Baraž za EP: ''Zmajevi'' na Irce!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u doigravanju za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine igraće protiv Republike Irske, odlučeno je današnjim žrijebom u Nionu. "Zmajevi" domaćini u prvom meču.

Fudbal 18.10.2015 | 13:00
Baraž za EP: ''Zmajevi'' na Irce!

Bosna i Hercegovina još jednom nije bila miljenik sreće na žrijebu baraža.

"Zmajevi" će preko Republike Irske pokušaće obezbijediti plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, žrijebom u Nionu odlučeno je da će bh. reprezentacija biti domaćini u prvom meču.

Nakon što je žrijeb spojio ove dvije selekcije, na licu selektora BIH Mehmeda Baždarevića moglo se prepoznati nezadovoljstvo.

Baždarevićeva želja bila je da BiH izbjegne Sloveniju, što se i ostvarilo, ali po svemu sudeći nije pretjerano zadovoljan koga su "zmajevima" dodijelile kuglice na žrijebu.

Vjerovatno je to zbog činjenice da bh. reprezentacija nikada do sada u istoriji nije slavila protiv Irske, dok je pobjeđivala sve ostale rivale koji su bili u kombinaciji za protivnika u baražu. Zbog ovoga, ali i trenutne forme i ostrvskog mentaliteta, Irce je želio da izbjegne i potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH Darko Ljubojević.

Prve utakmice baraža igraće se u periodu između 12. i 14. novembra, a revanši od 15. do 17. novembra.

Delegaciju BiH na žrijebu u Nionu predstavljali su selektor "zmajeva" Mehmed Baždarević, potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH Darko Ljubojević, sekretar stručnog štaba reprezentacije Elmir Pilav i generalni sekretar Saveza Jasmin Baković.

Bosna i Hercegovina nikada do sada nije igrala na šampionatu Starog kontinenta. Najbliža tome bila je u kvalifikacijama za EURO 2012 u Ukrajini i Poljskoj, kada je, takođe u baražu, u dvomeču eliminisana od Portugala (0:0, 2:6).

Tim Mehmeda Baždarevića sada ima istorijsku priliku da ode na drugo uzastopno veliko takmičenje, nakon učešća na Mundijalu u Brazilu prošle godine.

EURO 2016 u Francuskoj biće odigran od 10. juna do 10. jula, a prvi put na prvenstvu Evrope učestvovaće 24 reprezentacije.

PAROVI BARAŽA:

Ukrajina - Slovenija
Švedska - Danska
Bosna i Hercegovina - Republika Irska
Norveška - Mađarska

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

fudbal

18.10.2015 11:07

Teski su Irci,ali sve se moze kada se hoce i postoji zelja!!!

ODGOVORITE
Name

Zoki

18.10.2015 11:29

Sretno zmajevi . Pjanic, Dzeko, Ibisevic i Djuric ce barem 2 puta mrezu poderati..

ODGOVORITE
Name

kusur

18.10.2015 11:42

Ako bog da

Name

Derby

18.10.2015 12:26

Valja trčati 90 min. borbeni su Irci, ali ipak imamo bolje igrače. Napad je odličan, sredina je dobra, ako Pjanic bude bolje igrao, odbrana je malo spora, tu može puno bolje

ODGOVORITE