DK: Hjuit preuzima "kengure"!

Nekada najbolji teniser sveta spreman je da uoči zvaničnog završetka karijere sedne na klupu Dejvis kup selekcije Australije!

Tenis 25.10.2015 | 15:40
DK: Hjuit preuzima "kengure"!

Lejton Hjuit još se nije oprostio od aktivnog igranja tenisa, ali se već sprema za novu funkciju u karijeri.

On bi, prema navodima autralijskih medija, u narednih nekoliko dana trebalo i zvanično da preuzme ulogu selektora Dejvis kup reprezentacije svoje zemlje.

Hjuit (34) je već izneo svoj plan kako bi vodio nacionalni tim, koji je odlično prihvaćen, pa se samo očekuje zvanična promocija u novog kapitena Dejvis kup reprezentacije.

Hjuit, koji je za nacionalni tim debitovao 1999. godine i odigrao ukupno 78 mečeva, nastupao je u Dejvis kupu i ove godine i dao skroman doprinos plasmanu Australije u polufinale Svetske grupe. "Kenguri" su "za dlaku" ostali bez finala, budući da ih je Velika Britanija tesno pobedila - 3:2.

"Igranje za Dejvis kup reprezentaciju veoma je važan deo u mom teniskom životu. Veoma sam uživao u svakom trenutku provedenom u nacionalnom timu i veoma ponosan na svaki od tih nastupa", rekao je Hjuit.

On će biti sedmi Australijanac na čelu Dejvis kup tima, i na tom mestu naslediće sadašnjeg selektora Volija Masura, takođe bivšeg igrača, koji je nacionalni tim preuzeo u januaru ove godine od Patrika Raftera.

Hjuit je već završio takmičenje u 2015. i najavio je da će mu nastup na Australijan Openu u januaru 2016. biti poslednji turnir u karijeri.

U karijeri je osvojio ukupno 30 ATP trofeja, poslednja dva u 2014, od čega i dva grend slema - 2001. US Open, a 2002. Vimbldon.

Na omiljenom turniru, Australijan Openu, nastupao je od prvog učešća 1997. čak 19 godina u nizu, ali nije uspeo da se dokopa trofeja. Najbliži je bio 2005. kada je stigao do finala, ali ga je tada zaustavio Rus Marat Safin u četiri seta - 1:6, 6:3, 6:4, 6:4.

Hjuit je u novembru 2001. godine prvi put preuzeo čelnu poziciju na ATP listi i to kao najmlađi igrač u istoriji kome je to pošlo za rukom. Tada je 75 nedelja u nizu bio "broj 1", na kratko (dve nedelje) smenio ga je Andre Agasi, a onda je Australijanac još pet sedmica proveo na čelnoj poziciji liste najboljih tenisera sveta.

Komentari / 0

Ostavite komentar