Hercegovci odlijepili za "babl-fudbalom"!

Prava groznica neobičnog sporta "babl fudbala" posljednjih nekoliko dana zahvatila je Mostar.

Republika Srpska 17.10.2015 | 21:41
Hercegovci odlijepili za "babl-fudbalom"!

Ideju su realizovali mladi Mostarci Josip Aničić i Ivan Puljić i ne sanjajući koliku popularnost će dostići u veoma kratkom vremenu. Koncept igre, prema Puljićevim riječima, ne razlikuje se mnogo od običnog malog fudbala, s tim da sudionici na sebi imaju balone prečnika 1,5 metar koji uveliko doprinose atraktivnosti ove igre.

Utakmice se igraju u pravilu s 10 igrača, 5 protiv 5. Broj igrača zavisi o dimenzijama terena.

"Vrijeme utakmice je ograničeno i igra se 3x15 minuta. Početni udarac izvodi se u stilu vaterpola, gdje igrači na liniji iščekuju sudijin znak. Iako je bubble fudbal bezopasan i vrlo zabavan, ipak se apeluje na malu dozu opreza kako bi se izbjegle eventualne povrede", kazao je Puljić.

Ideja za babl fudbal je nastala u Norveškoj, međutim Britanac Lee Mosley je 2013. godine u tome vidio savršenu priliku za ulaganje, te se igra iz kolijevke "pravog" fudbala proširila širom svijeta.

Iako se na našim prostorima babl fudbal gleda kao na vrstu rekreacije, Puljić ističe kako se u svijetu već organizuju lige i turniri, čime se uzdigao na nivo ozbiljnog sporta.

"Mogu reći da igra zahtijeva velike napore, ali adrenalinom i zanimljivošću igre se zaboravi na fizički napor. U Mostaru nije postojalo ništa poput babl fudbala i to je bio osnovni motiv jer nam je želja bila donijeti nešto novo u naš grad. U međuvremenu smo saznali da je nešto poput babl fudbala prvo, ne samo u Mostaru, nego i u Bosni i Hercegovini”, kazao je Puljić.

 

Mostarci su odlično primili vijest da je nešto novo i zanimljivo došlo u grad. Uvidjevši veliku zanimljivost i odličnu zabavzahtjeva.

"Čak nam je i problem sad na početku to što nemamo slobodnih termina i ne možemo udovoljiti svim zahtjevima. Ali s vremenom nadam se da će se to srediti na zadovoljstvo svih, te da će se pretvoriti u uspješnu i sretnu priču", dodao je Puljić.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ideja

18.10.2015 09:29

U ovo metnuti naše političare i obaliti ih niz kakav potok :-)))

ODGOVORITE
Name

zito

18.10.2015 12:09

U normalnom fudbalu , babl treba samo sudiji !

ODGOVORITE