.10.2015 10:57

Sad su na redu Balkanski ....Diktatori:..Milo i Mile Doda.!

Name

TNT

26.10.2015 14:44

Naravno da je dobar dio te klike uplašen, ali sam siguran i u to da će dobar dio te ekipe ukoliko dođe do promjena da se stopi sa novom garniturom, da im ponudi ono što oni imaju, a to su nekakva sredstva, stvoreni monopl i da djeluju u njihovom pravcu. To su pokazale sve veće promjene, a ni naši zagovornici slobode nisu baš ljudi bez političke prošlosti. Promjena, ali kakva!? Hoće li neko uvažiti naše zahtijeve koji ne idu ništa više od toga nego da pošteno zarađujemo svoj hljeb privrjeđujući i sebi i drugima, da ne slušamo više floskule o tobožnjoj slobodi, a mrak je za prepričavanje, da se ne prenemažemo lažnim patriotizmom kada znamo koliko je zabluda i greški i u koju svrhu učinjeno od devedesetih, a bogami korijeni su nikli i ranije, da nakon dvadeset godina pokušamo realnije da sumiramo rezultate prodaje i kockanja sa tuđim ognjištima, životima, da barem dijelom pokušamo da isparavimo nepravdu onima kojima je nanešena. Da, nam se zvjeri ne hvale uspjehom u društvu u kome se zna da obrazovan čovjek češće gladan liježe. Hoće li sloboda umijeti da pjeva kao što su šužnji pjevali o njoj..? Molim sve one koji slobodu i istinu imaju u duši, da ne vjeruju nikome više od sebe i da shodno tome uvrste se u redove u kojima će drug biti uz druga svog svjesan da smo samo prah i pepeo i da odluke o promjenama ne prepuštaju samo datoj opoziciji jer postoji opozicija koja je i pre njih bila opozicija i zavrjeđuje da bude više od mrtvog slova na papiru i pukog glasača.Grom zagrmi pukoše nebesa iz temelja zemlja se protresa...

Name

Pojasni

26.10.2015 06:44

Pisac to nekako opisa fino svoje zelje .Sve mi se čini da je on ovo sanjo i u tom snu tekst piso, a koliko vidimo mnogi neće ni do sanjati ni docekati Milov odlazak tvrda je on vocka .Pisac je vidio od poraza nekakvu pobjedu koju samo on vidi a mnogi od nas i zarko želi ali nje nema ni na vidiku po mom misljenju. Sta vise ona je jos dalja nego prije subote volio bih da nisam u pravu. Milo je podrzavanjem prijema kosova u Unesko jos vise ucvrstio ljubav sa siptarima a sa muslimanima je u neraskidivoj ljubavi jos vise Krivokapic ce leci na rudu malo je ustalaso da bi se malo vise pito u buduce i to je to.Ko je izgubio ? Narod koji je jos vise zavadjen i podijeljen i kome je placati namete bez obzira ko je u foteljama.

ODGOVORITE
Name

xyz

26.10.2015 08:33

Ili bi ti samo htio da je to tek tako?

Name

rudnik

26.10.2015 08:49

"Pojasni", sta takvim govnarima, promjene jesu san.

Name

rijec je rijec

26.10.2015 06:46

Sada je Mile na redu!

ODGOVORITE
Name

Bosnjak_Prijedor

26.10.2015 06:46

Fenomenalan tekst....

ODGOVORITE
Name

JESTE ALI...

26.10.2015 07:37

Dobar je tekst, nema šta, ali autor ne treba da ističe da je proteste pratio preko facebooka (savremenog zla) jer time samo potstiče i druge da sjede kod kuće i u papučama čekaju da umjesto njih neko drugi diže revolucije. Taj facebook (i druge socijalne mreže) je samo otupio oštricu pravih protesta (zato je i smišljen) i ne služi ničemu dobrom. Bolje bi bilo da je Kovač pozvao svoje istomišljenike u Crnoj Gori da izađu na ulice umjesto da ih drži imoblisane na facebooku. Pretpostavljam da je to radio nesvjesno, ali to je stvarnost. S druge strane, Kovač piše dosta uopšteno (uglavnom ono što svi znamo) umjesto da se više posveti istraživačkom novinarstvu i uzme i do kraja istraživački ispita bar jedan konkretan slučaj kriminala ili korupcije. Kao što su to, na primjer uradili istraživački novinari u slučaju http://www.etrafika.net/?s=vlada+rs+dala+koncesiju+za+losiju+ponudu GDJE SU SKORO DO KRAJA ISPITALI SLUČAJ KRIMINALNE DODJELE JEDNE KONCESIJE U RS. U svakom slučaju, komplimenti za tekst autoru Kovaču

Name

Kiks

26.10.2015 09:57

Promašen tekst!

Name

Cezar

26.10.2015 11:51

Kiks, 'ajde majke ti, objasni zašto je tekst promašen. Šta je netačno i pogrešno, i šta je rečeno u pogrešno vrijeme?

Name

borac

26.10.2015 06:49

Cestitka ima ljudi koji znaju istinu ali zasto oni miruju????

ODGOVORITE
Name

borac RS

26.10.2015 06:51

Gledajte garderobe i sata sa grbače nas golja koju mjenja svaki dan, gdje li samo odlaže tu garderobu sigurno mu je potrebna prazna hala od neke tvornice, gdje je narod nekada radio i zarađivao kruh da živi normalno sa svojom porodicom.

ODGOVORITE
Name

E moj prika

26.10.2015 10:19

To mu je odijelo i satovi za jednokratnu upotrebu. Naveče skine i baci. Sutra ga čeka novo

Name

Dosta je bilo!

26.10.2015 06:53

Padaj silo i nepravdo!

ODGOVORITE
Name

potpisujem

26.10.2015 06:54

Ti Kovac i takvi ko ti koji saljete telegrame podrske u Crnu Goru trebate biti u prvim redovima na takvim protestima.Potpisujem da cu i ja uz vas da budem,a ne iz tople sobe slati telegrame podrske ljudima kojima se lome kukovi i ruke.Daj mi navedi u svijetu i jednu policiju koja ce ici protiv ustava i zakona.Ne zaboravi da je ta ista policija spremna sutra braniti tu istu vlast koju ti mislis dovesti sa svojim huskackim tekstovima...zato na izbore pozovi narod Kovac,i bori se sa svojim tekstovima kako dolikuje normalnim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Junacina

27.10.2015 14:41

Kovac, napisao i potpisao se a ti se junacno skrivas iza nadimka, bolje ti je cuti i ne izlazi iz misije rupe misu.

Name

Kurjak

26.10.2015 07:03

Paralelno sa protestima krenuti u hapšenje Dodikovih tajkuna. Evo u Zvorniku je stvorio možda i najvećeg u BiH. Od načelnika Zvornika Zorana Stevanovića je stvorio biznismena sa preko 20 firmi, i desetinama - stotinama miliona maraka. Sad je čovjek skontao da bi mogao i Aluminu da preuzme, naravno priča da je to Dodik naredio za sebe, i da tako uzme nešto što vrijedi cca 200 miliona evra... E to je posao... Rajo, gasi svjetlo i izlazi napolje sa Sirijcima.

ODGOVORITE
Name

don Kohot

26.10.2015 07:19

Slaž se,ovaj režim mora pasti,zašto ? Pa zato što ništa sem zaduženja ne nude,mladi su jednom nogom na putu da odu,fabrike ne rade,zdravstvo-kolaps,probajte se naručiti, naprimer UZ abdomena čekat će te 3-6 mjeseci,ako ne platite privatno...penzioneri dahću i Bogu se mole i za ono malo što su mukotrpno zaradili...radnici po 6-10 mjeseci bez plate i mogućnosti da se liječe jer knjižicu ovjerit ne mogu...a stvaraocima RS treba...provjerimo im socb situaciju,puni ko brod. Zato treba poštena i nova KREATIVNA VLAST,a ne LOPOVI!

ODGOVORITE
Name

vanzemaljac

26.10.2015 07:22

stižem

ODGOVORITE
Name

distroficari

26.10.2015 07:39

Vecina nacelnika lokalnih sredina ili zajednica ne zivi u njima niti ima namjeru.Kako da onda imaju sluha za razvoj tih zajednica.

ODGOVORITE
Name

prorok

26.10.2015 07:50

sto prije odu ovi sto srbuju uz drusvene milione I narodu ce otvoriti oci

ODGOVORITE
Name

sova

26.10.2015 07:58

Na Balkanu. Sve isto, i nikada pameti. Šta je to demokratija? Dolazak na vlast tenkovima tuđih vojski ili na kopljima plaćenika. I nikada vlastitim mislima i idejama u zanosu vlastitih potreba. Zar ovi kao predsjednik SDS sa 8000 maraka primanja ili predsjednik njihovog odbora u B. Luci sa 7500 KM mjesečno da vode u promjene, zašto bi, ili Dušanka, NIkola ili drugi sa 28000 otpremnine da odstupe. Kakva bi to bila iluzija....A Mladjo se hrabro izvlači iz svega toga što će doći pa prepušta mjesto svojim poluprofilisanim kadrovima, koji nikada privrede nisu ni vidjeli, jer su mladi, a ni on nije nešto učestvovao u stvaranju novih vrijednosti, osim pred studentima.. I šta dan poslije, i da se desi odlazak ili svrgnuće sadašnjih. Ovdje ne štima.. Gotovo ništa, pa tako se i živi, ...nikako. Makar da nam neko medeno bez previše laži i zanosa...Ali mi smo duboko u tome. A valjda će Božja volja pomoći da makar ostanemo biološki. Jer i ovi Špirići, Radmanovići, Cvijanovići ...i ini su daleko od Srbsog, jer ih druge polovine ili četvrtine prevaguju u bježanju da budu ono što žele, a ne ono što jesu, kao i desetine naših ljudi. Pa razne Zenge, IBeovci i drugi...Srećno Srbi, pa kako nam bude...I do sada je nekako bilo, ali makar se moglo nešta i raditi...A sada. Sve je upropašteno nažalost...

ODGOVORITE
Name

Draško

26.10.2015 08:24

Bravo za komentar. Zaključak: LOPOVI OSTAJU NA VLASTI. Koriste parolu: SVI SU IZDAJNICI, SAMO MI SMO PATRIOTE. Opozicija: UŽIVA U SVOM LIJENOM OPOZICIONOM DJELOVANJU. Prihvataju svakodnevnu kritiku da su nešto izdali.

Name

Miki

26.10.2015 08:02

Svaka cast autoru. Pogodi ga u sredinu

ODGOVORITE
Name

AL

26.10.2015 08:04

MU PRISTAJE RADNO MJESTO. HEEEEHEEEE.

ODGOVORITE
Name

Sumničav

26.10.2015 08:05

Ja sam siguran da se u Banja Luci ne bi skupilo ni 100 ljudi. Takvi smo mi. čekamo da prođe 27 godina diktature ko u crnoj Gori

ODGOVORITE
Name

Samokritičar

26.10.2015 08:09

Svi mi nešto ko lajuckamo po ovim portaima a sutra da do nečeg dođe niko guzice ne bi napolje pomolio. Oko ba, budimo realni, ovaj konjuktivitis ali i drugi u BiH ce nama vladati jod najmanje 20 godina. Narod je stoka. ja sam dio tog naroda

ODGOVORITE
Name

Voda hladna

26.10.2015 08:25

Dobro covjek kaze: obojica Mila su pusteni niz vodu. Bas tako. Ali ne od nas naroda nego njihovih mentora. Umjesto njih dovesce nam nove ali uvijek njihove ljude. takva nam je sudbina.

ODGOVORITE
Name

Mujica

26.10.2015 08:26

niko ne pominje nase tajkune i lopuze u Federaciji

ODGOVORITE
Name

Krava Muzara

26.10.2015 08:27

Narod je samo krava muzara i nesposoban da sam bilo sta poduzme. I ovi sto se bune u CG su samo placeni od nekog. Na nama se vjezbaju vijekovima velike sile. Samo zaviski ko je u kom momentu jaci.

ODGOVORITE
Name

Gastajbarter

26.10.2015 08:28

Kad sam prije 20 godina kretao iz tog pakla plakao sam ko malo dijete. Sad vidim da sam imo srece. zamisli da se se sad bavim sam sobom i svojom familijom a oni pokradose sve

ODGOVORITE
Name

Parni valjak

26.10.2015 08:29

Bagere na ulice Banja Luke. Bager revolucija se pokazala kao najbolja. Sto oni ne pustise bager u CG sve bi to on rijesio

ODGOVORITE
Name

Mira Poljakinja

26.10.2015 08:33

Cekajte bolan, treba za naseg Zlatara da prdeu jos 17 godina pa da se neko sjeti da izadje na ulice. Ovaj njihov diktator je na vlasti 27 godina a ovaj nas samo 10 . Strpljenja na rode gdje ste zapeli, BA

ODGOVORITE
Name

Mujo Hrnjica

26.10.2015 08:38

Da ste ostavili naseg babu Avdica cvjetale bi vam ruze i teklo med i mlijeko. Ali ne, hocete vi Aliju. E eto vam ga

ODGOVORITE
Name

Re

26.10.2015 09:01

Da je babo Avdic ostao mjesto Alije danas ne bi ni bilo Bosnjaka vec bi bili gradjani drugog reda u svakom smislu. Abdic je svioje pokazao u ratu. Avdica hvale oni sto ne vide dalje od nosa.

Name

RE, RE

26.10.2015 09:42

Bice da ti ne vidis dalje od nosa. Prvo, Babo Avdic je dobio najvise glasova Bosnjaka za predsjednika, a oni (Alijini) ga skolise u stranu, marginalizovase. Drugo, Babo Avdic je bio svjestan da Bosanjaci ne mogu praviti jos jednu istorisku gresku i vezati se samo za jedan narod (Hrvate) a okretati (po drugi put u kracoj istoriji) protiv Srba. To je mogao da uradi samo strani placenik ili kratkovidi (slijepi) politicar. Trece, Alija odustavo od vec POTPISANOG Kutiljerovog plana mirnog rjesenja bosanskog pitanja i Bosnjake uveo direktno u rat proglasavajuci nezavisnost (zajedno sa Hrvatima) a bez dogovora sa Srbima kao trecim konstitutivnim narodom. Sta mi sad imamo: da smo vezani za Hrvate (Fedacija BiH) i RS koja hoce da se otcijepi. Da nije bilo tvog Alije RS ne bi nikad postojala i imali bismo Bosnu sastavljenu od kantona(Kutiljerov plan) a ne ovako ne znamo ni gdje ni kome pripadamo. Informisi se malo ko je poceo rat u Krajini i kako se sve odvijalo. Ne potpadaj pod propagandu sadasnje SDA

Name

gost

26.10.2015 08:54

Ja nisam svama ali vec godinama imam nesanicu.

ODGOVORITE
Name

Mrak

26.10.2015 09:13

Da ovaj narod imalo valja, ne bi Milorad Dodik nikad isplivao, ni rat ni poplava ga ne bi izbacili na površinu. Isto je i u Crnu Goru. Sve je to isti narod. Pogledajte sve te balkanske političare. Koji postotak njih valja? 1%. Kako da većinom iskvareni i podli, i uz to neobrazovani ljudi, potrefe taj 1%. Nikako. Kad bi ih neko dekretom nametnuo, kako da ta manjina od 1% vlada odnosno dovede u red ovu vukojebinu punu bezveznjaka, beskičmenjaka i podrepnih muva? Davno je uočeno i rečeno da će ovaj narod i uteg razvaliti. Milorad Dodik je samo slika i prilika, ovog ovakvog naroda. Jedan od mase balkanskih nepismenjaka, spremnih na sve, uvijek spremnih da zagrizu i ono što ne mogu progutati. Ko da im objasni da ne mogu!

ODGOVORITE
Name

savo

26.10.2015 09:43

mile lafe gospodine kralju legendo ti si nas idol uzor ziva legenda od covjeka.

ODGOVORITE
Name

crkvice

26.10.2015 19:54

100 posto

Name

Buco Šoja

26.10.2015 09:43

e vala ga sroci ko Njegos. Bravo kovaču brate. Doce dan da i ovom diktatoru vidimo ledja, pa makar i za 17 godina kako neko reče

ODGOVORITE
Name

Crnogorac

26.10.2015 09:46

Mi smo trpili 27 godina i skupili hrabrosti da izadjemo na ulicu. Posto ste vi malo vece kukavice, trpicete ovog zlotvora sa slike bar jos 30 godina, ukupno 40. JBG to vam je stvarnost

ODGOVORITE
Name

Burdic N.

26.10.2015 09:48

Kovaču brate, gdje si do sad bio. treba nam jedan prosvjetitelj tipa Njegosa il Vuka. Inece slijepi smo kod ociju.

ODGOVORITE
Name

Kumovi

26.10.2015 09:49

Ja mu znam neke kumove: Škrbić, Radišć, onaj iz Inđije (ne znam mu ime)....Ima li još zna li ko ?????

ODGOVORITE
Name

Bravo RTVBN

26.10.2015 09:52

Dobro je da prenosite pametne članke iz drugih novina koji govore o kriminalu našeg dragog nam vođe. Ali što svojevremeno ne prenoste članak o konkretnom kriminalu koji je napisao istraživački novinar sa portala eTrafika, ovaj (http://www.etrafika.net/?s=vlada+rs+dala+koncesiju+za+losiju+ponudu) Biće da i vi pravite neku čudnu selekciju. nemojte da vas stavimo na "stub srama", pa da vidite kako i opozicija kritikuje

ODGOVORITE
Name

propustili ste

26.10.2015 09:54

imali ste priliku kad se u federaciji dize narod. da ste se tada digli pa da svak ocisti svoj "tor" mnogo toga bi bilo drugacije. ali ne...pali ste na pricu kako muslimani na taj nacin ruse republiku srpsku....kako ovo....kako ono. sad cekajte drugu priliku...koja nece doci.

ODGOVORITE
Name

Kucnulo je

26.10.2015 09:55

ma nema tu nazad. Kome su Ameri okrenuli ledja je... je leža u leđa. Ovom Crnogorcu je kucnuo čas, ali na žalost našem diktatoru nije. Ne bi ih on toliko pljuvao i prkosio da nema nečiju saglasnost. ČUDNA SU TA TAJNA DRUŠTVA KOJIMA NAŠ BABO PRIPADA. Pametnom hiksanu i šaret je dovoljna.

ODGOVORITE
Name

Tito

26.10.2015 09:59

Iz Laktasa sam, zadnjih dana helikopteri lete iz Bakinaca na aerodrom, cini mi se kao da se "Veliki vezir" seli negdje... Velika seoba je u toku...

ODGOVORITE
Name

Guzni Mišić

26.10.2015 10:02

ON JE SVOJU GUZICU ZAVARIO ZA FOTELJU. KAD MU ISTEKNE MANDAT PROMIJENIĆE USTAV I PONOVO KO PUTIN ZASJESTI U FOTELJU PREMIJERA. ŽIVI BILI PA VIDJELI

ODGOVORITE
Name

KONJUSAR

26.10.2015 10:07

Mi smo americki konjusari a mogli bi biti i njemacki. kao sto su Slovenci vjeciti austriski konjusari. Ko to ne vi di corav je. Ako ga Ameri nisu otpisali dzaba nam je da zavijamo po portalima.

ODGOVORITE
Name

Pino Split

26.10.2015 10:09

Mi smo naseg sanadera strpali u prdekanu. Dobro, jos je na slobodi, al najvaznije je da vise ne vlada narodom. nema veze sto sad imamo gore, vazno je da nije onaj sto je bio prije njih

ODGOVORITE
Name

Burleska

26.10.2015 10:12

Ovi Crnogorci će srušiti svog krvopiju. Kad ćemo mi našeg ??????????

ODGOVORITE
Name

Oko

26.10.2015 10:15

Spavaceš ti Milijane ali na Tunjicama!

ODGOVORITE
Name

Bakinci

26.10.2015 10:16

Ljudi ne budite ludi. Nije ovo ni Putin ni Obama, a bogami ni Đukanović. Ovo je naš Ljvčanski Baja. Malo uspješniji među laktaškim nakupcima i švercerima. Jadniji su ovi koji ga se plase u u njega muda ko klikeri. Čega se boji ovaj narod nije mi jasno?

ODGOVORITE
Name

Kovač, pitanje

26.10.2015 10:16

kako se ovom Kovaču može pisati. Imamo mi dosta informacija ali nemamo mogućnosti da o njima pišemo. Ovako, pisali bi Kovaču a on pravo u novine

ODGOVORITE
Name

Milo&Mile

26.10.2015 10:21

Onaj Crnogorac Milo je mala maca za ovog našeg Mileta Ronhilla. Bas tako.

ODGOVORITE
Name

KUDUZ

26.10.2015 10:24

Svi oni su postavljeni od strane stranaca i oticice samo onda kad ih oni najure ili otruju kao Milosevica, Tudjmana, Izetbegovica, Sanadera, Djindjica, Janše, itd. Dragi moji svijet funkcioniše sasvim drugačije. Preporučujem vam da pročitate knjigu "Kineska osveta" pa će vam sve biti jasno ili bar malo jasnije

ODGOVORITE
Name

Sumnjam

26.10.2015 10:47

Čisto sumnjam da ćemo mi ikad protestima srušiti bilo kog diktatora dok je interneta i društvenih mreža. One su nam otupile oštricu i nalazimo se u stanju blagog debilstva. Mišići nula a mozak pileći

ODGOVORITE
Name

Kenedy

26.10.2015 10:50

Njim direktno upravljau Izraelci, kao i ;itavim svijetom. On im dobro plaá ali i to je business

ODGOVORITE
Name

Piklić

26.10.2015 10:54

Buraz sve si u pravu, ali gdje je akcija. Svi smo postali inertni ko naša opozicija. Na žalost

ODGOVORITE
Name

Zoka zorule

26.10.2015 11:09

Svaka cast

Name

Bucko OO

26.10.2015 10:58

Kovač je hrabar momak jer ovo ne smije pisati svako. Zato svaka cast brate

ODGOVORITE
Name

Zoka zorule

26.10.2015 10:59

E svaka ti cast kad si ovo ovako lijepo napisao

ODGOVORITE
Name

e moj prika

26.10.2015 11:14

Ja mislio da treba hala za garderobu, izgleda da je to sitnica šta nam sve radi u ovoj desetogodišnjoj našoj propasti od života.

ODGOVORITE
Name

novinar

26.10.2015 11:19

dobar novinar

ODGOVORITE
Name

Hm

26.10.2015 11:23

Kad ćemo saznati ko je naručio ubistvo gdina dipl ing Milana Vukelića?

Name

re Tito

26.10.2015 12:05

Taj Veliki vezir stalno drnda helikopterom Paviću na pečenje u Prijedor da suparnici malo razmjenu mišljenja o svojim daljim akcijama prema propalom narodu RS.

ODGOVORITE
Name

Ima li opozicije

26.10.2015 13:15

Iz ovoga opzicija treba da izvuče stavove.Šta čekaju, dosta više sastančenja i šupljih priča!!!!!

ODGOVORITE
Name

KIX

26.10.2015 15:17

Ne vjerujem ni u naš narod, niti u političare. Prije dva dana je djevojka maltretirana pred brojnim svjedocima, ima potvrdu ljekara. I niko ništa. Svaka javna ličnost je morala da se oglasi po ovom pitanju i da hitno traži hapšenje počinioca. Ali čovjek je na vlasti 40 godina, kome sve nije davao i činio razne usluge pa se niko ne usuđuje da se oglasi. A boračka i sindikati-pa to je gori užas od vlasti. Gdje im je poginuli suborac čija je kćerka zlostavljana; ako je ona radila, a jeste, gdje je sindikat da zaštiti njena prava, kao radnika? Bijeda! Niko nema petlje osim dva čovjeka koji javno pod svojim ličnim imenima nastupaju: Vasković i Raljić. Ostalo piši propalo.

ODGOVORITE
Name

Pedja

26.10.2015 22:06

Kovač, u kojem ti paralelnom svemirz živiš? Protest šibicara, sjecikesa, kokošara, četnika, plaćenika nazivaš glasom naroda u Crnoj Gori?! Ti ili si glup ili si maliciozan! Pa te šibicare tvoj voljeni baja podržava...

ODGOVORITE
Name

Koliko ja vidim

26.10.2015 23:02

Nisi u pravu ni malo.

Name

Pedja

27.10.2015 22:30

Naravno da sam u pravu. Apsolutno sve! Šibicare, sjecikese i konjokradice Mandića i Medojevića podržava ravno 5,8% birača u Crnoj Gori + Baja od Srpske + Amfilohije... Treba li ti više od toga?

Name

Majstor

27.10.2015 11:56

Majstor Kovač ga iz članka u članak pogđ u sridu. Samo tako nastavi, narod je uz tebe, a malo po malo će i vlast

ODGOVORITE
Name

Pitanje br. 2

27.10.2015 11:57

A KAD ĆE ULICA. MANITE VANREDNE IZBORE OD TOGA NEMA NIŠTA. KURJAK NIKAD SAM NE ISPUŠTA PLIJEN

ODGOVORITE
Name

Fotka

27.10.2015 12:00

Dajte skidajte ga da ga više ne gledamo, ili promijenite fotku. Ova mu je kad je išao u gimnaziju

ODGOVORITE
Name

Gimnazijalac

27.10.2015 23:32

Kad je isao ?

Name

DOMINO EFEKAT

27.10.2015 12:02

AKO SKINU MILU U CRNOJ GORI I MI CEMO IMATI SANSU DA SKINEMO ZLATARA. ALI CISTO SUMNJAM.

ODGOVORITE
Name

PUTANA

27.10.2015 12:04

KAKVE VEZE IMA CRNA GORA SA REPUBLIKOM SRPSKOM PO PITANJU DIKTATORE. DIKTATOR NIJE ISTI PA PREMA TOME NI SITUACIJA NIJE ISTA.

ODGOVORITE
Name

Bidžo Pičkić

27.10.2015 12:09

Što se malo Kovač ne pozabavi situacijom u fabrici Birač i Alumini. tu se gadno mućka da se fabrika otuđi od države i dodijeli tajkunima kriminalcima

ODGOVORITE
Name

Muriz Guzina

27.10.2015 12:13

Dajte nam malo Kovača u Federaciju. Kod nas je kriminal dostigao maksimalan nivo. Alija-Radončić-Čović & companija bela

ODGOVORITE
Name

Petar Pan

27.10.2015 12:14

Dodik je imao svojih pet minuta, malo više puta. Vrijeme je da se povuče bez gubitaka (ako je moguće) i teren prepusti mlađima. Npr. Svom sinu ili bratiću. Zašto bismo nešto mijenjali

ODGOVORITE
Name

lingua mendum

27.10.2015 12:22

Kako radio, tako spavao.

ODGOVORITE
Name

BAŠ ČELIK

27.10.2015 12:48

Baš tako prijatelju. Ko drugom jamu kopa sam u nju upada, a ima i ona ko drugom jamu kopa fizički je radnik.

Name

gorca

27.10.2015 17:33

Svi diktatori završe ili u zatvoru ili na vješalima.

ODGOVORITE
Name

GLAVAT

27.10.2015 20:53

VIDI MU GLAVE. JEDVA STALA U SLIKU

ODGOVORITE
Name

BADAVA SVE

27.10.2015 20:56

Sve je džaba ako nema hapšenja i procesuiranja. Oni su toliko između sebe povezani ( i opozicija i političari na vlasti) da nikad neće sami sebe optuživari osim deklarativno preko novina

ODGOVORITE