Uhapšen bjegunac optužen za ratni zločin nad Srbima

Pero Kovačević, Hrvat iz Marković Polja kod Brčkog, protiv koga je pred Apelacionim sudom distrikta otvoren postupak po optužnici za ratni zločin nad četiri Srpkinje iz Špionice počinjen u oktobru 1994. godine, uhapšen je u Sloveniji, potvrđeno je u Policiji distrikta.

Republika Srpska 08.10.2015 | 15:30
Uhapšen bjegunac optužen za ratni zločin nad Srbima

„Tokom jučerašnjeg dana od Interpola, Policija Brčko distrikta je obaviještena da je lice sa inicijalima P.K. na graničnom prelazu prema Republici Sloveniji, lišeno slobode.

Nakon toga su preduzete mjere i radnje u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima sa Slovenijom, a o svemu je obaviješteno Ministarstvo pravde BiH“, rekao je portparol Policije u Brčkom Halid Emkić.

Poslije oslobađujeće presude koju je u septembru 2007. godine Peri Kovačeviću, rođenom 1974. u Austriji, a nastanjenom u Marković Polju kod Brčkog, po optužnici za ubistvo i pljačku četiri Srpkinje iz Špionioce u oktobru 1994. godine, Osnovni sud u Brčkom izrekao oslobađujuću presudu, po žalbi Tužilaštva Apelacioni sud je obnovio postupak.

Koristeći dvojno državljanstvo, a bez izrečenih mjera ograničenja kretanja ili oduzimanja putne isprave, Kovačević je s pasošem Hrvatske napustio BiH, pa je u junu 2008. za njim raspisana, a tek u maju 2010. i objavljena crvena međunarodna potjernica.

Vijest o hapšenju Kovačevića obradovala je članove porodica ubijenih Milke i Stoje Bogdanović, Mare Jović i Smilje Gajić, a u Udruženju porodica nestalih Srba u Brčkom probudila nadu da će Kovačeviću biti dokazan zločin po optužnici i pronađeni posmrtni ostaci nestalih žena.

„Bili smo ogorčeni na presudu Osnovnog suda i oslobađanje Kovačevića koji se u postupku branio ćutanjem. Jednako nas je razočarala i činjenica da je Kovačević iz sudnice izašao bez bilo kakvih ograničavajućih mjera iako se znalo da ima dvojno državljanstvo i da je prijavljen na adresi i u Vinkovcima."

Obnova postupka poslije žalbe Tužilaštva je bila farsa jer su svi unaprijed znali da se Kovačević neće pojaviti pred sudom.

Ipak, ovo hapšenje po Interpolovoj potjernici vraća nam nadu da je pravda dostižna i da ćemo, bez obzira na konačan ishod ponovnog suđenja, saznati istinu o tome gdje su sahranjene opljačkane i ubijene Srpkinje, kako bi pronašli i sahranili na dostojanstven način njihove posmrtne ostatke“, kazala je sekretar Udruženja porodica nestalih Srba u Brčkom Ljubinka Živanović.

Kovačević je, nezvanično saznajemo, u pritvoru u Kopru, a nakon izručenja koje je u nadležnosti Ministarstva pravde BiH, čeka ga u junu 2008. izrečena mjera jednomjesečnog pritvora i povratak na optuženičku klupu Apelacionog suda Brčko distrikta.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

08.10.2015 15:03

Zar je moguće da su ga uhapsili? Ja sam mislio da niko za Srbe neće odgovarati? Srbe svaki dan hapse, a ove iz Federizacije slabo! СМРАДОВИ

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

08.10.2015 16:19

Највјероватније се ради о мало, безначајно и непознатом извршиоцу ратног злочина над четири СРБкиње које су најприје опљачкане, а затим силоване па убијене. Над Пером Ковачевићем похрваћеном Србију треба закон да се примјени да би се сакрили тако већи злочинци који су ратне злочине наређивали а безумници извршавали!

Name

Crni

09.10.2015 04:43

Samo hapsiti ma tko to bio tu bolest treba iz korijena izčupati

ODGOVORITE
Name

Pravda

07.01.2016 19:13

E sad nek ispasta za sve sto je ucinio jadnim zenama...treba pravedno sudjenje bolesniku..kako moze zivjeti s tim..

ODGOVORITE