EP: Poljaci na EP, Irci u baraž, Nijemci se mučili s Gruzijom!

Razlika je Levandovski! Napadač Bajerna odveo Poljsku u Francusku posle direktnog okršaja sa Ircima, Škoti se pošteno oprostili od kvalifikacija.

Fudbal 11.10.2015 | 23:00
EP: Poljaci na EP, Irci u baraž, Nijemci se mučili s Gruzijom!

Gotovo je i u grupi D. Direktno na EP u Francuskoj idu Poljska i Nemačka, a u baraž će Irci.

U derbiju poslednjeg kola grupe, Poljska je u fenomenalnoj atmosferi pred skoro 60.000 navijača na stadionu u Varšavi potukla Irce u direktnom okršaju za plasman u Francusku - 2:1. I naravno, Robert Levandovski ih je predvodio do pobede...

Ircima je i remi igrao za drugo mesto u grupi i direktan plasman na EURO, ali su domaćini zasluženo slavili. U napetoj utakmici visokog tempa, Poljaci su na kraju branili ostvarenu prednost i uspešno je odbranili.

Sve je rešeno još u prvom poluvremenu kada su pala sva tri gola na meču. U drugom delu igre, Irci su juriašli ka izjednačenju, Poljaci pokušavali da trećim pogtokom reše pitanje pobednika, ali im je na kraju i gol prednosti završio posao.

Počelo je golom Krhovjaka u 13. minutu. Vezista Sevilje je posle kornera ostao sam na ivici šesnaesterca i preciznim udarcem po zemlji kroz šumu nogu našao put do mreže Iraca. Ali samo minut kasnije je posle velikog slavlja na stadionu u Varšavi usledio muk. Šejn Long je pao na ivici kaznenog prostora Poljske, a sudija pokazao na belu tačku. Čini se neopravdano jer je irski napadač srušen van šesnaesterca domaćina. Džonatan Volters nije propustio zicer i za penala je poravnao rezultat.

Ali kakav bi to meč bio, a da Robert Levandovski ne postigne gol? U smiraju prvog poluvremena, Bajernova gol mašina je naštelovala nišan i spektakularnom golom glavom sa penala vratio Poljsku u vođstvo. I obezbedio sebi titulu Kralja strelaca u kvalifikacijama. Ispostavilo se da je to bio odlučujući detalj meča. Imao je Levandovski još neke šanse za gol, Irci su napadali u finišu, ali se rezultat nije promenio.

Sa prvog meta u grupi na EP ide Nemačka. Svetski prvak je mnogo teže nego što se očekivalo savladao Gruziju sa 2:1 u Lajpcigu. Iako je igrao u punom sastavu sa Rojsom, Milerom, Ozilom, Nojerom, Krosom... Panceri su poveli golom Milera sa bele tačke u 50. minutu, pošto je Kankava skrivio penal, ali se vezista Gruzije iskupio tri minuta kasnije i izjednačio rezultat. Dugo su autsajderi sa Kavlkaza odolevali i izgedalo je da mogu do senzacionalnog boda, ali je džoker Maks Kruze desetak minuta pre kraja postigao pobedonosni gol za Nemce i sprečio senzacionalan rezultat.

Pošteno su se od ovih kvalifikacija oprostili i Škoti. Do vrha su napunili mrežu Gibralatara (6:0 na kraju), a posebno se istakao Stiven Flečer sa tri gola i asistencijom. Po jedan pogodak su dodali Martin, Melouni i Nejmsit. Škoti su i pored neodlaska u Francusku ostavili dobar utisak u ovim kvalifikacijama, bili u igri skoro do samog kraja i pokazali da bi mogli da naprave korak dalje u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar