Baraž za EP: Danska, Irska, Norveška ili Slovenija na BiH!

Žrijeb parova baraža održaće se 18. oktobra u Nionu sa početkom u 11:20 sati.

Fudbal 14.10.2015 | 15:20
Baraž za EP: Danska, Irska, Norveška ili Slovenija na BiH!

Fudbalska reprezentacija BiH sinoć je pobjedom nad Kiprom u Nikoziji rezultatom 3:2 osigurala plasman u baraž za Evropsko prvenstvo koje će se od 10. juna do 10. jula 2016. godine igrati u Francuskoj. Žrijeb parova baraža održat će se 18. oktobra u Nyonu sa početkom u 11:20 sati, a prema posljednjim informacijama eventualni protivnici bh. tima biće Danska, Republika Irska, Norveška ili Slovenija. Osim BiH među nosiocima bi trebali biti Ukrajina, Švedska i Mađarska.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) će nosioce u žrijebu baraža odrediti na osnovu koeficijenta nacionalnih reprezentacija. Iako UEFA još uvijek nije zvanično objavila svoje rangiranje prema brojnim portalima koji se bave fudbalskom statistikom BiH će sigurno biti među nosiocima. Po njima izabranici Mehmeda Baždarevića zauzimaju 13. mjesto u Evropi i najbolje su rangirana selekcija od svih koje su u baražu. Eventualno je moguće da se desi neka promjena kod ostalih reprezentacija.

Prije svega u slučaju Mađarske i Danske koje prema navodima portala footballseeding.com dijeli svega dva boda. Mađari su na njihovoj listi UEFA-inog koeficijenta nacionalnih timova na 20. mjestu sa 27.142 boda, dok su Danci poziciju ispod sa 27.140. Vrijedi naglasiti kako je UEFA objavila da će nosioce objaviti tokom današnjeg dana.

Ukoliko se rang liste sa evropskih portala pokažu kao tačne onda je jasno da bi idealan protivnik za BiH bila Slovenija, koja je ujedno najlošije plasirana od svih u baražu i zauzima 26. mjesto u Evropi.

Osim što su Slovenci daleko ispod bh. tima na UEFA-inoj listi nacionalnih reprezentacija, i tradicija je na strani "Zmajeva".

Do sada se BiH sa Slovenijom sastala četiri puta i ima maksimalan učinak uz gol razliku 10:4. Od ostalih eventualnih protivnika najlošiji skor bh. fudbaleri imaju sa Ircima s kojima su se susreli jedanput i izgubili sa 0:1. Protiv Danske i Norveške igali su po četiri puta. S Dancima su u plusu, jer su ostvarili dvije pobjede, te po remi i poraz uz gol razliku 6:3.

U ogledima sa Norvežanima su u egalu. Obje selekcije ostvarile su po dvije pobjede s tim što je gol razlika na strani skandinavskog tima 5:3.

Prema propozicijama žrijeba reprezentacija koja bude prva izvučena igraće prvu utakmicu na domaćem terenu.

Datumi odigravanja susreta baraža su od 12. do 14. novembra za prve susrete, te od 15. do 17. za revanše.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mozak

14.10.2015 15:15

Svi priželjkuju Slovence , a po meni naša mjera su Danci !! Sretno u baražu Zmajevi !!

ODGOVORITE
Name

Happy

14.10.2015 16:19

Sa Danskom BiH ima najbolja iskustva, i ja bi rekao Danska welcome ;-) Inace Norveska...:-)