Словенија затражила од ЕУ полицијске снаге

Словенија је затражила од земаља чланица Европске уније додатне полицијске снаге које би помогле око прилива избеглица које у ту земљу долазе из Хрватске, изјавила је словеначка министарка унутрашњих послова Весна Ðеркеш Жнидар.

Регион 22.10.2015 | 09:11
Словенија затражила од ЕУ полицијске снаге

"Словенија је већ затражила од других чланица ЕУ полицијске снаге", казала је касно синоћ Жнидар за словеначку телевизију, пренео је Ројтерс.

Индеx.хр преноси да је Жнидар посетила гранични прелаз Добовец и том приликом изјавила да словеначка полиција улаже велике напоре да се с Аустријом договори о већем транзиту избеглица из Словеније у ту земљу, али да је веров атно да ће Аустрија ускоро престати да прима избеглице.

"Јако се трудимо се да се с Аустријом договоримо о већем прихвату миграната који су у Словенији, али и они имају тешкоће с обезбеђивањем смештајних капацитета. Моја је оцена да ће Аустрија ускоро престати да прима мигранте и избеглице", казала је она.

Жнидар је додала да данас у Љубљану долази европски повереник за миграције Димитрис Аврамопоулос.

Према подацима словеначке полиције, од суботе из Хрватске у Словенију је ушло скоро 25.000 избеглица.

Словеначки премијер Миро Церар је пре два дана рекао да је Словенија добила обећање ЕУ да ће јој за заштиту њене шенгенске границе одобрити помоћ у опреми за полицију, полицијске кадрове, али и финансијску потпору.

Та помоћ је резултатразговора које су са европским званичницима ових дана водили Церар, председник Словеније Борут Пахор и министарка унутрашњих послова.

Коментари / 0

Оставите коментар