Lulić je najbolji asistent kvalifikacija za EURO 2016.!

Reprezentativac BiH Senad Lulić dijeli prvo mjesto najboljih asistenata upravo završenih kvalifikacija za EURO 2016.!

Fudbal 16.10.2015 | 10:00
Lulić je najbolji asistent kvalifikacija za EURO 2016.!

Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je statističke podatke za kvalifikacije i najbolje u pojedinim kategorijama.

Tako je Senad Lulić, reprezentativac BiH, najbolji asistent kvalifikacija zajedno sa Slovakom Vladimirom Vajsom i Poljakom Arkadiušom Milikom. Sva trojica su upisali po šest asistencija.

Zanimljivo je da je čak 21 igrač odigrao svih 900 minuta tokom kvalifikacija. U ovaj statistički podatak UEFA nije uključila golmane. Robert Levandowski (Poljska) sa 13 golova ubjedljivo je najbolji "topnik". Slijedi ga Tomas Miler (Njemačka) sa devet, a po osam su postigli Zlatan Ibrahimović (Švedska) i Artom Džuba (Rusija).

U kategoriji najviše šuteva u okvir gola vodeći je Levandowski sa 25, a iza njega su Velšanin Geret Bejl sa 24 i Englez Vejn Runi sa 23. U pokušajima koji su završili pored gola neprikosnoven je Bejl sa 21 udarcem. U top tri su još Toni Kros (Njemačka) sa 17, te Runi i Edin Džeko (BiH) sa po 16 udaraca koji su išli van okvira gola.

Koliko Nijemac Kros dominira na sredini terena pokazuje podatak da je od 1.058 pokušaja dodavanja imao čak 1.007 uspješnih. Daleko iza njega je Španac Serhio Buskets koji je od 745 dodavanja realizovao 721.

Vrijedi još spomenuti kako je Poljska sa 33 pogotka imala najbolji napad, najbliža joj je bila Engleska sa 31. Najbolju odbranu imala je Rumunija koja je primila svega dva gola, dok su Njemačka i Španija samo tri puta vadili loptu iz svoje mreže.

Komentari / 0

Ostavite komentar