Novinari - meta političara

Prijetnje, uvrede, psovke i omalovažavanja novinara u BiH postala je svakodnevica. Najviše su na udaru vladajućih političkih lidera. Takva spirala neprimjerenog ponašanja sve više se širi, tako da novinari često doživljavaju neprijatnost i van političkih krugova.

Republika Srpska 13.10.2015 | 20:01
Novinari - meta političara

Bahato vrijeđanje novinara postalo je dio političkog miljea bh-društva. Rekorder među njima je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik koji ne preza od najprljavijih i najprizemnijih uvreda, čak ni od fizičkih nasrtaja, direktno je otvorio sezonu lova na novinarske glave koje ne misle njegovom glavom.

Dopisniku Federalne televizije iz Banje Luke Mišo Vidović u februaru 2009. godine Dodik je poželio da dobije infarkt: "Jeste, napravio sam ovu zgradu (Vlade Republike Srpske) da se vi iz Federacije nervirate i da tebi skoči pritisak i da ti otkaže srce".

Ništa blaži nije bio ni prema novinarki BETE Ljiljani Kovačević kojoj je zabranio ulazak u Vladu Republike Srpske, ali i u Palatu predsjednika Republike Srpske. Na konstataciju dopisnice BETE da joj to ne može zabraniti, predsjednik Republike Srpske joj je na konferenciji za novinare rekao: "Brišite odavde".

I posljednji napad na novinarku Oslobođenja Gordanu Katanu samo je nastavak Dodikovih bahatih vrijeđanja novinara.

U javnosti su zapamćeni i Dodikovi napada na novinarke BN TV. Prošle godine je Dodik u Bijeljini verbalno vrijeđao novinarku BN televizije Ljiljanu Faladžić, koju je odgurnuo i lupio joj šakom po mikrofonu, a u Istočnom Sarajevu na predizbornom skupu novinarki Slađani Jašarević, nakon što je izvrijeđao BN TV, poručio - "Nisam ti ja muškarac za tebe".

Posebno brutalan i vulkagaran bio je Dodikov napad na direktora i glavnog i odgovornog urednika BN TV Vladimira Trišića. Dodik je Trišiću najdirektnije prijetio telefonom i psovao mu majku.

Ovaj model ponašanja preuzimaju i pojedini građani koji sebi daju za pravo ako im se ne sviđa neka televizija ili njen novinar prijete batinama i vrijeđaju.

Kako stvari stoje, politički primitivizam sve više se širi pa postaje model ponašanja u svim krugovima. Tako se juče i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić na neprimjeren način obratio novinarima RT RS-a.

"Predlažem da se još u bordel boji ofarba studio ili u lila boju i onda ćemo imati nigt klub. Pa kakve vi poruke šaljete sa onakvim facama", rekao je Mektić.

Ovo zasigurno nije i posljednji verbalni rafal koji su političari ispalili u novinarsku metu.
Prilika za reagovanje je, kako to često kod nas biva, propuštena davno.

(BN TV)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

A sta se drugo ocekivalo

13.10.2015 18:09

To je postalo normalno jer predsjednik je uveo taj kodeks.Sad je predsjednik i RTRS poceli obracun sa nekakvim izdajnicima.Ima raznih budala u RS.Strah me da neka budala ne pocne da ubija te neke sto ih predsjednik naziva izdajnicima...budala to radi da ne ode u zatvor i da ne odgovata za pokradeno ali gledajuci RTRS strah me da ce neka buda da povjeruje u te gluposti...

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

13.10.2015 18:52

http://poskok.info/wp/dodik-opleo-po-eu-krsite-medunarodno-pravo-i-zakljucujete-na-osnovu-spekulacija-iz-sarajeva/

ODGOVORITE
Name

Fikret

13.10.2015 18:55

Svi smo mi na meti politika, a sve profesije moraju očistiti svoje redove, Jel i novinari pomažu političarima, neki kao što je Duška Jurisic, sve mrzi srpsko i radi na javnom servisu gdje tu etika i Jel to novinar, koji provodi mržnju, po direktivi,

ODGOVORITE
Name

NOVO

13.10.2015 19:28

MISLIM DA JE LOŠE OVAKO POSTUPATI SA BILO KIM, ALI KAKVA DRŽAVA TAKVI POLITIČARI I TAKVI NOVINARI. SVI ZNAMO DA U RS, BIH, A I U OSTALIM KVAZI DRŽAVAMA BIVŠE NAM DRŽAVE,NOVINARI PIŠU ONAKO KAKO IM KO PLATI, OVIMA IZ RTRS ČAK NI TO, NJIMA NAREDE. ZATO NE ČUDI I OVAKAV ODNOS PREMA NOVINARIMA, OBIČNE SLUGE ILI PLAĆENICI, NUSU BOLJE NI ZASLUŽILI

Name

hercegovina

13.10.2015 19:10

Nije samo da psuje nego se njegovi kriminalci i dileri droge usudjuju da tuku i prijete.Tako je kod nas u Hercegovini biskup ludi Duric tukao novinara V.Novosti Gutica,Nebojsu Vukanovica,onog Vaskovica i njegovog sina pokusao da ubije,prijetio ubicama iz BG....oni misle da ce se neko prepasti tih njihovih seljckih djilkoskih prijetnji.Upatice oni sve i kupice oni kozu sa siljka.

ODGOVORITE
Name

Beli...

13.10.2015 22:00

Dodik je posijao sjeme zla i sada mu se sve vraca!

Name

rs

13.10.2015 23:21

Jeste Dodik posijao sjeme zla ali ima on saradnike i sefove po cijem je nalogu radio pa sve se ti narkomanski stakori moraju iz njihovih septickih jama istjerati. Nije to samo Dodik a ovi ostali sutra samo promjene dres i kao da nista nije bilo....kazna za cjelu mafijsko-ubilacku hobotnicu mora da bude ista!

Name

SANJAM

13.10.2015 19:50

SRECU IMAJU NOVINARI POLTRONI DUPELIZCI,POLAKO NJIHOVO VREME PROLAZI PA CE VALJDA ODGOVARATI PRED SUDOM SVOJU HUSKACKU I NAVIJACKU RABOTU

ODGOVORITE
Name

nebitan

13.10.2015 20:20

Nista od te price, dzabe se nadas.

Name

Brle

13.10.2015 20:15

Cast izuzecima, ali sto ima novinara poltrona, toga ranije nije bilo. Zasticeni kao vrlo rijetka zivotinjska rasa, zasto ne znam.

ODGOVORITE
Name

sds

13.10.2015 21:07

Ko će drugi na novinare nego SDS banda

ODGOVORITE
Name

Nemanja

13.10.2015 22:19

Ti ces mi reci pa ovaj vas majmun je u**o motku da mu vise povratka nema! Iza sebe je ostavio samo pustos,pepeo i dim! Ako ne verujes meni pogledaj dom svoj andjele i videces prizore potresne....

Name

Да Винчи

13.10.2015 21:26

Господин Мектић покушао да буде занимљив и све је остало само на покушају.

ODGOVORITE
Name

Nikola

13.10.2015 22:02

Dodik je pljuvao,vredjao,psovao majku pa niko nije reagovao kao na ovu Mekticevu obicnu sitnicu!?

Name

Inzko

13.10.2015 22:26

Laktasenkoo!!! Psujes kao kocijas !!

ODGOVORITE
Name

Zoran

14.10.2015 04:57

Mektic je rekao budalestine i ponio se kao budala.Ali ovi novinari iz RTRS neka budu svjesni da svojim bljuvotinama izazivaju revolt kod naroda.Ovo nije nista sta ce oni docekati.Tu tv vode idioti koji huskaju narod jedan na drugi.A traze od obe strane narida da im jos i placa za to...ma dajte molim vas pa ima li iko jos normalan u ovoj RS?

ODGOVORITE