Bil Gejts nije više najbogatiji

Bil Gejts više nije najbogatiji čovjek na svijetu. S trona ga je svrgnuo Amancio Ortega, španski tekstilni magnat i vlasnik trgovačkog lanca “Zara”.

Svijet 24.10.2015 | 12:28
Bil Gejts nije više najbogatiji

Kako javlja Forbes, osnivač “Zare” i multimilijarder prestigao je Bila Gejtsa s bogatstvom od 79,8 milijardi dolara, odnosno 71,83 milijardi eura. 

Za razliku od većine najbogatijih ljudi svijeta, Ortega potiče iz siromašne porodice.Rođen je 1936. tokom Španskog građanskog rata, a njegova porodica jedva je spajala kraj s krajem. Napustio je školu kao tinejdžer te se zaposlio kao dostavljač u trgovini.

Sa 40 godina osnovao je “Zaru”, brzorastući modni maloprodajni lanac koji se prvo proširio u Španiji , potom u Portugalu i Francuskoj, a danas je prisutan širom svijeta.

Prema Forbesu, Ortegino bogatstvo u proteklih je 24 sata naraslo za 5,3 posto odnosno za 4 milijarde evra za što su djelomično zaslužne i dionice Inditexa, kompanije koja posjeduje “Zaru”.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Money for nothing

24.10.2015 12:15

Zanimljivo je konstatovati da na tim listama nikada nema nikoga iz porodica kao sto su recimo Rotschild. Oni mogu kupiti Gatesa i sve ostale zajedno ! O njima se ne govori a nama se serviraju ove gluposti svake godine ?! Sta i koga oni financiraju Bog te pito'...

ODGOVORITE