"Si En En" stao na stranu Rusije

Ukrajinska vlada imala je punu kontrolu. Oni su suverena država i imali su punu kontrolu nad vazdušnim prostorom.

Svijet 19.10.2015 | 22:15
"Si En En" stao na stranu Rusije

Ukrajina je bila u obavezi da zabrani letove civilnih aviona nad zonom konflikta u Donbasu, a pošto to nije učinila, odgovorna je za tragediju malezijskog "boinga 777“ u julu prošle godine, izjavio je analitičar za pitanja bezbednosti američkog televizijskog kanala CNN Dejvid Susi.

Svaka država ima isključivo pravo da upravlja svojim vazdušnim prostorom i, kako su naveli holandski istražitelji, Ukrajina je bila upoznata s rizicima za komercijalne letove u julu 2014. godine, kada je na istoku zemlje oboren avion na liniji MH17, rekao je analitičar.

U izveštaju Saveta za bezbednost Holandije o rezultatima istrage uzroka pada malezijskog „boinga“ piše:

"Ukrajinske vlasti nisu obratile dovoljno pažnje na mogućnost da se na civilni avion otvori vatra“.

Prema Susijevim rečima, kijevske vlasti morale su da deluju ranije.

"Ukrajinska vlada imala je punu kontrolu. Oni su suverena država i imali su punu kontrolu nad vazdušnim prostorom“, naveo je ekspert.

Prema njegovom mišljenju, upravo je Kijev rizikovao učinivši mogućom tragediju.

"Zbog toga sam zaključio da holandski izveštaj zaista razjašnjava pitanje da li odgovornost za tragediju treba da snosi direktno ukrajinska vlada“, zaključio je Susi.

Kako su ranije preneli malezijski mediji, građani Malezije čiji su rođaci poginuli u katastrofi „boinga“ u Donbasu razmatraju mogućnost da Kijevu upute potraživanje zato što se nije pobrinuo za bezbednost letova (ili nije zatvorio vazdušni prostor) iznad zone borbenih dejstava.

Podsetimo, nakon što su rezultati holandske istrage pokazali kako je malezijski putnički avion na letu MH17 oboren ruskim projektilom BUK ispaljenim s teritorije koja je tad bila pod kontrolom proruskih separatista, službena Moskva se ogradila i tvrdi kako je krivac Ukrajina.

Ruski proizvođač oružja "Almaz-Antey" odlučno opovrgava kako je avion oboren njihovom BUK bojnom glavom.Kako bi to dokazali, odlučili su da unište "penzionisani" džambo džet, a u eksperimentu se koristili upravo BUK-ovu bojevu glavu. Tvrde da su rezultati tog poteza dokazali da je raketa koja je srušila avion bila starijeg tipa kakvu Rusi više ne koriste.

Savet za bezbednost Holandije podneo je konačni izveštaj o uzrocima pada malezijskog „boinga“ na istoku Ukrajine. Zaključci do kojih su došli holandski stručnjaci potvrdili su rezultate istrage koje je o katastrofi MH 17 izneo ruski koncern Almaz-Antej.

Holandski stručnjaci potvrdili su da je malezijski „boing“ oboren raketom 9M38 kompleksa „buk“, lansiranom sa teritorije istočne Ukrajine, što su prethodno rekli i ruski stručnjaci.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

***

19.10.2015 20:22

Ukrajina je bila u obavezi da zabrani letove civilnih aviona nad zonom konflikta u Donbasu, a pošto to nije učinila, odgovorna je za tragediju malezijskog "boinga 777“ u julu prošle godine, izjavio je analitičar za pitanja bezbednosti američkog televizijskog kanala CNN Dejvid Susi. ____ Ja sam upravo to izjavio dan nakon tog zločina. To je tako i nikako drugačije. Uopšte nije bitno ko je lansirao raketu.

ODGOVORITE
Name

spartak

19.10.2015 20:48

Pa nisu zabranili prelete bas zbog toga da sruse pomenuti avion ili neki drugi ! Eto to je razlog, jer da su uveli zabranu leta nebi ni bilo ove teme I optuzbi na racun Rusije !!!

ODGOVORITE