Sirija: Ne zna se gdje je 50 tona municije

Posle više od nedelju dana pošto su SAD iz vazduha nad Sirijom izbacili veliku količinu municije namenjene tzv. Umerenoj sirijskoj opoziciji, ostaje nejasno kod koga je ta pošiljka završila, izveštavaju ruski elektronski mediji, pozivajući se na američku štampu.

Svijet 24.10.2015 | 17:30
Sirija: Ne zna se gdje je 50 tona municije

Lideri dve vodeće arapske oružane formacije saopštili su da nisu dobili nikakvu pomoć u naoružanju i izrazili sumnju da su nju dobile bilo koje druge arapske snage, navodi TASS.

TV "Raša tudej" (Russia Today, RT), podseća da je Pentagon naveo da je pošiljka izbačena iz aviona 11. oktobra bila namenjena "Sirijskim demokratskim snagama", savezu Arapa i Kurda koji se bori protiv "Islamske države" (IS) u gradu Raki.

Za postojanje tog saveza saznalo se samo nekoliko sati pre prvog izbacivanja pošiljke, navodi ruska satelitska TV.

Novoformiranu koaliciju čine plemenska arapska milicija Al-Sanadid, hrišćanska grupa koja se naziva Asirski vojni savet, združena kurdsko-arapska grupa kod Rake Burkan al-Furat (Vulkan Eufrata), kao i snažni kurdski Odredi narodne samoodbrane (YPG), čiji broj ostale formacije po "Vašington postu" premašuje četiri puta.

Medijski holding "Meklači" (McClatchy), koji izdaje tridesetak listova u 15 američkih država, preneo je izjave komandira odreda Al-Sanadid i Liva Tuvar al-Raka da nisu dobili pomoć u oružju.

"Mi nismo dobili i nije uopšte jasno (da li ćemo)", rekao je lider Al-Sanadida Bandar al-Humajdi.

"Možda naši partneri, Kurdi, jesu", dodao je njegov otac, lider plemena Šamar, šeik Humajdi Daham al-Hadi.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

24.10.2015 15:38

Pojeo ih Mrak!!!

ODGOVORITE
Name

Bum

24.10.2015 22:56

Eksplodiralo u vazduhu dok je padalo na kopno,Rus ga pogodio!