Studenti razvalili vrata i napali dekana

Studente Pravnog fakulteta u Beogradu jutros su fizički napali dekan Sima Avramović i profesori Žika Bujukić i Saša Bovan, tvrde studenti kojima je bilo onemogućeno da uđu u Amfiteatar broj 5 kako bi održali najavljeni zbor koji je trebalo da počne u 12 sati.

Srbija 12.10.2015 | 22:56
Studenti razvalili vrata i napali dekana

Međutim posle pet dana blokade i fizičkog obračuna, studenti i Uprava Pravnog fakulteta oko 14 sati postigli su dogovor. Blokada ove visokoobrazovne ustanove je završena.

Nakon što je Pravni fakultet bio blokiran i nastava onemogućena zbog protesta studenata koji su zahtevali ispunjenje devet uslova, dogovor je konačno postignut na zboru završenom u 14 sati.

Kako kažu studenti na zboru je postignut kompromis sa upravom fakulteta.

- Nisu nam odobreni svi zahtevi, ali dobili smo produženje rokova koji će sada umesto 20 dana, trajati ceo mesec. Ipak ćemo imati šest sigurnih rokova i apsolventske rokove u sledećoj godini. Sa 48 poena ide se na budžet, a pošto Oktobar 2 ipak nije odobren, dozvoljeno nam je da neke ispite položimo preko kolokvijuma. Spuštanje cene bodova nisu dozvolili - kažu studenti.

Dekan Avramović je demantovao tvrdnje studenata da je jutros bilo fizičkog napada na studente u kojem je, kako su studenti naveli, i sam učestvovao.

- Nije bilo fizičkog napada, pogotovo ne da je dekan tukao studente kao što je pisalo u nekim medijima - reko je Avramović i istakao da od jutros blokada fakulteta ne postoji, već samo nastojanje jedne manje grupe studenata da ometanjem nastave ugrozi regularnost rada fakulteta.

Dekan je rekao da o krivičnim prijavama protiv studenata nema reči, a da će razmisliti o disciplinskoj odgovornosti studenata koji ne dozvoljavaju predavanja.

Studenti su naveli da će biti formirana radna grupa koja će svakodnevno pregovarati sa upravom fakulteta o preostalim zahtevima, a štrajkači su prihvatili i ponudu fakulteta da će student, ako položi dva kolokvijuma sa odličnom ocenom, na ispitu imati jedno pitanje manje ili će biti oslobodjen većeg dela gradiva.


Tokom zbora došlo je i do sukoba studenata Pravnog i grupe studenata Filozofskog fakulteta.

Studenti Filozofskog želeli su da prisustvuju zboru Pravnog, međutim oni im to nisu dozvolili zbog čega je došlo i do gurkanja i svađe.

O incidentu do kog je došlo jutros sa dekanom i profesorima, studenti više ne žele da pričaju, jer, kako kažu, ne žele dodatno da provociraju Upravu sa kojom su konačno postigli dogovor.

Pogledajte video snimke pod naslovom "Nasilno razbijanje blokade Pravnog od strane Uprave" koji su na Jutjub postavljeni na kanalu "Samoorganizovani Pravni":

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mislim ja

12.10.2015 14:17

Kakvi će to sutra sjajni pravnici biti?? Najjači argument šaka u nos!

ODGOVORITE
Name

Tarmi

12.10.2015 15:29

Studenti pravnog fakulteta u Banja Luci, šta čekate? ;)

ODGOVORITE
Name

Treba nama Dušan silni

12.10.2015 15:42

Treba nama Srbima vratiti Dušanov zakonik.

ODGOVORITE
Name

ostao bez preduzeća

12.10.2015 16:41

Budući državni paraziti, i prodavci magle, studenti-bolonjezi krenuli oštro, pa oni više i nemaju ispite nego sve odrađuju preko vežbi i predavanje okom semestra. Jadna li je ta zemlja i narod u njoj u kome posla samo ima za administraciju pravnike, ekonomiste itd.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

12.10.2015 16:48

Да су родитељи своју дјецу на време карали прутом послушања они би до сада факултете своје давно завршили, оженили се и поудавалу и послове нашли дјецу хранећи. Овако ми многи студенти данас личе на трутове у пчелињој кошници.

ODGOVORITE
Name

vrs

13.10.2015 10:57

Mamlazi nepismeni ....naucicete vi kako studenti i oni sa pravim diplomama tuku.

ODGOVORITE