Lažnom dijagnozom štitili osuđenika?

Dvojica doktora iz niškog KC zakazivali operacije dileru kako bi on bio na slobodi. Todosijević se nalazi negde u Beogradu, na privatnoj klinici

Srbija 13.10.2015 | 11:03
Lažnom dijagnozom štitili osuđenika?

Osuđenik Aleksandar Todosijević se još nije vratio na izdržavanje kazne u KPZ Niš, posle afere u Kliničkom centru, kada je nekoliko puta, navodno morao da ide na operacije. Njemu je, inače, odbijeno treće po redu odlaganje za privremeni prekid izdržavanja kazne. Kako nezvanično saznajemo, U ponedeljak je istekao rok od tri dana, da se javi u zatvor.

Navodno se Todosijević, kada je afera o “skrivanju” u bolnici otkrivena, i o kojoj je brujao Niš, brzo prebacio u jednu od privatnih bolnica u Beogradu. Zbog toga je KPZ ceo slučaj predao policiji i nadležnom tužilaštvu, koje je otvorilo dalju istragu. Očekuje se da će ga ubrzo nadležni organi tražiti u Beogradu.

Uprava niškog Kazneno-popravnog doma otkrila je nepravilnosti u izveštajima hirurga niškog KC, na osnovu kojih je osuđeniku produžavano bolničko lečenje.

Prema navodima zvaničnika zatvora, osuđenik Aleksandar Todosijević (33), koji je uhvaćen sa 20 kilograma droge, zbog čega je i osuđen na kaznu od 5,5 godina, na lični zahtev je, uz priloženu medicinsku dokumentaciju, krajem marta ove godine izašao iz zatvora i otišao na lečenje na Kliniku za kardiohirurgiju. Zbog dijagnoze tromboze dubokih vena, pod kojom je vođen na Klinici, predložena je operacija, ali je ona odlagana nekoliko puta, tako da mu je boravak u bolnici nekoliko puta produžavan.

- Početkom oktobra Todosijević je trebalo da se vrati na dalje izdržavanje kazne, ali je u međuvremenu, 22. septembra, ponovo priložio medicinsku dokumentaciju sa Hiruruške klinike KC Niš, zahtevajući novo produženje lečenja. Tada je otkriveno da je dokumentacija falsifikovana i lažna - rečeno je u KPZ Niš. - On je priložio uz zahtev nalaze i izveštaje lekara bez pečata i bez delovodnog broja.

Prema podacima ove ustanove, utvrđeno je da osuđenik nikada nije ni ušao u proceduru za hirurško zbrinjavanje, niti da je operisan, a da su dijagnoze u dokumentaciji koje su postavljali lekari KC Niš bile lažne.

Tada je utvrđeno da je dr Milan Jovanović vodio slučaj ovog osuđenika, a da mu je dr Predrag Đorđević pomagao. Pred svaki povratak osuđenika u zatvor, zakazivane su nove operacije, ali Todosijević do sada nikada nije operisan.


PREMEŠTENI

U UPRAVI KC navode da su dvojica hirurga prebačena na druga radna mesta.

- Dobili smo informaciju da policija i nadležno tužilaštvo rade na ovom slučaju i sačekaćemo šta će utvrditi i preduzeti organi gonjenja. Na osnovu toga sigurno ćemo nastaviti postupak protiv njih i u našoj ustanovi - izjavio je Zoran Radovanović, prvi čovek niškog KC.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar