Migranti na mukama: Stiže zima, kiša i vjetar

Hrvatska granica je ponovo zatvorena, policija propušta jedan do dva autobusa na svakih sat vremena, dok nove izbeglice stalno pristižu.

Srbija 19.10.2015 | 21:30
Migranti na mukama: Stiže zima, kiša i vjetar

Kada je oko 17 časova granica potpuno otvorena mnogi su mislili da je došao kraj 24 muci za izbeglice. Međutim, granica je uskoro ponovo zatvorena.

Rešenja, kako se čini, nema. Izbeglice čekaju u redu dugačkom nekoliko stotina metara. Mnogo im je hladno, dobili su neke kabanice, ali su svi u letnjoj garderobi.

Prihvatni centar u Principovcima je pun, situacija je tamo alarmantna. Nema vode, hrane i suvih stvari.

Situacija na granici između Slovenije i Hrvatske nije ništa bolja. Podsećamo, prvo je Austrija delimično zatvorila granicu sa Slovenijom, nakon čega je Slovenija to uradila Hrvatskoj.

Osim toga, iz Ljubljane optužuju Zagreb da nisu feri i "da se ponašaju kao autoprevoznici" i stalno šalju nove vozove sa izbeglicama. Kako navode, to nije deo sporazuma.

Upravo je zbog toga Zagreb delimično zatvorio granicu sa Srbijom i zato izbeglice u velikom broju po kiši i hladnom vremenu čekaju da prođu.

Hrvatska je ranije u toku dana saopštila da će povremeno otvarati granicu za prolaz izbeglica i da će to tako trajati do kraja dana.

Pročitajte još: Hrvatska policija napala je, u međugraničnom prostoru, kod prelaza Berkasovo, novinare Al Džazire, Rojtersa i AP-a.

Srbija ne razmišlja o zatvaranju granice i očekuje od Evrope stav u rešavanju izbegličke krize, saopštili su ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar