Džumhur: Olimpijada je realan cilj!

"Bitno je da budem među 60 najboljih na svijetu na listi koja će biti objavljena krajem maja 2016. godine. To će ujedno biti i ulaz za Olimpijadu u Rio de Žaneiru", rekao je Damir Džumhur.

Tenis 20.10.2015 | 10:40
Džumhur: Olimpijada je realan cilj!

Najbolji teniser Bosne i Hercegovine Damir Džumhur nakon osvojenog ATP čelendžera u Kazablanci na današnjoj ATP listi zauzima 77. mjesto, što je njegov najbolji plasman u karijeri.

Bez obzira na zdravstvene probleme koje je imao od četvrtfinala turnira u Maroku, bh. teniser se izborio i sa temperaturom i sa stomačnim tegobama, ali i rivalima, te stigao do svog šestog trofeja u ATP čelendžer seriji.

"Znao sam prije početka dva turnira u Maroku da su za mene to jako bitni turniri. Nažalost, na prvom mi se desio jako loš meč, pa sam rano otpao. Odlučio sam da ostanem u Maroku i treniram. Našao sam dobru formu neophodnu da bi se dobro odigralo i na kraju osvojio izuzetno jak turnir. U ovom periodu sezone to su bili jedini turniri na zemlji, tako da su došli svi najbolji igrači na toj podlozi i konkurencija je bila strašno jaka. Sada mi se otvorio put ka plasmanu među 70 najboljih igrača svijeta i nadam se da ću to znati iskoristiti do kraja godine", rekao je mladi Sarajlija.

Od četvrtfinala pa nadalje, Džumhur je savladao tri nosioca. Zanimljivo, sve mečeve je dobio nakon velike borbe u tri seta, a redom su padali Inigo Servantes, Taro Danijel i u finalu Danijel Munjoz de la Nava.

"Nisam se baš najbolje osjećao u završnici turnira. Dobio sam temperaturu i imao velikih stomačnih problema. Bio sam pod antibioticima, ali sam uspio da nađem snagu i odigram odlično, te izađem kao pobjednik turnira. Ovo je veliki plus za mene i sa mentalne strane. Tenis je sport u kojem ima mnogo oscilacija, ali sam ovaj turnir odigrao jako dobro. Ono što me posebno raduje jeste činjenica da sam se poboljšao u određenim segmentima igre".

Najbolji teniser BiH u ponedjeljak je iz Beograda stigao u Sarajevo, gdje će se kratko odmoriti, a potom se opet vratiti u prestolnicu Srbije, gdje će se pripremati za tri turnira na zemlji u Južnoj Americi.

"Od moje pozicije, pa do 71. na ATP listi razlika je svega 20 poena, tako da bih vrlo lako mogao napredovati na narednoj listi. Nakon sedmice pauze idem u Južnu Ameriku, gdje ću igrati tri turnira na zemlji i kada bih na samo jednom od njih napravio dobar rezultat mislim da bih stigao nadomak Top 70. Ovo je jako važan period sezone za mene i zato sam izabrao zemljane turnire, jer mi ta podloga za nijansu više odgovara od ostalih. Uz to do sada mi je prijalo igrati u Americi, bilo da je riječ o južnoj, sjevernoj ili srednjoj, pa se nadam da će se tako i nastaviti", dodao je Džumhur.

Osim što ove godine želi ući među 70 najboljih na svijetu Džumhur je sebi zacrtao još jedan veliki cilj, a to je da do kraja maja naredne godine bude među 60 tenisera svijeta kako bi osigurao plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

"Poslije Rolan Garosa imao sam period tokom kojeg sam imao dosta težak žrijeb i mečeve uglavnom gubio u tri seta. To nije bilo dobro za moj renking. Međutim, ova dva čelendžera su veliki plus za moj plasman u Rio. Bitno je da budem među 60 najboljih u svijetu na listi koja će biti objavljena krajem maja sljedeće godine. To će ujedno biti i ulazna lista za olimpijski turnir, a u nekom povoljnom razvoju situacije možda mi bude dovoljno da budem među prvih 65 ili 70 tenisera svijeta. Ako sve bude u redu moj plasman na Olimpijske igre u ovom trenutku mi djeluje kao realan cilj", završio je Džumhur.

Komentari / 0

Ostavite komentar