"Zmajevi" trenirali u Nikoziji: Motiv i pamet donose trijumf!

"Pobjednika utakmice na Kipru odlučiće motivacija i pamet na terenu", rekao je selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević nakon prvog treninga "zmajeva" u Nikoziji.

Fudbal 12.10.2015 | 08:00
"Zmajevi" trenirali u Nikoziji: Motiv i pamet donose trijumf!

Reprezentativci Bosne i Hercegovine su u nedjelju uveče u Nikoziji odradili prvi trening pred odlučujući meč kvalifikacija za plasman na EURO 2016 koji se igra u utorak (20.45 h) protiv selekcije Kipra.

Na stadionu „Makario“ u predgrađu Nikozije treniralo je 11 igrača, među kojima i kapiten Edin Džeko, te dva rezervna golmana Jasmin Burić i Ibrahim Šehić.

Ostatak ekipe, igrači koji su igrali sinoćnji meč u Zenici protiv Velsa, odradili su lakši trening u dvorani, a u ponedjeljak u 19,30 sati po lokalnom vremenu će biti i oficijelni trening na stadionu u Nikoziji na kojem će se igrati meč.

Selektor "zmajeva" Mehmed Baždarević je istakao da su igrači umorni nakon sinoćnje pobjede u Zenici i puta na Kipar i da je trenutno cijeli tim angažovan na što boljem oporavku igrača.

„Meč protiv Kipra je odlučujući i neće to biti uobičajena utakmica. Ovdje je prava fudbalska euforija jer i oni imaju šanse za baraž. Pobjednika će odlučiti motivacija i pamet na terenu. Mi nećemo ništa prepustiti slučaju i uradićemo sve da dođemo do pozitivnog rezultata i izborimo baraž za plasman na EURO što nam je bio cilj“, kazao je Baždarević.

Na pitanje da komentariše koliko je Džeko spreman za meč, Baždarević je dodao da je on bio spreman da i sinoć u Zenici odigra 25 minuta utakmice, ali da je rezultat već bio povoljan i da nije htio rizikovati. Dodao je da će nakon ova dva treninga i mišljenja ljekara donijeti odluku o Džekinom nastupu.

Džeko je trenirao u punom kapacitetu i pokazao je želju da zaigra u utorak.

Sastav jedanaestorke koja će izaći na megdan Kipranima Baždarević će najvjerovatnije znati sutra, nakon posljednjeg treninga. Kako je danas sam kazao, najvjerovatnije neće moći računati na Edina Cocalića koji se sinoć u Zenici povrijedio, ali u odbrani ima adekvatnih rješenja.

Stručni štab i igrači selekcije BiH su juče ujutro letom iz kišnog i prohladnog Sarajeva doputovali u kiparsku Larnaku, gdje ih je dočekalo sunčano i toplo vrijeme. Potom su autobusima stigli u hotel u Nikoziji. U timu vlada izuzetno dobra atmosferi i stručni štab, igrači i navijači su optimisti da će u utorak, 13. oktobra, biti izboren pozitivan rezultat.

Selekcije BiH i Kipra će u utorak odigrati posljednje kolo grupne faze kvalifikacija za EURO 2016, a oba tima imaju šansu da pobjedom izbore treće mjesto u Grupi B, koje donosi baraž za plasman u Francusku. BiH je trenutno na trećem mjestu sa 14 bodova, a Kipar je peti sa dva boda manje. Izabranicima selektora Bažadarevića bi u utorak bio dovoljan i remi, ukoliko Belgija kao lider grupe savlada četvoroplasirani Izrael.

Komentari / 0

Ostavite komentar