Slovenija zatražila od EU policijske snage

Slovenija je zatražila od zemalja članica Evropske unije dodatne policijske snage koje bi pomogle oko priliva izbeglica koje u tu zemlju dolaze iz Hrvatske, izjavila je slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Ðerkeš Žnidar.

Region 22.10.2015 | 09:11
Slovenija zatražila od EU policijske snage

"Slovenija je već zatražila od drugih članica EU policijske snage", kazala je kasno sinoć Žnidar za slovenačku televiziju, preneo je Rojters.

Index.hr prenosi da je Žnidar posetila granični prelaz Dobovec i tom prilikom izjavila da slovenačka policija ulaže velike napore da se s Austrijom dogovori o većem tranzitu izbeglica iz Slovenije u tu zemlju, ali da je verov atno da će Austrija uskoro prestati da prima izbeglice.

"Jako se trudimo se da se s Austrijom dogovorimo o većem prihvatu migranata koji su u Sloveniji, ali i oni imaju teškoće s obezbeđivanjem smeštajnih kapaciteta. Moja je ocena da će Austrija uskoro prestati da prima migrante i izbeglice", kazala je ona.

Žnidar je dodala da danas u Ljubljanu dolazi evropski poverenik za migracije Dimitris Avramopoulos.

Prema podacima slovenačke policije, od subote iz Hrvatske u Sloveniju je ušlo skoro 25.000 izbeglica.

Slovenački premijer Miro Cerar je pre dva dana rekao da je Slovenija dobila obećanje EU da će joj za zaštitu njene šengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i finansijsku potporu.

Ta pomoć je rezultatrazgovora koje su sa evropskim zvaničnicima ovih dana vodili Cerar, predsednik Slovenije Borut Pahor i ministarka unutrašnjih poslova.

Komentari / 0

Ostavite komentar