Baraž: BiH - Irska, reakcije...

"Ni do sada nam nije bilo lako, ali znam da imamo kapacitet i da možemo pobijediti svakog protivnika", poručio je Mehmed Baždarević, selektor reprezentacije BiH komentarišući današnji žrijeb baraža za EURO 2016.! Selektor irske fudbalske reprezentacije Martin O'Nil je kazao da je BiH težak protivnik, ali da Irci imaju šanse ukoliko u prvom meču u gostima ostvare dobar rezultat.

Fudbal 18.10.2015 | 23:40
Baraž: BiH - Irska, reakcije...

"Opšte mišljenje je da smo dobili najtežeg protivnika, ali mi smo znali da je svaki protivnik težak. Možda bi nam lakše bilo da revanš igramo kod kuće", istakao je Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine komentarišući današnji žrijeb baraža za EURO 2016 u kojem će njegovi izabranici igrati protiv Republike Irske.

Baždarević je rekao da "moramo biti u najboljoj formi, zdravi i spremni za veliki okršaj".

"Ni do sada nam nije bilo lako ali znam da imamo kapacitet i da možemo pobijediti svakog protivnika", poručio je Baždarević.

I njegov asistent u stručnom štabu Dragan Perić vjeruje da BiH može izboriti nastup na EURO 2016.

"Bio nam je težak put do baraža, a sada je i žrijeb potvrdio da nam neće biti lako u baražu. Nadam se i vjerujem da ćemo naći način da kroz dvije utakmice ostvarimo cilj i plasman na EP", kazao je Perić.

Selektor fudbalske reprezentacije Republike Irske Martin O'Nil tvrdi da njegov tim ima šanse da u baražu bude bolji od Bosne i Hercegovine i da se plasira na EURO naredne godine u Francusku.

Neposredno nakon što su danas u švajcarskom Nionu izvučeni parovi baraža za plasman na EURO, selektor Irske O'Nil je kazao da ih očekuje težak dvomeč protiv BiH, ali da imaju šansu da izbore kartu za EP.

"Ukoliko postoji išta što nam ide na ruku u ovoj situaciji, to je činjenica da revanš meč igramo u Dablinu pred domaćom publikom. U prvom meču u BiH moramo biti izuzetno dobri da bismo zadržali šanse i da bi drugi meč u Dablinu značio nešto", kazao je O'Nil.

Ističući da je u ekipi prisutna pozitivna atmosfera zbog posljednje pobjede nad Njemačkom, O'Nil je kazao da u narednih nekoliko sedmica treba obaviti pripreme za meč protiv BiH kako bi dali maksimum na terenu. Dodao je da postoje neizvjesnost kada su u pitanju suspendovani i povrijeđeni igrači, ali da je to nešto na šta se ne može mnogo uticati.

Nakon istorijskog nastupa na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Brazilu, reprezentacija BiH će u baražu protiv selekcije Republike Irske pokušati izboriti i prvi nastup na Evropskom prvenstvu.

BiH je do sada protiv Iraca igrala samo jednu utakmicu i Irci su slavili minimalnu pobjedu (0:1). Irska je veoma iskusna u utakmicama baraža za EURO jer je u dosadašnjih pet doigravanja igrala četiri puta i imala polovičan uspjeh.

"Činjenica da nisu izgubili u dvije utakmice protiv Njemačke dovoljno govori o njihovom kvalitetu", izjavio je Edin Džeko, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Očekuju nas dvije izuzetno teške utakmice. Znamo snagu Irske, koju jako cijenimo i koja se do posljednjeg kola borila za odlazak na EURO. Činjenica da nisu izgubili u dvije utakmice protiv Njemačke dovoljno govori o njihovom kvalitetu", izjavio je Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine komentarišući današnji žrijeb baraža za EURO 2016, koji je za protivnika "zmajevima" dodijelio Republiku Irsku.

Džeko je poručio i da "vjeruje da će stručni štab reprezentacije, baš kao i do sada, analizirati njihove dobre i loše strane, i da svi znamo da su opasni u prekidima i da igraju na duge lopte".

"Poznajem većinu igrača iz Premijeršipa, ali isto tako vjerujem da i oni poznaju nas. Nećemo ništa prepustiti slučaju i spremićemo se za ono što nas očekuje, a jako je bitno da u obje utakmice uđemo, ne sa 100 posto, već sa 200 odsto svojih mogućnosti, jer samo tako možemo i proći dalje. Naravno, dobro bi bilo kada bismo u prvom meču u Zenici postigli dobar rezultat uoči revanša, s obzirom na to da će im nedostajati nekoliko bitnih igrača", rekao je Džeko.

"Stigli smo na korak do plasmana na EURO i bilo koju ekipu da smo izvukli, očekivale bi nas dvije teške utakmice. Svaka ekipa je neugodna na svoj način, ali kao i mnogo puta do sada, sve će na kraju zavisiti od nas samih".

U baražu za EURO 2016 osim duela BiH - Republika Irska, sastaće se i Ukrajina - Slovenija, Švedska - Danska, Norveška - Mađarska.

Prvu utakmicu baraža "zmajevi" će protiv Irske odigrati 13. novembra na zeničkom stadionu "Bilino polje", dok je revanš u Dablinu tri dana kasnije.

Sve utakmice baraža igraće se od 20:45 časova, izuzev meča Ukrajina - Slovenija, koji će početi u 18.

Četiri selekcije pobjednice dvomeča baraža, uz domaćina šampionata Francusku i 19 iz kvalifikacija direktno plasiranih reprezentacija, igraće na Evropskom prvenstvu od 10. juna do 10. jula iduće godine.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dom u srcu

18.10.2015 21:48

Sretno Bosno!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

19.10.2015 03:30

Ubaci Meša Milana i Džeku u špic, nemoj ko pape igrati sa jednim!!! Džeku vazda trojica čuvaju, sad će početi i Milana... Ubaci ih obojicu majke ti, dobijamo 100%. Samo ih parkiraj u šesnesterac, ko će im šta, obojica po dva metra, ima irci da se izgube. A još im glavuše bosanske, ne može bolje od njihove kombinacije. Ako ništa, povući će na sebe barem pet igraća, onda može i Begović da trpa golove. PROBAJ MEŠA, NEŠ' SE ZAJEBAT!

ODGOVORITE
Name

Posteno

19.10.2015 05:57

Ako se zeli ici na EP nema veze koje protivnik. Uz malo sportske srece i umijeca moze se biti bolji u Dvije utakmice. Sretno Zmajevi.

ODGOVORITE